Zkušený autor i prozaická debutantka ve finále České knihy

Dvě autorky a jednoho autora propustila odborná porota do finále sedmého ročníku České knihy. Mezi nominovanými stojí vedle sebe zavedený Jáchym Topol i autorka prozaického debutu Vladimíra Valová; žánrově pak převažuje román nad povídkovou sbírkou v poměru 2:1.

Z trojice nominovaných vzejde sedmý laureát Ceny Česká kniha. Jeho jméno bude zveřejněno ve čtvrtek 10. května v 17 hodin v Literárním sále pražského Průmyslového paláce, na půdě veletrhu Svět knihy. Bezprostředně po něm vyhlásí studenti gymnázií z Prahy a Českých Budějovic historicky druhého laureáta Studentské ceny Česká kniha.

Jako každoročně se akce zúčastní též zahraniční hosté – pozorovatelé České knihy, jimiž budou letos nakladatelé ze dvou zemí: Německa a Polska.

Cílem České knihy je rozšířit počet překladů hodnotné domácí beletrie v zahraničí. Projekt probíhá pod záštitou ministra kultury ČR a ve spolupráci s Českými centry a Institutem umění – Divadelním ústavem. Hlavním sponzorem je Milada Horáková – Fertour.

Cena Česká kniha, nominace (v abecedním pořadí dle jmen autorů):

Alena Mornštajnová: Hana
Jáchym Topol: Citlivý člověk
Vladimíra Valová: Do vnitrozemí

Studentská cena Česká kniha, nominace (připomínka)

Martina Formanová: Povídky na tělo
Václav Kahuda: Bytost
Alena Mornštajnová: Hana
Miroslav Pech: Cobainovi žáci
Karel Veselý: Bomba Funk

4. května 2018, Česká kniha

• Vítězkou 32. ročníku Ceny Jiřího Ortena je Anna Cima

Letošní 32. ročník Ceny Jiřího Ortena zná svou vítězku – je jí japanoložka Anna Cima, která odbornou porotu zaujala svou knihou o japonském snu Probudím se na Šibuji. Z 22 přihlášených titulů nominovala odborná porota jmenovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů v letošním ročníku do užšího výběru tři knihy: debutový román Anny Cimy Probudím se na Šibuji, knihu pro děti autora Vojtěcha Matochy s názvem Prašina a básnickou sbírku Reál básníka Jana Škroba. Z těchto tří nominací byl vybrán a vyhlášen 9. května na slavnostním podvečeru v rámci knižního veletrhu Svět knihy Praha laureát Ceny Jiřího Ortena 2019. Za vítězku, která studijně dlouhodobě pobývá v Japonsku, ocenění převzala ředitelka nakladatelství Paseka, Anna Rezková Horáčková. Vyhlášením provedli herci holešovického divadla Radar.

• Zlaté stuhy 2019 předány!

V pondělí 29. dubna byly v Centru současného umění DOX již po sedmadvacáté slavnostně předány výroční ceny Zlatá stuha nejlepším tvůrcům literatury pro děti a mládež. Ve čtyřech oblastech bylo uděleno celkem čtrnáct ocenění.