Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jeffery Deaver – Noční návštěvník

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Jeffery Deaver patří k velmi plodným spisovatelům, ostatně autorům, kteří se literaturou živí, nic jiného nezbývá, a když se podíváme na počet stran, které podobní autoři popíšou, zdá se, že jsou placeni od písmene. Také nová kniha Noční návštěvník, kterou pro české čtenáře vydalo nakladatelství Domino, je poměrně objemná.

 

nocni-navstevnik2Kniha patří do série s Lincolnem Rhymem, kterého proslavil román Sběratel kostí a také stejnojmenný velmi úspěšný film s Angelinou Jolie a  Denzelem Washingtonem z roku 1999. Od té doby hlavní hrdinové Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová úspěšně vyřešili celou řadu případů.

 

Proto je přinejmenším podivné, když kvůli jednomu neúspěchu u soudu odmítne policie další spolupráci s Rhymem jako konzultantem. Tento dějový zvrat působí poněkud násilně, i když čtenář dobře chápe, že autor potřeboval takovou zápletku pro oživení děje a další východisko pro rozvíjení dalšího vyprávění.

 

Jeffery Deaver je zručný vypravěč a jeho knihy se velmi dobře čtou, takže ani větší počet stran (v tomto případě téměř pět set) není překážkou v rychlém přečtení. Daní za ně ovšem je, že si z tohoto velikého množství stran čtenář mnoho neodnese, pouze pocit, že krátce prožil spletité dobrodružství se slavným kriminalistou. Ale kniha vyšší ambice nemá, jde přece jen o kriminální román.

 

Lincolnovým protivníkem se tentokrát stal záhadný „zámečník“, jehož zdánlivým cílem je vnikat do cizích obydlí. Pokud by se autor omezil pouze na to, byla by zápletka příliš ubohá, ale čtenář, který knihy Jefferyho Deavera zná, už dopředu ví, že nezůstane jen u toho. Děj se komplikuje, větví, autor čtenáře záměrně zavádí do slepých uliček, takže až do konce není jisté, kdo je vlastně pachatelem a za jakou identitou se skrývá.

 

Kriminální romány Jefferyho Deavera se vyznačují komplikovaností, místy až překomplikovaností. Dojem, který z toho vyplývá, osciluje mezi uspokojením, že příběh ještě nekončí, a rozladěností, jak nečestně autor vodí čtenáře za nos.

 

Při množství knih, které byly o Rhymovi a Sachsové napsány, není divu, že se autor nevyhne opakování některých motivů. Patří mezi ně způsob ohledávání místa činu, které většinou provádí Amélie, a ohrožení ze strany pachatelů, kteří mají na Lincolna z nějakých důvodů spadeno.

 

I přes zmíněná opakování zvládá Jeffery Deaver každý román se ctí a výsledek je vždy zábavný a plní svůj úkol na výbornou. Svědčí o tom i obliba, jakou si u čtenářů tento autor vysloužil a jak se mu daří ji udržet po dlouho dobu nejen v Americe, ale i v jiných zemích, například i v Česku.

 

Název: Noční návštěvník

Autor: Jeffery Deaver

Překlad: Jiří Kobělka 

Nakladatel: Domino

Vydání: 1.

Rok vydání: 2023 

Počet stran: 472

ISBN 978-8-7498-657-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení