Zkušený autor i prozaická debutantka ve finále České knihy

Dvě autorky a jednoho autora propustila odborná porota do finále sedmého ročníku České knihy. Mezi nominovanými stojí vedle sebe zavedený Jáchym Topol i autorka prozaického debutu Vladimíra Valová; žánrově pak převažuje román nad povídkovou sbírkou v poměru 2:1.

Z trojice nominovaných vzejde sedmý laureát Ceny Česká kniha. Jeho jméno bude zveřejněno ve čtvrtek 10. května v 17 hodin v Literárním sále pražského Průmyslového paláce, na půdě veletrhu Svět knihy. Bezprostředně po něm vyhlásí studenti gymnázií z Prahy a Českých Budějovic historicky druhého laureáta Studentské ceny Česká kniha.

Jako každoročně se akce zúčastní též zahraniční hosté – pozorovatelé České knihy, jimiž budou letos nakladatelé ze dvou zemí: Německa a Polska.

Cílem České knihy je rozšířit počet překladů hodnotné domácí beletrie v zahraničí. Projekt probíhá pod záštitou ministra kultury ČR a ve spolupráci s Českými centry a Institutem umění – Divadelním ústavem. Hlavním sponzorem je Milada Horáková – Fertour.

Cena Česká kniha, nominace (v abecedním pořadí dle jmen autorů):

Alena Mornštajnová: Hana
Jáchym Topol: Citlivý člověk
Vladimíra Valová: Do vnitrozemí

Studentská cena Česká kniha, nominace (připomínka)

Martina Formanová: Povídky na tělo
Václav Kahuda: Bytost
Alena Mornštajnová: Hana
Miroslav Pech: Cobainovi žáci
Karel Veselý: Bomba Funk

4. května 2018, Česká kniha

• Komiksové ceny Muriel znají své nominace

Dvanáctý ročník komiksových cen Muriel zná nominace v devíti soutěžních kategoriích, 24. ledna v pražském kině Oko moderátorky Ester Geislerová a Johana Švarcová oznámí jejich vítěze. Nejvíce nominaci posbíral scenárista Vojtěch Mašek: trojice komiksů, na nichž se podílel, okupuje hlavní kategorie Nejlepší kniha, Nejlepší kresba a Nejlepší scénář.

• V soutěži Cena Česká kniha mohou opět hlasovat čtenáři

Cena Česká kniha doznala v letošním roce určité změny. Více se o nich dočtete na stránkách soutěže zde. Pro naše čtenáře je však důležité, že mohou opět poslat hlasy svým favoritům. Několik z hlasujících, kteří budou mít štěstí při losování, může vyhrát pěknou knihu

Cena Česká kniha