Aktuality

Květnová Pevnost o Artušovi, pražském metru i Volání netvora

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Fantastická Pevnost se tentokrát opravdu vytáhla. Alespoň v mých očích, protože v květnu přinesla opravdu zajímavé číslo plné literárních i filmových recenzí a pozvánek. Pojďme se na něj blíže podívat.


Hlavním tématem se tentokrát stalo filmové zpracování legendy o králi Artušovi. V historii už spatřil světlo světa nejeden film či seriál o Excaliburu, kulatém stolu či kouzelníku Merlinovi. Přesto je stále kde čerpat a vytvářet nové a nové příběhy. Jedním z těch zajímavějších by mohl být právě v aktuální Legendě o meči. Redaktoři Pevnosti se v článku zároveň zaměřili na pátrání po prvních literárních zmínkách o Artušovi. Díky tomu v něm nechybí ani Kronika Geoffreyho z Monmouthu či Artušova smrt Thomase Maloryho.

Zmínit musím i další film Vetřelec, jehož nové zpracování s názvem Covenant rovněž zanedlouho vpadne do našich kin. Na tuto příležitost se samozřejmě můžete připravit i přečtením česky přeložených knih o těchto slizounech, kterých vyšla celá řada.

Nyní se už podívejme do literární rubriky, kde nalezneme opravdu velký počet recenzí a upoutávek na nedávno vyšlé tituly, protože vydavatelé prostě na fantastice nešetřili. Těšit se můžete na obsáhlou trilogii v jednom svazku s názvem Elenium, kterou napsal David Eddings. V ní se potkáte s černým rytířem, který nešetří ranami ani humorem. Dále jsou tu novinky Dcera čarodějnice Pauly Brackstonové, Caraval Stephanie Garberové, velice zajímavý Kouř Dana Vylety či Temná hmota autora Městečka Pines Blaka Croucha. Nedávno rovněž vyšlo další pokračování série Pohraničí Pavla Korněva, které nese název Temné odpoledne. Zapomenout nesmíme ani na Povídky ze světa podivných či Nejchladnější dívku ve městě chladu Holly Blackové. Ovšem to stále není všechno.

Zastoupení má i česká scéna. V nedávné době vyšel zajímavý debutový román Oskara Fuchse, který se jmenuje jednoduše Frost, ve kterém se potkáte s pěkně ostrým mágem. Lahůdkou je rovněž rozhovor s autorem knihy Podsvětí, která připomene slavnou Glukhovskyho sérii. Tentokrát se ovšem odehrává v pražském metru, takže ve vás zanechá ještě silnější zážitek. Na jejího tvůrce, Michala Šefaru, se můžete těšit i na festivalu Svět knihy.

Opravdovým bonbónkem je s autorem série Chaos či aktuálního Volání netvora, Patrickem Nessem. Dozvíte se v něm, proč se vrhl na literaturu pro dospívající a jak se mu spolupracovalo na filmu.

Pevnost tentokrát nabízí opravdu velkou porci literární složky a navíc vás pozve i na nejdůležitější události již zmiňovaného Světa knihy. Alespoň tedy ze světa fantastiky. Samozřejmě se můžete těšit i na další rubriky, a jako bonus i oboustranný plakát s Vetřelcem a Piráty z Karibiku. Tak koukejte mazat do trafiky.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení