Audioknihy

Audioknihy: Juraj Červenák – Mŕtvy na Pekelnom vrchu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Historické detektivky se stále těší velké oblibě, dá se říct, že větší než v minulosti. Spojují totiž v sobě tajemství, dobrodružství i cestu do dob, které bychom sice měli znát z hodin dějepisu, ve skutečnosti však jen něco málo tušíme. Můžeme se tam vypravit s audioknihou Juraje Červenáka Mŕtvy na Pekelnom vrchu. Recenze se týká audioknihy vydané nakladatelstvím Publixing ve spolupráci se Slovartem.



mrtvy-na-pekelnom-vrchuU žánru historické detektivky záleží vždy na vybalancování obou složek. Tím se také formuje okruh čtenářů, které si kniha a její autor postupně najde. Autor knihy Mŕtvy na Pekelnom vrchu Juraj Červenák dal přednost složce kriminální, a tak jsme spíše svědky konspirace, zrady na nejvyšší úrovni i obyčejného zločinu motivovaného ziskuchtivostí. Zápletka je poměrně košatá, ale bylo by ji možné zasadit do jakékoli doby a na jakékoli místo. Juraj Červenák zvolil kombinaci doby rudolfinské a Bánskou Štiavnici.

Situace je komplikovaná, nebezpečí tureckých nájezdů, hrozící zcela ovládnout křesťanskou Evropu, je obrovské, stejně jako nebezpečí vlastizrady, tak jako za každé války. V každé společnosti se vždy najdou lidé upřednostňující své zájmy před bezpečím a životy jiných lidí. Hlavním hrdinou Červenákova románu se stal kapitán Stein, pověřený odhalením takovéto zrady. K ruce dostane kaprála Jaroše, pomocníka, který by jako postava mohl být velmi kontroverzní. Autor mu však dopřává výsadu spíše kladného hrdiny.

Ve Štiavnici se k nim ještě přidá notář Barbarič jako zástupce místního úřadu. Autor s úspěchem přiřadil každé z postav zcela odlišné rysy tak, aby mezi nimi docházelo k třenicím a rozporům, i když jsou stále na jedné lodi. Týká se to zejména Steina a Barbariče, protože Jaroš jako voják s nižší hodností převážně jen poslouchá a své vlastní úsudky potlačuje.

Juraj Červenák naznačuje, že Jaroš v sobě skrývá sadistické sklony, ale nechává si pootevřená zadní dvířka, protože jeho sklony je možné interpretovat také jako upřímný zájem o fungování lidského těla. Ovšem jde tak trochu o zájem jako u doktora Mengeleho. Protože je příběh situovaný do starých dob, kdy mučení bylo běžnou výslechovou metodou, je Jaroš se svým uměním a znalostmi velmi užitečný.

Rozpory mezi Steinem a Barbaričem vyplývají ze skutečnosti, že Stein je voják zvyklý na nepohodlí a drsný život, zatímco Barbarič je v porovnání s ním poživačný floutek, zdánlivě slabošský a zbabělý. V tomto ohledu si autor nechává prostor pro osobní vývoj obou postav. I přesto, že Červenák poněkud potlačil historickou složku, setkáme se v ní s řadou jmen, která můžeme znát z dějepisu, ale taky z populárně historických knih, jako je třeba Čachtická paní.

Román poskytuje i vcelku srozumitelnou představu o životě v báňském městě oné doby. Jak přesný autorův popis je, na to by asi dokázal odpovědět jen renomovaný historik. Ovšem kniha je primárně určena pro zábavu, takže taková otázka není vůbec relevantní. V knize Mŕtvy na Pekelnom vrchu se objevují v podstatě stejné věci jako v současné době. O vlastizradě a zločinech motivovaných touhou po majetku jsem se už zmínil, v textu se však objevuje cizoložství a homosexualita – v té době velmi přísně trestané poklesky –, sexuální orgie spojené se satanistickým kultem a podobná literární zpestření.

Audioknihu nahranou podle románu Juraje Červenáka vyrobilo nakladatelství Publixing a načetl ji Marek Geišberg, syn nedávno zesnulého Mariána Geišberga, interpreta série kriminálních románů Dominika Dána. Marek Geišberg svého otce nekopíruje, jeho projev je diametrálně odlišný, avšak jeho výkon je zcela profesionální a bezchybný a dojem z knihy ničím neruší. Kniha Mŕtvy na Pekelnom vrchu je výchozím bodem pro celou sérii, protože v ní se zformovala trojice, fungující jako vyšetřovatelé komplikovaných případů, pracující v zájmu koruny. Série má potenciál zaujmout velmi širokou čtenářskou základnu a stát se – i přes naprostou žánrovou odlišnost – stejně úspěšnou jako detektivky Dominika Dána.


Mŕtvy na Pekelnom vrchu
Autor Juraj Červenák
Interpret Marek Geišberg
Nakladatelství Publixing
Místo vydání -
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 8 hodin 59 minut
ISBN/EAN 978-80-257-1093-7
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení