CRWECON 2015 - Svátek všech příznivců komiksu – už podesáté!

il

Blíží se už jubilejní, desátý ročník nejstarší komiksové akce u nás, populárního Crweconu! Sraz všech těch, kteří se zajímají o komiksové umění ve všech jeho podobách, se bude konat 6. 6. 2015 od 9:00, opět v Praze v klubu Cross, na rohu Plynární a Jankovcovy, kousek od metra "C", zastávky Nádraží Holešovice.

Na programu jsou přednášky, křty nových titulů, rozhovory s největšími vydavateli (účast příslíbili Argo, Bbart, Comics Centrum, Crew a Paseka), komiksové burzy, prodej originálních kreseb, promítání a další zajímavosti. Novinkou je tu tentokrát program zaměřený na mladší návštěvníky pod vedením Kláry Smolíkové, který je seznámí se základy komiksu. Návštěvníky čeká přednáška o podivných televizních seriálech, o novinkách v komiksovém světě, o nejzajímavějších titulech minulého roku, úvod do světa mangy, křest komiksu Enki Bilala, velký komiksový kvíz a vyhlášení vítězů Fabula Rasa (ceny internetové stránky Comicsdb, kdy o nejlepších komiksech hlasují sami čtenáři).

Kromě toho tu bude i dražba originálních kreseb, vydavatelské panely a samostatná manga sekce i s promítáním filmů. Na místě budou i 3D tiskárny a bude se předvádět, jak vzniká taková superhrdinská socha... a kreslíř Petr Kopl bude v rámci charitativní akce na požádání kreslit návštěvníky. A samozřejmě, jako vždy je tu  i možnost nakoupit české i zahraniční komiksy, trička, placky, plakáty, hry či figurky za bezkonkurenční slevy!

A to vše bez nutnosti platit jakékoliv vstupné.

il

Podrobný program a další informace najdou zájemci na stránce www.crwecon.cz, kde se dozvědí nejžhavější novinky a informace, případně i na stránce Crwe na Facebooku.

• Nakladatelství Albatros slaví sedmdesátku

Už 15. dubna oslaví nakladatelství Albatros 70 let od svého založení. Za sedm dekád své existence vydal Albatros téměř třináct tisíc publikací v celkovém nákladu 350 milionů kusů. Mnohé z nich dnes nesměřují jen na pulty českých nebo slovenských knihkupectví, ale také do více než 40 dalších zemí. U příležitosti svého jubilea vydává nejstarší dětské nakladatelství v Česku například retro kolekci Cesta časem s Albatrosem.

• V Ostravě to bylo fajne

Ve dnech 1. až 3. března 2019 ožilo město Ostrava knižním festivalem, který se konal na výstavišti Černá louka. Akce tohoto druhu byla v daném regionu pořádána vůbec poprvé – dříve tu probíhaly jen menší knižní veletrhy bez doprovodného programu. Co vše na této knižní akci čekalo na návštěvníky? To se dozvíte v reportáži Marty Šimečkové:

Cena Česká kniha