Ukázky z knih

Ukázky z knih: Zuzana Pospíšilová – Kouzelné sedlo

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
Dítě

Už jste někdy spadli z koně? Verunka ano. Od té doby ji trápí strach. Malou jezdkyni ale zachrání něco nečekaného. Verunka dostane kouzelné sedlo, které má neuvěřitelnou moc. Hádejte, v čem je jeho kouzlo! Knížka s přívětivými ilustracemi potěší všechny začínající čtenáře a milovníky koní obzvlášť. Krátké kapitoly, jednoduchý příběh a větší písmo pomohou dětem se samostatným čtením.

 



Kouzelné sedloUkázka z knihy:

Já bych chtěla koně

Verunka seděla u stolu ve svém pokojíčku. Měla tam rozložené pastelky a malovala. Malovala koně. To je totiž její nejmilejší zvíře.
Nebyly jí ani dva roky, když se na koně posadila poprvé. Od té doby koně milovala. Kdyby to šlo, chtěla by mít jednoho doma, v pokojíčku. Rodiče jí to ale nedovolí. Na zahradě by prý pošlapal maminčiny kytičky. A taky potřebuje svoji stáj. Oni mají jen garáž a v ní auto.
„Už zase maluješ koně?“ zeptala se s úsměvem maminka.
Verunka jí ale neodpověděla. Byla zabraná do práce. Maminka tedy přišla až k ní a teprve pak se zeptala znovu.
„Když já bych chtěla koně,“ řekla jí na to Verunka a podívala se psím pohledem. Ten odkoukala od Grejsky. To je jejich malá čivava. Verunka ji má moc ráda a Grejska ji taky. Na každém kroku svou paničku hlídá.
„Už jsi velká holka, Verunko. Dobře víš, že to nejde,“ odpověděla maminka.
Verunka je opravdu velká. Po prázdninách půjde do školy. Ve školce je ze všech dětí největší. Nic to ale nemění na tom, že po koníkovi stále touží. Nemůže si pomoct.
„Všechno jde, když se chce,“ odpověděla Verunka. To často říká její tatínek Tomáš. Třeba když ji učil jezdit na kole nebo lyžovat. Maminka se musela přemáhat, aby se nezačala hlasitě smát. Úplně jako by slyšela svého muže.
„Dobře,“ řekla nakonec, „domluvíme se s tatínkem a uvidíme, co se dá dělat.“
Verunka jen pokrčila rameny.
Maminka odešla, aby v kuchyni připravila večeři.
Verunka odložila pastelky a šla si hrát s Grejskou.
„Škoda že nejsi větší,“ posteskla si.
Grejska se na Verunku nechápavě podívala.
„Mohla bych si tě osedlat,“ dodala na vysvětlenou Verunka. Teď by to ale rozhodně nešlo. Grejska je tak malá, že ji tatínek vezme do jedné ruky. Verunka by ji rozsedla. Naštěstí měla dost rozumu, aby to vůbec nezkoušela.
Až do večeře dávala Verunka Grejsce úkoly: „Hledej míček, dones panenku!“
Grejska byla nejspíš ta nejchytřejší čivava na světě.


Kouzelné sedlo
Autor Zuzana Pospíšilová
Ilustrace Daniela Skalová
Nakladatelství Bambook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 72
ISBN/EAN 978-80-271-0579-3
Ediční řada První čtení

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení