Zkušený autor i prozaická debutantka ve finále České knihy

Dvě autorky a jednoho autora propustila odborná porota do finále sedmého ročníku České knihy. Mezi nominovanými stojí vedle sebe zavedený Jáchym Topol i autorka prozaického debutu Vladimíra Valová; žánrově pak převažuje román nad povídkovou sbírkou v poměru 2:1.

Z trojice nominovaných vzejde sedmý laureát Ceny Česká kniha. Jeho jméno bude zveřejněno ve čtvrtek 10. května v 17 hodin v Literárním sále pražského Průmyslového paláce, na půdě veletrhu Svět knihy. Bezprostředně po něm vyhlásí studenti gymnázií z Prahy a Českých Budějovic historicky druhého laureáta Studentské ceny Česká kniha.

Jako každoročně se akce zúčastní též zahraniční hosté – pozorovatelé České knihy, jimiž budou letos nakladatelé ze dvou zemí: Německa a Polska.

Cílem České knihy je rozšířit počet překladů hodnotné domácí beletrie v zahraničí. Projekt probíhá pod záštitou ministra kultury ČR a ve spolupráci s Českými centry a Institutem umění – Divadelním ústavem. Hlavním sponzorem je Milada Horáková – Fertour.

Cena Česká kniha, nominace (v abecedním pořadí dle jmen autorů):

Alena Mornštajnová: Hana
Jáchym Topol: Citlivý člověk
Vladimíra Valová: Do vnitrozemí

Studentská cena Česká kniha, nominace (připomínka)

Martina Formanová: Povídky na tělo
Václav Kahuda: Bytost
Alena Mornštajnová: Hana
Miroslav Pech: Cobainovi žáci
Karel Veselý: Bomba Funk

4. května 2018, Česká kniha

• Nakladatelství Albatros slaví sedmdesátku

Už 15. dubna oslaví nakladatelství Albatros 70 let od svého založení. Za sedm dekád své existence vydal Albatros téměř třináct tisíc publikací v celkovém nákladu 350 milionů kusů. Mnohé z nich dnes nesměřují jen na pulty českých nebo slovenských knihkupectví, ale také do více než 40 dalších zemí. U příležitosti svého jubilea vydává nejstarší dětské nakladatelství v Česku například retro kolekci Cesta časem s Albatrosem.

• V Ostravě to bylo fajne

Ve dnech 1. až 3. března 2019 ožilo město Ostrava knižním festivalem, který se konal na výstavišti Černá louka. Akce tohoto druhu byla v daném regionu pořádána vůbec poprvé – dříve tu probíhaly jen menší knižní veletrhy bez doprovodného programu. Co vše na této knižní akci čekalo na návštěvníky? To se dozvíte v reportáži Marty Šimečkové:

Cena Česká kniha