Tiskové zprávy a pozvánky: Jindřich Janíček

ustava

Praktická kniha do každé domácnosti vychází u mladého nakladatelství Take Take Take. Atraktivní a přehlednou formou představuje text Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. Autorkou grafického zpracování je designérka a typografka Nikola Klímová, obrazový doprovod nakreslil Jindřich Janíček.

ustavaPodle Klímové a Janíčka nakladatelé dosud nedbali o atraktivní podobu ústavy. “Chtěli jsme, aby vznikla přehledná a v ideálním případě i krásná kniha, kterou by chtěl mít doma úplně každý,” vysvětluje Klímová, proč se začínající nakladatelství rozhodlo pro tento ediční počin. Kniha je tištěná ze dvou přímých barev. Modrá barva je věnovaná Ústavě České republiky a červená Listině základních práv a svobod. Barvy se potkávají v ilustracích, kde jejich soutiskem vzniká i barva třetí.

Největší výzvou pro Janíčka bylo, jak pojmout ilustrace k tématu, které ilustrovat nepotřebuje. “Zachytil jsem, co vidím na ulicích, při pohledu z autobusu či z vlaku,” říká oceňovaný ilustrátor. “Zároveň zdůrazňuji věci, které mě trápí. Obrazy jsou záměrně v kontrastu s textem a ideály, o nichž se v Ústavě České republiky píše,” vysvětluje, proč kromě přírodních krás nakreslil i předvolební billboardy, necitlivé zásahy do krajiny nebo policejní auto, které má v interiéru velkou samolepku skupiny Ortel.

“Mít vlastní stát, jazyk nebo vlajku, být součástí demokratického světa, mít spojence, právní systém nebo ústavu, to vše jsou významné věci, které zdaleka nejsou samozřejmostí,” říká autorská dvojice. “V boji za demokratickou podobu naší země za ně mnozí zaplatili životem. My si toho vážíme a máme pocit, že je důležité vědět, jaká práva naše země svým občanům garantuje, před kým nás ze zákona chrání a co od nás vyžaduje,” dodávají Klímová s Janíčkem.

Každý občan se v knize může seznámit s právy, které mu tento stát garantuje, a také s povinnostmi, ke kterým se život v Česku váže. Kniha čtenářkám a čtenářům přibližuje, jak náš stát funguje, co je třeba ke změně zákonů, kdo může být poslancem a kdo senátorem, nebo třeba co se stane, když se prezident dopustí velezrady.

Ilustrovaná Ústava České republiky vychází ve spolupráci se slovenským architektem a knihkupcem Adamem Berkou. Ten před rokem na Slovensku vydal Ilustrovanou Ústavu Slovenské republiky, která se stala nečekaným hitem. “Moc nás potěší, když si lidé budou kupovat i českou knihu,” říká nakladatelství Take Take Take. “Ale ještě větší radost nám udělá, když si ji i přečtou.”

ustava

Ilustrovaná Ústava České republiky
Autor -
Ilustrace Jindřich Janíček
Nakladatelství Take Take Take
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 160
ISBN/EAN 978-80-906912-6-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

• Nakladatelský dům Albatros koupil nakladatelství Domino

Nakladatelský dům Albatros Media a. s. dnes oznámil, že pokračuje ve své akviziční expanzi a ve středu 17. dubna koupil 100% obchodní podíl v nakladatelství DOMINO. To je českým čtenářům v současné době nejvíce známo jako silný hráč na poli detektivních románů a thrillerů. Právě tyto žánry jsou mezi čtenáři jedněmi z nejpopulárnějších a akvizicí DOMINA tak Albatros Media pokračuje v dlouhodobé strategii posilování své pozice v segmentu fiction pro dospělé.

• Nominace na Cenu Jiřího Ortena 2019

Debutový román inspirovaný Japonskem Probudím se na Šibuji, tajuplná kniha pro děti Prašina a osobitá básnická sbírka Reál!