Zkušený autor i prozaická debutantka ve finále České knihy

Dvě autorky a jednoho autora propustila odborná porota do finále sedmého ročníku České knihy. Mezi nominovanými stojí vedle sebe zavedený Jáchym Topol i autorka prozaického debutu Vladimíra Valová; žánrově pak převažuje román nad povídkovou sbírkou v poměru 2:1.

Z trojice nominovaných vzejde sedmý laureát Ceny Česká kniha. Jeho jméno bude zveřejněno ve čtvrtek 10. května v 17 hodin v Literárním sále pražského Průmyslového paláce, na půdě veletrhu Svět knihy. Bezprostředně po něm vyhlásí studenti gymnázií z Prahy a Českých Budějovic historicky druhého laureáta Studentské ceny Česká kniha.

Jako každoročně se akce zúčastní též zahraniční hosté – pozorovatelé České knihy, jimiž budou letos nakladatelé ze dvou zemí: Německa a Polska.

Cílem České knihy je rozšířit počet překladů hodnotné domácí beletrie v zahraničí. Projekt probíhá pod záštitou ministra kultury ČR a ve spolupráci s Českými centry a Institutem umění – Divadelním ústavem. Hlavním sponzorem je Milada Horáková – Fertour.

Cena Česká kniha, nominace (v abecedním pořadí dle jmen autorů):

Alena Mornštajnová: Hana
Jáchym Topol: Citlivý člověk
Vladimíra Valová: Do vnitrozemí

Studentská cena Česká kniha, nominace (připomínka)

Martina Formanová: Povídky na tělo
Václav Kahuda: Bytost
Alena Mornštajnová: Hana
Miroslav Pech: Cobainovi žáci
Karel Veselý: Bomba Funk

4. května 2018, Česká kniha

• Hurá! Zásilka z Knihozemě dorazila i k nám

Každý, kdo chce koupit své ratolesti, vnoučeti, synovci či neteři knihu, ví, že je velice těžké si vybrat ze současné knižní nabídky. Knih vychází mnoho a je obtížné zorientovat se v nich. Nakladatelství Albatros se vloni rozhodlo usnadnit čtenářům výběr a vyslalo do knihkupectví 12 knih pro děti ve věku od 2 do 12 let. V letošním roce byla zásilka spuštěna do oběhu 23. května a jsou v ní opravdu krásné kousky.

• Ceny za českou detektivní literaturu

V pražském policejním muzeu proběhlo ve čtvrtek 20. června 2019 udílení tradičních cen za českou detektivní literaturu. Oceněny byly nejlepší žánrové knihy a povídky. Akce proběhla v roce, kdy si čeští detektivkáři připomínají 30 let od založené své profesní organizace.