Tiskové zprávy a pozvánky

Tiskové zprávy a pozvánky: Jindřich Janíček

1 1 1 1 1 (1 hlas)
ustava

Praktická kniha do každé domácnosti vychází u mladého nakladatelství Take Take Take. Atraktivní a přehlednou formou představuje text Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. Autorkou grafického zpracování je designérka a typografka Nikola Klímová, obrazový doprovod nakreslil Jindřich Janíček. 



ustavaPodle Klímové a Janíčka nakladatelé dosud nedbali o atraktivní podobu ústavy. “Chtěli jsme, aby vznikla přehledná a v ideálním případě i krásná kniha, kterou by chtěl mít doma úplně každý,” vysvětluje Klímová, proč se začínající nakladatelství rozhodlo pro tento ediční počin. Kniha je tištěná ze dvou přímých barev. Modrá barva je věnovaná Ústavě České republiky a červená Listině základních práv a svobod. Barvy se potkávají v ilustracích, kde jejich soutiskem vzniká i barva třetí. 

Největší výzvou pro Janíčka bylo, jak pojmout ilustrace k tématu, které ilustrovat nepotřebuje. “Zachytil jsem, co vidím na ulicích, při pohledu z autobusu či z vlaku,” říká oceňovaný ilustrátor. “Zároveň zdůrazňuji věci, které mě trápí. Obrazy jsou záměrně v kontrastu s textem a ideály, o nichž se v Ústavě České republiky píše,” vysvětluje, proč kromě přírodních krás nakreslil i předvolební billboardy, necitlivé zásahy do krajiny nebo policejní auto, které má v interiéru velkou samolepku skupiny Ortel. 

“Mít vlastní stát, jazyk nebo vlajku, být součástí demokratického světa, mít spojence, právní systém nebo ústavu, to vše jsou významné věci, které zdaleka nejsou samozřejmostí,” říká autorská dvojice. “V boji za demokratickou podobu naší země za ně mnozí zaplatili životem. My si toho vážíme a máme pocit, že je důležité vědět, jaká práva naše země svým občanům garantuje, před kým nás ze zákona chrání a co od nás vyžaduje,” dodávají Klímová s Janíčkem. 

Každý občan se v knize může seznámit s právy, které mu tento stát garantuje, a také s povinnostmi, ke kterým se život v Česku váže. Kniha čtenářkám a čtenářům přibližuje, jak náš stát funguje, co je třeba ke změně zákonů, kdo může být poslancem a kdo senátorem, nebo třeba co se stane, když se prezident dopustí velezrady.

Ilustrovaná Ústava České republiky vychází ve spolupráci se slovenským architektem a knihkupcem Adamem Berkou. Ten před rokem na Slovensku vydal Ilustrovanou Ústavu Slovenské republiky, která se stala nečekaným hitem. “Moc nás potěší, když si lidé budou kupovat i českou knihu,” říká nakladatelství Take Take Take. “Ale ještě větší radost nám udělá, když si ji i přečtou.”

ustava
ustava

Ilustrovaná Ústava České republiky
Autor -
Ilustrace Jindřich Janíček
Nakladatelství Take Take Take
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 160
ISBN/EAN 978-80-906912-6-1
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení