Rozhovory

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

 

Zatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotové pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.


knihaPřesto jsou nakladatelství, která některé své knihy posílají do světa už dříve. Tak, aby se čtenáři už o prázdninách mohli těšit novými zážitky. Například v nakladatelství LIKA KLUB se nyní mohou pochlubit hned dvěma novinkami. Jiřina Tejkalová, spolumajitelka nakladatelství, prozradila víc.

Jaké knihy jste momentálně uvedli na trh?

Především jsme pyšní na nádherně vypravenou monografii malíře a grafika Jiřího Juna. Tento západočeský umělec v letošním roce slaví význačné životní jubileum a galerie Vysočiny v Jihlavě chystá na podzim jeho retrospektivní výstavu. Obsáhlá kniha s názvem Hostem svého bytí, kterou jsme připravili ve spolupráci s grafikem M. Hřebačkou, se snaží postihnout tohoto originálního tvůrce nejen jako grafika a básníka, ale zejména jako člověka navýsost kreativního, jehož hledání duchovních světů vedlo až k objevu zcela specifického způsobu tvorby. Jun tvoří své velké obrazy pomocí statisíců miniaturních čárek tuší, které ve fascinujících shlucích vytvářejí abstraktní objekty plné tajemství, příslibů a netušených významů.

Popravdě si neumím podobné obrazy představit.

Snad vám napomůže ukázka obálky knihy /distribuuje ji firma Kosmas/.

Pro zájemce o výtvarné umění je to tedy žhavý tip. A co třeba pro nás, kteří máme rádi zvířata?

Speciálně kočkomilky a kočkomily bychom rádi upozornili na knihu To je kočka, která pochází z pera začínající autorky Markéty Matějkové. Tuto knihu jsme vydali ve spolupráci s nadací www.kocicinadeje.cz a veškerý výtěžek z prodeje knihy jde na záchranu kočičích ztracenců, zatoulanců a nalezenců, neboť tato organizace se právě o ně stará. Kniha kromě autentických příběhů o kočkách přináší jakési veterinářské desatero, a sice rady předního zvěrolékaře, jak poznat a léčit nejběžnější kočičí neduhy.

Přiznávám, že tak široký záběr je poněkud překvapivý. Proč tomu tak je?

Nejspíš kvůli tomu, že si vybíráme takové knihy a spolupracovníky, pro něž je jejich koníček, záliba či práce skutečnou posedlostí a vášní. A ti se rekrutují z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Například naše chystaná kniha o historii šachu bude určena zejména těm, pro něž je šach nedílnou součástí života.

Profilovali jste se i jako nakladatelství pro děti. Chystáte nějakou dětskou knihu?

Jsme rádi, že můžeme slíbit už na září zábavnou, vtipnou a vůbec báječnou knihu italského autora G. Rodariho Pohádky po telefonu, kterou vydáváme ve spolupráci s organizací Celé Česko čte dětem. Tuto knihu si ilustrovaly samy děti z celé republiky a je krásným důkazem toho, jak jsou děti šikovné a nadané a kolik radosti jim kniha a čtení vůbec může udělat.

Za rozhovor děkuji Jiřině Tejkalové a jsem za nás všechny čtenáře ráda, že i pro ni jsou knihy posedlostí…

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení