Knižní novinky: Ve svitu Měsíce

5

Žánr young adult patří v knihovničkách tennagerů mezi oblíbené stálice a díky Nakladatelství CREW mohou jeho kouzlu podléhat také příznivci komiksů.   S knihou Catwoman: Ve svitu Měsíce přichází jedinečná příležitost seznámit se s budoucí superhrdinkou  v době, kdy jí bylo patnáct let a teprve se snažila najít své místo ve světě. A rozhodně to neměla lehké!

ve-svitu-mesiceSelina Kyleová je tvrdší, než sama tuší. Celý svůj dosavadní život snášela neustálý kolotoč nešťastných známostí své matky. Současný matčin přítel, Dernell, je však ještě krutější než všichni před ním

a Selina s ním zkrátka nedokáže sdílet jednu střechu nad hlavou. Jediné řešení své bezvýchodné situace vidí v útěku z domova… Spisovatelka Lauren Myracleová a kreslíř Isaac Goodhart vyprávějí o tom, jak přežít v komplikovaném světě a jak najít spojence v nejméně očekávaných chvílích.

„Zajímavé na této knize je, že tolik nesází na romantiku,“ říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW a dodává: „I když se tady taky objevují sympatie hrdinky k mladému Bruci Wayneovi, hlavní důraz je na vyrovnání se s vlastním životem a snaha postavit se nepříznivým okolnostem. Ne vlastní vinou se hrdinka ocitá na úplném dně, na ulici… a ze všech sil se snaží najít v nepřátelském světě nějaké své vlastní místo a cíl. Nehledá lásku. Hledá sama sebe. Chce si dokázat, že není předurčena do role oběti. A že se dokáže postarat nejen o sebe, ale i o ostatní.“

Catwoman: Ve svitu Měsíce nadchne zábavným a stylově vykresleným příběhem. Nechybí v něm nebezpečí, ústrky, úklady, morální volby, dobrodružství, a také inspirace, jak se zachovat v určitých situacích. Přestože vychází ze slavných komiksových postav, tak se více než superhrdinským soubojům věnuje strastem dospívání a způsobům, jak se z nich vymotat. Selina Kyleová začíná opravdu hodně špatně, má mizerné rodinné zázemí, sklony k sebepoškozování… ale postupně se začíná vydávat na cestu, která ji dovede až k její superhrdinské roli.

Lauren Myracleová patří mezi úspěšné (a podle New York Times také mezi nejprodávanější) autorky knížek young adult. U nás ji učinila známou série mapující život jedné dospívající slečny Deset až čtrnáct: Neobyčejný deník obyčejné holky. V zahraničí se proslavila řadou Internet Girls a právě komiksem Catwoman, na němž spolupracovala s kreslířem Isaacem Goodhartem.

• CJO 2020 - užší nominace pro 33. ročník Ceny Jiřího Ortena

Hiphopová detektivka Malej NY, psychotická novela vykreslující život na pomezí reality a bludů Svatá hlava a pozoruhodná báseň v próze Mount Anne

• Je rozhodnuto, Zlatá stuha 2020 zná své laureáty

Letošní slavnostní předání výročních cen Zlatá stuha se sice vzhledem k nepříznivým okolnostem přesunulo na podzim, ale poroty všech částí vybraly ty nejlepší knihy už teď.