Aktuality

Román o Františku Drtikolovi získal Cenu Česká kniha

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
tyle=

Na knižním veletrhu Svět knihy byly vyhlášeny výsledky třetího ročníku Ceny Česká kniha. Vyhlášení proběhlo v pátek 16.5.2014 a magazín Vaše Literatura byl u toho stejně jako dosud každý rok. O vzrůstajícím zájmu ze strany odborné i laické veřejnosti svědčí počet diváků, kteří byli v sále při vyhlašování přítomni.

 


Organizátor Ceny Česká kniha vydal k této příležitosti tiskovou zprávu, kterou aktuálně přetiskujeme:

Cenu Česká kniha získal Jan Němec

Historicky třetím laureátem Ceny Česká kniha se stal Jan Němec se svou románovou freskou o životě fotografa Františka Drtikola Dějiny světla (nakladatelství Host). Při pátečním slavnostním vyhlášení na půdě pražského veletrhu Svět knihy, jež bezprostředně následovalo hlasování sedmičlenné odborné poroty, získal vítěz vedle již tradičního šeku na 35 tisíc korun nově týdenní pobyt v některé z evropských metropolí věnovaný Českými centry i roční předplatné magazínu Xantypa.
Letos podruhé udělovanou Cenu čtenářů České knihy pak obdržela Věra Nosková za román Proměny (nakladatelství Věry Noskové). Od Literární sekce Institutu umění – Divadelního ústavu obdrží autorka měsíční  rezidenční pobyt v zahraničí. V hlasování, na jehož organizaci se podílely magazín Xantypa, týdeník Reflex, K Revue, internetový magazín Vaše literatura a Portál české literatury, se pro ni vyjádřilo 108 z celkového počtu 609 zúčastnivších se čtenářů. Na akci byla zveřejněna jména deseti hlasujících, jimž organizátoři zašlou hodnotné české knihy (seznam šťastných deseti najdete na webových stránkách www.ceskakniha.com).
Na vyhlášení se osobně dostavili zástupci čtyř zahraničních nakladatelství se statusem světového pozorovatele při Ceně Česká kniha: Braumüller (Rakousko), Atut, Afera (Polska) a Globus (Rusko).
Projekt probíhá pod záštitou ministerstva kultury ČR. Hlavním sponzorem je Milada Horáková, majitelka cestovní agentury Fertour. Dalšími sponzory či partnery jsou PhDr. Helena Tomanová, Institut umění – Divadelní ústav, Česká centra a firma Y-Sof.

18. 5. 2013, za organizační tým Česká knihy Martin Daneš

V publiku bylo možné zahlédnout některé autory nominovaných knih, vítězku Cenu čtenářů minulého ročníku Kateřinu Tučkovou i zástupce nakladatelství. Zvláště redaktoři Hosta měli důvod ke spokojenosti – mezi nominovanými se ocitly rovnou tři jejich tituly a Dějiny světla nakonec i zvítězily. Recenzi vítězné knihy si můžete přečíst na našich stránkách (zde), stejně jako recenzi knihy Proměny oceněné čtenáři (zde).

Magazín Vaše Literatura bude sledovat i příští ročník Ceny Česká kniha a pokud se budete chtít dovědět více o nominovaných knihách či hlasovat, sledujte naše stránky i nadále.

Na fotografii je předseda poroty Petr A. Bílek a zástupce organizátora Ceny Česká kniha Martin Daneš

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení