Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – List zo záhrobia

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Detektivky Dominika Dána pokrývají poměrně dlouhé časové období. Richard Krauz zažil změny po sametové revoluci i změny, které přinesl kapitalizmus. Právě do prvních let jeho práce se vrací jeho kniha List zo záhrobia, vydaná nakladatelstvím Slovart, podle níž byla realizovaná audiokniha nakladatelstvím Publixing, kterou distribuuje Audiolibrix.



Příběh zastihuje oddělení, v němž Krauz pracuje, v době velkých změn, které mohou znamenat i masivní propouštění. Proto se zdá, že vražda mladé ženy a její dcery je přes veškerou tragédii darem, který může kriminalistům zajistit punc nepostradatelnosti. Samozřejmě, že si všichni uvědomují, že vražda je strašná a neradují se z ní. Ale přišla v pravý čas. Tým pod vedením zkušeného policisty Burgera má za úkol vyšetřit ji v co nejkratším čase.

Případ má kořeny v minulosti, kdy byl při vloupání zabit komunistický funkcionář Dufek a z jeho domu zmizela značná částka peněz spolu s velmi drahými šperky. Počáteční scéna, která se tohoto případu týkala, dala autorovi možnost popsat, jakým způsobem komunističtí papaláši hrabali majetek a využívali svého postavení v přesvědčení, že oni stojí mimo zákon. Stejným způsobem se ovšem v jiných knihách opírá do současných politiků.

Posloupnost vydávání Dánových knih nekoresponduje se skutečnou časovou osou. To klade velké nároky na autora, je extrémně náročné psát knihy „na přeskáčku". Je obdivuhodné, jak dobře má propracovanou historii oddělení vražd, včetně příchodů a odchodů jednotlivých postav. Buď musel od počátku předpokládat, jak rozsáhlá série románů vznikne, nebo se i v tomto bodě inspiroval realitou.

Tentokrát se kniha obešla bez zásahu tajných služeb a ani místní mafie zatím nezahájila svou činnost. Ale zkušení policisté již začínají tušit, že se začnou brzy potýkat s jinými druhy zločinů, než byli zvyklí. Teď však mají plné ruce práce, protože se vracejí staří známí, propuštění v rámci Havlovy plošné amnestie. Dominik Dán se netají názorem, že tak rozsáhlé propouštění zločinců bylo nesmyslné a stálo životy mnoho lidí.

List zo záhrobia je v porovnání s jinými Dánovkami poměrně sevřený a komorní. Čtenář už od začátku zná pachatele, do skládačky mu chybí jen některé detaily. Ví dokonce víc než policisté, celou dobu zná spojovací článek, který oni musejí teprve zjistit. Autor chtěl zřejmě zdůraznit rozdíl mezi vyhledáváním ve starých archívech a v moderních počítačových databázích.

V Listu zo záhrobia si tolik neužijeme typický černý humor, jímž autor odlehčuje hrůzu vražd, působivé je však, vžijeme-li se do pocitu člověka, který ztratil úplně všechno, co ho po deset let života ve vězení drželo nad vodou. Richard Krauz se do něj vžít dokáže, závěr dotvrzuje, že se řídí vlastním kodexem spravedlnosti, ne pouze tupě psaným zákonem. Tak tomu ostatně je i v jiných knihách, jde o jeden z jeho základních povahových rysů.

Poněkud zvláštně působí opakování počátků některých kapitol, které uvádí retrospektivu. Jako kdyby šlo o nějaký refrén. Autor tak například začíná vyprávění vraha při výslechu, kdy nepoužívá reálný dialog, ale děj, zpracovaný do příběhu.

Jako vždy načetl audioknihu Marián Geišberg, který je s Dánovkami dokonale sžitý a posluchač by si asi na jiného interpreta těžko zvykal. Znovu zdůrazňuji, že pro Čecha, který je na slovenštinu zvyklý z minulých dob, je poslouchání takové slovensky čtené audioknihy velmi příjemné a nehrozí ztráta některých detailů v překladu. Dominik Dán používá bohatý jazyk, který má i svou zvukomalebnou složku, která se překládá jen s obtížemi.

Název: List zo záhrobia
Autor: Dominik Dán 
Interpret: Marián Geišberg 
Délka: 11:10 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2018
Série: Deník dobrého detektiva #26

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení