Zkušený autor i prozaická debutantka ve finále České knihy

Dvě autorky a jednoho autora propustila odborná porota do finále sedmého ročníku České knihy. Mezi nominovanými stojí vedle sebe zavedený Jáchym Topol i autorka prozaického debutu Vladimíra Valová; žánrově pak převažuje román nad povídkovou sbírkou v poměru 2:1.

Z trojice nominovaných vzejde sedmý laureát Ceny Česká kniha. Jeho jméno bude zveřejněno ve čtvrtek 10. května v 17 hodin v Literárním sále pražského Průmyslového paláce, na půdě veletrhu Svět knihy. Bezprostředně po něm vyhlásí studenti gymnázií z Prahy a Českých Budějovic historicky druhého laureáta Studentské ceny Česká kniha.

Jako každoročně se akce zúčastní též zahraniční hosté – pozorovatelé České knihy, jimiž budou letos nakladatelé ze dvou zemí: Německa a Polska.

Cílem České knihy je rozšířit počet překladů hodnotné domácí beletrie v zahraničí. Projekt probíhá pod záštitou ministra kultury ČR a ve spolupráci s Českými centry a Institutem umění – Divadelním ústavem. Hlavním sponzorem je Milada Horáková – Fertour.

Cena Česká kniha, nominace (v abecedním pořadí dle jmen autorů):

Alena Mornštajnová: Hana
Jáchym Topol: Citlivý člověk
Vladimíra Valová: Do vnitrozemí

Studentská cena Česká kniha, nominace (připomínka)

Martina Formanová: Povídky na tělo
Václav Kahuda: Bytost
Alena Mornštajnová: Hana
Miroslav Pech: Cobainovi žáci
Karel Veselý: Bomba Funk

4. května 2018, Česká kniha

• Paseka slaví 30 let. Rodinné nakladatelství zůstává nezávislé a svobodomyslné.

Nakladatelství Paseka vzniklo 9. prosince 1989. Revoluce umožnila Ladislavu Horáčkovi, aby svobodně vydával knihy, které jeho samotného zajímají a baví. Když po Horáčkově smrti v roce 2015 převzala nakladatelství jeho dcera Anna Rezková Horáčková, musela se vyrovnávat s hlasy, které tvrdily, že Paseka už nebude jako dřív nebo že nakladatelství dokonce zanikne. I díky knihám z posledních let si Paseka mohla ponechat nezávislý duch a zůstává například také nejúspěšnějším nakladatelstvím v historii literární ceny Magnesia Litera.

• Na audioknižní trh vstupuje nová značka VOXI

Obliba audioknih v České republice stále roste. Celkový objem trhu v roce 2018 dosáhl téměř 150 milionů korun, v roce 2019 by to podle odhadů mohlo být až o 20 milionů víc. Na to reaguje i největší český knižní vydavatel Albatros Media a vstupuje na audioknižní trh s novou značkou Voxi.