Aktuality

Vyhlášení výsledků Ceny Waltera Sernera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
plakat

16. dubna se v Praze na Nové scéně Národního divadla sešli mladí účastníci literární soutěže Cena Waltera Sernera. Soutěž se už několik let pořádá jako součást Pražského festivalu spisovatelů (PWF).



vyhlaseniLetos proběhl již 22. ročník. Téma festivalu znělo „Existuje pouze budoucnost“ (Only the future exists.“) Teď se možná divíte, proč v závorce uvádím anglický překlad, ale to je zcela pochopitelné – přestože jde o festival, který v Čechách skoro nikdo nezná, má mezinárodní význam a Prahu navštěvují literáti z celého světa.

Jak už jsem předeslala v úvodu, řeč bude především o Ceně Waltera Sernera. Všechno vypuklo v 15 hodin, když na jeviště vešla Anna Polívková a přivítala letošní porotce – spisovatele a učitele na literární akademii Petra Borkovce, scénáristku, překladatelku, literární historičku a spisovatelku Radku Denemarkovou a bohemistku a literární publicistku Olgu Stehlíkovou.

V sále se sešlo padesát nejúspěšnějších autorů se svým doprovodem a ti, kteří se umístili do 21. místa, netrpělivě čekali, jestli mohou pomýšlet na některou z věcných cen pro 1. – 10. soutěžícího. Napětí houstlo, když moderátorka začala uvádět číselné údaje letošního ročníku – zúčastnilo se skoro 400 autorů z 211 škol. Následoval stručný životopis Waltera Sernera (vlastním jménem Walter Eduard Seligmann) a dokument o něm.

Teprve potom nastal vhodný čas k vyhlášení výsledků. Slavnostní fanfára připomínala hudbu k nějakému sci-fi filmu, což vzhledem k mottu ročníku bylo naprosto dokonalé. Jmenováni byli ti, kdož se umístili na 21. – 11. místě a pak byli na jeviště k porotcům a Anně Polívkové pozváni ti nejlepší z nejlepších. Slovo dostali porotci. Každý z nich odpověděl na jednu otázku, jaké jsou na literárních soutěžích běžné – Jaká byla kvalita letošních soutěžních textů? Co porotu nejvíce zaujalo? Občas se zdálo, že postřehy odborníků jsou překvapeni i samotní mladí autoři.

Konečné pořadí první desítky vypadalo takto:
1. Simon Dytrych
2. Vít Benešovský
3. Markéta Barochová
4. Gabriela Grocholová
5. Ondřej Fischer
6. Barbora Malcová
7. Matěj Stejskal
8. Jakub Havlíček
9. a 10.
Leontina Krchňáková - vítězka čtenářské soutěže
Nguyen Thuy Linh


vyhlaseniA nikdo z nich neodešel s prázdnou. Mezi cenami byly knihy nejlepších českých nakladatelství a nechyběla ani moderní technika (tento rok byly na pořadu tablety Wooky), nebo kurzy tvůrčího psaní, které získali autoři na medailových místech. Škola absolutního vítěze získala do školní knihovny 200 knih současných autorů.

Slavnostní večer se pomalu, ale jistě chýlil ke konci. Porota popřála autorům mnoho úspěchů do další tvorby a projevila přání, aby se za rok zase sešli na vyhlášení výsledků. Možná i někteří členové doprovodu získali inspiraci a dalšího ročníku se sami zúčastní.

Foto: p. prof. Alena Duhajská a Lenka Martinková





 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení