Aktuality

Tom Gates získal v Anglii prestižní ocenění

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

V září uvedlo Nakladatelství Fragment zcela nového knižního hrdinu. Je jím devítiletý Tom Gates, který představuje svět kolem sebe skrze svůj deník plný humorných zápisků a vtipných kresbiček. V listopadu získal první díl série Tom Gates v Anglii cenu Roalda Dahla za rok 2011.



knihaToto prestižní ocenění uděluje organizace Booktrust od roku 2008 humorné literatuře pro děti a mládež.
Cena má dvě věkové kategorie – za literaturu pro děti do věku šesti let a za literaturu pro děti a mládež od sedmi do čtrnácti let.
Titul Úžasný deník – Tom Gates získal cenu ve druhé kategorii a ve finále zvítězil mezi šesti nominovanými tituly.
Letošní ročník byl speciální tím, že vzrostla role dětských čtenářů. Na čtyři sta žáků z anglických škol přečetlo knihy, které se dostaly do užšího výběru, a poté vybralo v dané věkové kategorii svou nejoblíbenější. Dvě vítězné knihy získaly ocenění na základě spojení výsledků dětského hlasování a rozhodnutí odborné poroty. 

Toto vítězství okomentovali předseda komise a ředitelka organizace Booktrust následovně:
„Opravdová krása a výjimečnost této knihy netkví pouze v tom, že vás donutí se smát, až vás budou bolet břišní svaly. Spočívá také v tom, jak skvěle a umně je text doplněn o neuvěřitelně vtipné ilustrace a v interakci mezi těmito ilustracemi a textem. Tato kniha je dokonalou ukázkou toho, jak vtipně psát a kreslit.“ 
– Michael Rosen, předseda komise ceny Roald Dahl Funny Prize
„Ačkoli se letos jedná teprve o její čtvrtý ročník, literární cena Roald Dahl Funny Prize pro nejvtipnější dětské knihy se už dokázala zařadit mezi ty, jejichž výsledky jsou nejostřeji sledované. Na základě průzkumu, který jsme provedli mezi sedmiletými školáky v Anglii, víme, že 70 % z nich označuje vtipné knihy za své nejoblíbenější. Toto nové zjištění jen potvrzuje to, s čím se v Booktrustu opakovaně setkáváme – že humor v literatuře a ilustracích dokáže děti oslovit a může jim pomoci objevit krásu literatury.“    
– Viv Bird, ředitelka organizace Booktrust

knihy


První díl série vyšel v Nakladatelství Fragment 2. září 2011. Na druhý díl se mohou čeští čtenáři těšit již na jaře 2012!

ÚŽASNÝ DENÍK – TOM GATES
•    Za první tři měsíce se v Anglii prodalo 18 000 výtisků!
•    Více informací o sérii naleznete na fanouškovském blogu http://tomgatesworld.blogspot.com/
•    Český překlad druhého dílu vyjde již na jaře 2012

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení