Audioknihy

Chevallierova veselá kronika pokrokového městečka na CD

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

Bylo jedno městečko s malebným názvem Zvonokosy, které se nacházelo v jihofrancouzském Beujolais a šéfoval mu pokrokový starosta, co si vytyčil za hlavní pozvednout v obci laťku mravnosti a hygieny. Nechal prozřetelně za obecní peníze zbudovat pánský veřejný záchodek nedaleko hostince, aby pánové nekonali potřebu, kde je napadne. Že onen objekt je taky na skok od kostela a dokonce před okny vyhlášené drbny a potíratelky nemravného chování, jaksi nezaregistroval. Svým činem napružil opozici, způsobil rozkol mezi obyvateli, dokonce došlo na vpád francouzského vojska.

 

audioVeselé vyprávění Gabriela Chevalliera, které režisér Jiří Horčička upravil do podoby rozverného klábosení několika obyvatel Zvonokos s vypravěčem Karlem Högerem, nám přináší nevídaný zážitek. Vypravěč je v této dramatizaci hlavním hrdinou, on hodnotí situaci, soudí jednání druhých, vyptává se a vlastně z každého všechno vymámí. Dokonce ho tu a tam některá z postav oslovuje jménem. Opravdu jde o zdařilý tah. K tomu ještě správná volba interpreta a skvost je na světě!

Nahrávka vznikla v roce 1966, čili jí do půlstoletí mnoho nechybí, přesto je naprosto současná a nese v sobě nadčasový projev většiny herců v ní hrajících. Trochu těžší bude asi přijmout bez výhrad hudební složku hry v podání Settlerů – ti mají evokovat zasazení děje do správného údobí. Tvoří onu historickou kulisu a jsou nositeli patřičné nostalgie a patosu. Možná až příliš, a proto se zdají být dnešnímu uchu nesouznějící. Pro mne právě ten nesoulad mezi mluveným projevem a zvukovou složkou zvýrazňuje absurditu dodržování nesmyslných zvyklostí a dogmatického naplňování podivných mravů nemravné společnosti.

Toto zpracování Zvonokos patří k nejlepším rozhlasovým nahrávkám světoznámého díla. Jeho velikost umocňují interpreti v čele s již zmíněným Karlem Högerem, na němž leží největší porce příběhu. On je slyšet (čili je přítomen) neustále, bez něho se neodehraje ani malinký kousek děje. Velmi pěkně mu nahrávají Martin Růžek (pokrokový starosta), Josef Gruss (učitel Kulíšek), Josef Kemr (obecní hlídač Sedmikvítek), Jaroslava Adamová (krasavice Judita Čuprová), Vlasta Chramostová (Eulálie Čubíková), Jaroslav Vojta (farář Calaba), František Smolík (exministr Duplikát), František Filipovský (poslanec Foukal) a další a další jména.

Zvonokosy zní malebně – jak jejich jméno, tak hra o jejich lidičkách, co kvůli záchodkům na veřejném prostranství téměř vojnu rozpoutají. Vám však v uších nastolí klid, mír a pohodu. Věřte, že poslech je velmi přínosný (a knihu otevřete až pak, kdy si budete chtít ověřit, zda jste poslouchali správně, pokud ji otevřete vůbec).

Ukázka: www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/zvonokosy.mp3

Zvonokosy. Gabriel Chevallier. Interpreti: Karel Höger, Martin Růžek, Josef Gruss, Josef Kemr, Jaroslava Adamová, Vlasta Chramostová a další. Režie a úprava: Jiří Horčička. Stopáž: 2 hodiny 46 minut. Radioservis, a. s., 2014.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení