Audioknihy

Audioknihy: Josef Haslinger – Jáchymov

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

I když informace o skutcích komunistické vlády z padesátých let hodně z paměti národa vyprchávají, Jáchymov zůstává synonymem pro nucené práce v uranových dolech, kterými prošlo přes 60 000 lidí. Méně známé jsou skutečné příběhy lidí se zkušeností z tohoto pekla. Nakladatelství Tebenas vydalo audioknihu Jáchymov, natočenou podle knihy rakouského spisovatele Josefa Haslingera.



Audiokniha přibližuje osud československého brankáře Bóži Modrého, který ve své době patřil mezi absolutní sportovní špičku, a jeho spoluhráčů. Tým ledního hokeje, úspěšně reprezentující Československo na světových mistrovstvích i olympijských hrách, byl „odměněn“ po zinscenovaném monstrprocesu vězením, někteří právě nucenými pracemi v uranových dolech.

Josef Haslinger svou knihu napsal podle vzpomínek dcery Bohumila Modrého. Nespokojil se však pouze s nimi, informace čerpal i z jiných pramenů a zakomponoval je různými způsoby do svého románu. Základem je setkání vídeňského nakladatele Anselma Findeisna s kudrnatou tanečnicí. To proběhne v Jáchymově, kam se Findeisen přijede seznámit s prostředím léčebny. Nakladatel postupně proniká do historie tábora nucených prací a také do životního příběhu Bohumila Modrého.

Formálně kombinuje Josef Haslinger přímé vyprávění tanečnice Blanky Modré s četbou z jejího rukopisu, osobní návštěvu jáchymovských dolů s rozhovory se svými přáteli. Aby se vyhnul pouhému nudnému výčtu faktů, „rozředil“ autor text nemocí Anselma Findeisna i jeho pozdější nehodou. Příběh se tak stává vyváženým, lze jej vnímat jako román o nakladateli, stejně jako román o procesu s hokejisty. Samozřejmě, primární jsou hokejisté, zejména Bóža Modrý, osudy fiktivního nakladatele tak zajímavé nejsou.

I rukopis tanečnice není zcela homogenní. Kromě vzpomínek na tatínka – oslovuje ho zásadně „tatínek“ – do něj mísí své sny, své fikční zápisky a fakta o důležitých hokejových zápasech. Ze všeho čiší silná vazba k otci, z velké části způsobená jeho častou nepřítomností, dlouhým pobytem ve vězení a předčasnou smrtí. Sama tanečnice přiznává, že neví, co je skutečnost a co fantazie. Tyto části knihy jsou tak emotivní, že má čtenář pocit něčeho nezdravého, odtrhnout se alespoň z části od stínu svého otce muselo dát tanečnici velkou práci.

Kniha (audiokniha) nás zavádí do doby, kdy lední hokej u nás teprve vznikal a sport nebyl výdělečnou činností, odvětvím, v němž nejde ani tak o sportovní výsledky jako o peníze. Doba amatérských sportovců měla své pozitiva i negativa. Bóža Modrý nebyl jen vynikající hokejový brankář, ale i velmi schopný inženýr. Nemohl se sice sportu věnovat na sto procent, ale jeho osobnost se vyvíjel i jiným směrem. Sportem se nedaly vydělat závratné sumy, ale byl to sport, ne obchod. Stav, v němž se nachází teď, stojí na hranici nechutnosti. O to víc je možné obdivovat člověka, schopného skloubit špičkový sport, práci i rodinu.

Dalším velmi důležitým momentem, kvůli kterému byla kniha napsána, je připomenutí komunistického režimu zejména v době, kdy Československo vedl Klement Gottwald. Dnes, zejména filtrem uplynulého času a socialistických televizních seriálů, jimiž komerční společnosti vyplňují vysílací čas, vidíme minulost daleko shovívavěji, zapomínáme na zrůdné politické procesy, tresty smrti, tábory nucených prací a uranové doly, v nichž se pracovalo bez jakýchkoli ochranných opatření. Současná lhostejnost společnosti, dobře nakrmené a ukolíbané relativním blahobytem, dokazuje, jak důležité je neustále opakovat, co se dělo před poměrně krátkou dobou. A také to, že jsou mezi námi pořád lidé, kteří by neváhali, kdyby měli někoho poslat na smrt.

Audioknihu načetl Miroslav Táborský, který je dlouhodobě zárukou kvalitně načtených audioknih a těžko v jeho projevu hledat něco, co by mu bylo možné vytknout. Předmluvu napsal a přečetl Robert Záruba, který v ní uvedl některá fakta ze života Modrého, ale především se zpovídal ze svého velkého obdivu k tomuto sportovci. Hudební předěly složil a realizoval Raven, na něhož jsme si už v audioknihách nakladatelství Tebenas zvykli jako na hudební stálici. Na závěr si můžeme poslechnout i jeho píseň věnovanou Jáchymovu.

Audiokniha Jáchymov je opět jedním z titulů, který stojí mimo mainstream, představuje však velmi cenný příspěvek k produkci, zejména z hlediska informací o naší minulosti.


Jáchymov
Autor Josef Haslinger
Nakladatelství Tebenas
Místo vydání -
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 8 hodin
ISBN/EAN 8594177770214
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení