Aktuality

23. ročník Festivalu spisovatelů Praha nese podtitul Zrození národů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Příští Festival spisovatelů Praha (FSP) ponese podtitul Zrození národů. 23. ročník nejvýznamnější akce věnované literatuře, která se v České republice koná, proběhne ve dnech 13. až 18. dubna 2013 na Nové scéně Národního divadla a v budově Senátu Parlamentu České republiky.

 

 

plakatTéma 23. ročníku Festivalu není zvoleno náhodně. V minulých desetiletích byl svět v důsledku rozpadu koloniálních systémů svědkem vzniku řady nových států a jejich radikální přeměny. Na konci osmdesátých a počátku devadesátých let došlo k rozpadu sovětského komunistického bloku a mnoho národů se vymanilo ze sféry vlivu vládnoucí kultury a ideologie. V posledních několika letech pak tento trend vyvrcholil sérií revolucí v zemích ležících mimo pozornost západního světa. Kupříkladu Arabské jaro přineslo do té doby nevídanou svobodu lidí v řadě států. Jak ovšem podotýká prezident FSP Michael March: "Národy se rodí - a dospívají do nesnesitelnosti."

 

Festival spisovatelů Praha 2013 tedy bude mít silné téma. Stejně jako v minulých letech uvede autory zvučných jmen, ale zároveň upozorní na umělce, kteří v České republice zatím tolik známí nejsou. Snahou pořadatelů je umožnit těsný kontakt spisovatelů a především publika, a to prostřednictvím řady scénických diskuzí, autorských čtení a autogramiád. Cílem je ukázat mladé generaci, že existence národů není samozřejmá a jak dodává March, "udělat první krůček na cestě k porozumění tomu, co se ve světě skutečně děje".

 

V rámci 23. ročníku FSP bude o fenoménu vzniku národů diskutovat například slavný alžírský prozaik Mohammed Moulessehoul píšící pod pseudonymem Yasmina Khadra, jehož díla byla přeložena ve 43 zemích. Českému čtenáři je znám díky překladům románů Černá vdova a Kábulské vlaštovky. Pozvání organizátorů přijal také český prozaik Vladimír Körner, autor mnoha filmových scénářů a románů (mj. např. Smrt sv. Vojtěcha, Údolí včel, Adelheid nebo Zánik samoty Berhof). Diskuze o české státnosti se zúčastní například americká historička Mary Heimannová, autorka vynikající publikace Československo. Stát, který selhal, která v době svého vydání před třemi lety vzbudila v české společnosti velkou pozornost. Jedním z festivalových moderátorů bude uznávaný ekonom Tomáš Sedláček.

 

Příští rok také uběhne 95 let od chvíle, kdy byla ve Spojených státech podepsána Pittsburská dohoda a následně vzniklo Československo, a současně paradoxně i 20. výročí jeho rozpadu. Další Festival spisovatelů Praha se tak příznačně kromě Nové scény odehraje také v Senátu Parlamentu České republiky, kde proběhne diskuze o zrození a smrti Československa. Viceprezidentka Vlasta Brtníková k tomu uvádí: "Jsme velmi rádi, že Festival má v Magistrátu hlavního města Prahy i přímo v osobě primátora silného partnera. Spojení s Festivalem přináší Praze mezinárodní prestiž a přispívá k její snaze získat titul Praha město literatury. Zároveň nás těší vstřícnost Senátu a záštita jeho předsedy, která

umožňuje, aby diskuze o samotné podstatě naší státnosti proběhla v těch nejpříhodnějších prostorách."

 

Více podrobností o Festivalu spisovatelů Praha a autorech pro příští ročník naleznete na stránkách www.pwf.cz.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení