Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: James S. A. Corey – Leviatanova zhouba. Expanze – kniha devátá

1 1 1 1 1 (1 hlas)

A je to tady – kniha s názvem Leviatanova zhouba ukončuje knižní sérii Expanze od autorského dua vystupujícího pod jménem James S. A. Corey. První díl v češtině vyšel v roce 2013 a poslední téměř po deseti letech, v loňském roce. Pro posádku lodi Rosinanty uteklo ovšem ještě více let, ale hrozby, kterým musí čelit se stupňují.


knihaPo letech odloučení, izolace a uvěznění se Jim, Naomi, Alex a Amos opět setkávají na Rosinantě. Prožité strasti nenechaly nikoho beze změny, přesto se sjednocená posádka musí rychle vzchopit a promyslet další kroky, jelikož jsou stále ještě v hledáčku pošramocené Laconské říše. Nepřítel zpoza bran o sobě také dává vědět a nadále zkouší své štěstí s odstraněním lidstva. Do hry vstupuje další hráč, který celý konflikt posouvá do rovin, se kterými si obyčejný člověk dokáže jen těžko poradit.

Vzhledem k situaci, v jaké se hrdinové nacházejí, je zmáhá pocit bezradnosti a únavy. Ironické průpovídky ovšem vážnost situace a pochmurnou náladu odlehčují:

„Jsem fakt hrdá, že ještě nesedím v loužičce něčeho opravdu nepříjemného,“ zavtipkovala, ale znělo to nahněvaně. (...)
„Neřídí se protokolem,“ řekl.
„Měla jsem přijmout Trejovu nabídku. Nebude to fungovat, dokud to někdo nezačne prosazovat. Současná úroveň spolupráce nestačí.“
„Současná ne. Ale to neznamená, že to do budoucna není možné.“
„Jsou to jen lidi,“ odvětila vyčerpaně Naomi. „My se to všechno snažíme dokázat jen s lidmi. A krátkozrakost máme vepsanou ve své DNA.“
COREY, James S. A., 2022. Leviatanova zhouba. Praha: Triton, s. 209.

Právě práva jedince představují jedno ze stěžejních témat, se kterými se hrdinové potýkají. Jednotlivé postavy jsou opět skvěle vypracované, mají své silné i slabé stránky. Reflektují sebe, svůj vývoj, ale hodnotí je i jejich okolí. Jako protihráče k týmu Rosinanty lze chápat plukovnici Tanaku, ovšem i ona má svou minulost a pohnutky, které znemožňují vnímat ji pouze negativně. To se ostatně týká všech: i kladní hrdinové se dopouštějí chyb a za jednáním nepřátel stojí ušlechtilá myšlenka. Pohled na situaci byl v protikladu k osobám s politickým vlivem nabídnut i prostřednictvím „normálního“ smrtelníka, a to Kita, syna pilota Alexe, který se snaží zajistit svou rodinu.

Struktura knihy je stejná jako v předešlých dílech. Kapitoly nesou jména osob, z jejichž pohledu er-formou sledujeme děj. Odchylku od zaběhlé formy tvoří kapitoly s názvem Snící, ve kterých jsou abstraktně popisovány vjemy. Dále se uprostřed knihy nachází část Maják a jeho strážce, která taktéž vybočuje ze schématu a nabízí zážitky několika postav přibližně ve stejném časovém úseku.

Samotný název knihy Leviatanova zhouba odkazuje na ukončení příběhu, jelikož je použit výraz leviatan (zjednodušený výklad: mořská obluda), který byl použit i v prvním díle s názvem Leviatan se probouzí. Lze předpokládat, že se výraz vztahuje na tvůrce bran, kterými se ve Zhoubě intenzivně zaobírá doktorka Okoye a její tým. Velkou neznámou naopak zůstává nepřítel, který se snaží vyhubit lidstvo. Jelikož se ovšem jedná o neuchopitelnou veličinu, která dokázala zničit stavitele bran, dává smysl, že pro lidstvo zůstává nepochopitelný. Důvod útoků tohoto stvoření je ovšem vysvětlen.

Autoři Daniel James Abraham a Tyler Corey Franck napsali poutavou knižní řadu, obměňovali koncepty, do děje přiváděli nové zajímavé postavy, které ale neměly své místo v příběhu jisté. Kruh je nejen symbolicky uzavřen názvem knihy, ale i opětovným setkáním dvou postav, které byly výrazné v úvodním dílu. Jedná se o velice zdařilý závěr s třešničkou na dortu v podobě dvouapůlstránkového epilogu. Knižní podoba Expanze je ukončená, zda se pokračování dočká i seriálová podoba, je v tuhle chvíli nejisté.


Název knihy: Leviatanova zhouba. Expanze – kniha devátá
Autor: James S. A. Corey
Překlad: Vladimír Nový
Nakladatelství: Triton
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 1.
Počet stran: 432
ISBN:     978-80-7684-085-0
Ediční řada: Trifid

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení