TO je nejlepší! OneHotBook získalo hned 5 ocenění Audiokniha roku 2017

lide

Dnes byly vyhlášeny ceny Audiokniha roku 2017 udělované porotou pod záštitou Asociace vydavatelů audioknih (AVA) nejlepším titulům loňského roku. Slavnostní vyhlášení vítězů už pátého ročníku proběhlo v pražském kině Atlas a moderoval ho herec Tomáš Hanák. Vydavatelství OneHotBook se obzvláště radovalo, protože letos výrazně zabodoval a získal hned 5 ocenění včetně ceny nejprestižnější.

Patrně největší změnou proti předchozím ročníkům Audioknihy roku bylo dvoukolové hlasování. Devatenáctičlenná odborná porota vybrala z celkem 87 přihlášených audioknih tři nejlepší v každé kategorii. Nad nimi potom ve druhém kole určila pořadí a také Absolutního vítěze ‒ tedy audioknihu, která získala hlavní ocenění.

Stejně jako v předchozím ročníku i letos rozhodla o nejlepším audioknižním obalu v kategorii Nejlepší obal asociace Syba, mj. vyhlašovatel soutěže Obal roku. Získala ho výpravná audiokniha Nekonečný příběh od Michaela Endeho s původními ilustracemi zhotovenými přímo pro zvukovou verzi výtvarníkem Přemkem Ponáhlým. Příběh o říši Fantázie známý i z filmových adaptací vypráví Jan Vlasák.

V kategorii Nejlepší audiokniha pro děti a mládež zvítězil titul Knihy džunglí, který režírovala Jitka Škápíková, jež příběhy napsané Rudyardem Kiplingem v 19. století pro současné děti citlivě upravila pro současné děti. Podílelo se na něm sedm herců ‒ vyprávění sestává z povídek, přičemž Mauglí (Jan Zadražil) je hlavním hrdinou více než poloviny z nich, další dotvářejí obraz džungle i jejích obyvatel a ukazují osudy jednotlivých zvířat v podání herců jako David Novotný, Marek Lambora, Igor Bareš, Jan Vlasák, Marek Holý a Jaromír Nosek. Audioknihu opatřilo původními ilustracemi duo Tomski&Polanski.

audio1

V kategorii Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba získala prvenství nově interpretovaná detektivní klasika od Agathy Christie Vražda v Orient expresu, jíž barvitě vypráví herec Lukáš Hlavica, nominovaný/oceněný také v kategorii Nejlepší interpret. „Byla to velká radost spolupracovat a natáčet s Lukášem Hlavicou, který je sám režisér. Potkali se tedy dva režiséři, obě ega se trošku uskromnila, a ten výsledek za to stojí. Měl jsem převahu alespoň v tom, že Lukáš neovládá francouzštinu, takže tam dal na mě ve všem a zbytek byl ten úžasný kompromis, kdy máte interpreta, který je řemeslně dokonalý a v mluveném slově je doma, a řešíme jen tempo a výraz,“ líčil režisér audioknihy Michal Bureš.

V kategorii Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba i v kategorii Absolutní vítěz exceloval velkolepý audioknižní projekt TO, rozsáhlý román Stephena Kinga, jehož audio adaptace v podání sedmi interpretů vyšla v dosud neslýchaném rozsahu přes 50 hodin vícehlasé nahrávky. Aby se nesmírně propracovaný, ale obsáhlý a spletitý příběh dobře poslouchal, zhostilo se četby hned několik interpretů, kteří si mezi sebou rozdělili party členů Klubu smolařů (Jan Vondráček, David Novotný, Jitka Ježková, Jan Zadražil, Michal Zelenka, Vasil Fridrich) a části zprostředkované vypravěčem (Pavel Soukup). „Jedná se o jedinečný projekt nejen délkou, ale i obsazením a zpracováním – sedmihlasé zpracování v rámci zachování celé délky románu je ve světovém kontextu opravdu unikátní, ale chtěli jsme posluchačům dodat skutečně nezapomenutelný zážitek,“ uvedl při přebírání ceny ředitel vydavatelství OneHotBook Martin Pilař.

audio2

• Jaký byl 31. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě?

Všichni vědí, jaký vliv měl v minulém roce koronavirus na kulturu v České republice, ostatně zasažen byl celý svět. Mohlo by se tedy zdát, že zrušení knižního veletrhu je jen drobností. Ale z drobností sestává celý život, takže lidé, kteří mají k takovým akcím vztah, to pociťují jako tvrdý zásah.

• Znovu začínáme

Milí čtenáři,

naše krátká odmlka se chýlí ke konci, stejně jako léto a prázdniny. Od 28. 8. 2021 začnou opět pravidelně vycházet recenze, nejprve s trochu menší frekvencí, ale ta se velmi brzy zvýší, protože plány našich vydavatelství vypadají velmi zajímavě a jistě bude co číst a čem psát. Doufám, že jste léto využili k odpočinku, pokud ne v zahraničí, jak jsme si v poslední době zvykli, tak aspoň na krásných místech u nás. K odpočinku patří také četba a pokud vás něco zaujalo, chtěli byste se o svůj čtenářský zážitek podělit s ostatními a našli odvahu k tomu, abyste zkusili napsat recenzi, ozvěte se nám na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Třeba se z toho vyvine zajímavá spolupráce.

Těším se na nové setkání s vámi.

Jiří Lojín

Šéfredaktor