Aktuality

Letošní ročník studentské literární soutěže o nejlepší esej Cena Maxe Broda má svého vítěze

1 1 1 1 1 (1 hlas)
cvitez

Vítězové 19. ročníku studentské literární soutěže o nejlepší esej Cena Maxe Broda byli vyhlášení v úterý 11. června ve 14 hodin v sídle Senátu Parlamentu České republiky. Cenu Maxe Broda pořádá občanské sdružení Společnost Franze Kafky se záměrem podpořit a vést mladé lidi k samostatnému uvažování, k hlubšímu zamyšlení nad aktuálními společenskými a kulturními jevy a k pěstování dovednosti přesného a kultivovaného písemného vyjádření vlastního názoru.


cenaDevatenáctý ročník soutěže Cena Maxe Broda byl určen mladým lidem do 20 let. Autoři si mohli vybrat ze tří témat: 130. výročí narození Franze Kafky. Proč číst Kafku? Esej o svobodném vyjádření názoru ve veřejném prostoru. Kde leží jeho hranice? Peníze v lidském životě. A kdo je tedy laureátem Ceny Maxe Broda pro tento rok?

1. cenu získal Lukáš Filippi z Prahy (Gymnázium Jana Keplera, Praha) za esej na téma 130. výročí narození Franze Kafky. Proč číst Kafku? 2. cenu získal Ondřej Škrabal z Uherského Hradiště za esej na téma 130. výročí narození Franze Kafky. Proč číst Kafku? 3. cenu získal Jan Hrubý z Prahy (Lycée Carnot, Dijon) za esej na téma Peníze v lidském životě. Čestné uznání udělila porota Šárce Melicharové ze Všestar (Gymnázium Říčany) za esej na téma Peníze v lidském životě. Další čestné uznání náleží Zuzaně Prokopové z Doubravčice (Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha) za esej na téma 130. výročí narození Franze Kafky. Proč číst Kafku?

Devatenáctého ročníku Ceny Maxe Broda se zúčastnilo 40 mladých lidí, většinou studentek a studentů mimopražských středních škol. Zaujala je především témata Peníze v lidském životě a Esej o svobodném vyjádření názoru ve veřejném prostoru. Kde leží jeho hranice? Texty hodnotila porota ve složení Vladimír Karfík, Petr Matoušek, Jiřina Šiklová, Marek Šindelka, Marie Vodičková.

Na slavnostní vyhlášení výsledků ve Valdštejnském paláci byli pozváni všichni soutěžící, kteří obdrželi knihy vydané Nakladatelstvím Franze Kafky. Vítězům náleží finanční odměna (podle umístění 6 000, 3 500 a 2 000 Kč).

19. ročník studentské literární soutěže Cena Maxe Broda se uskutečnil s podporou hl. města Prahy a Ministerstva kultury České republiky; slavnostní vyhlášení výsledků se koná pod záštitou předsedy Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu parlamentu ČR, dr. Marcela Chládka. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení