Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Tomáš Hajzle – Dobrý život ve stínu konzumní společnosti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Můžou knihy změnit svět? Já věřím, že ano. A Tomáš Hajzler, autor knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnosti? Ten v to dozajisté věří taky. Jinak by totiž nevěnoval obrovské úsilí sepsání více než šesti set stránkové knihy (vedle množství svých dalších aktivit), která právě o změnu společnosti usiluje.



Kdybych měla ve stručnosti shrnout, čemu se v této obsáhlé publikaci věnuje, pak je to hledání cest, jak v dnešním světě žít tak, abychom byli šťastní, naplnění, ale zároveň respektovali přírodu a byli užiteční ostatním lidem.

Pro toho, kdo se příliš nerozhlíží, co se děje v současném světě plném hrozeb od ekologické po jadernou krizi, to možná není až tak složitý úkol. Kdo však najde odvahu podívat se pod povrch věcí, ten může velmi rychle propadnout skepsi.

Tomáš Hajzler pak patří mezi výjimečnou skupinu lidí, kteří se nejen nebojí rozhlížet s očima dokořán, ale především se snaží hledat způsoby, jak „z toho ven“.

Jak nejen rozpoznat, ale především najít své místo na trhu práce, kde se jako nejvyšší meta propaguje šplhání po pomyslném kariérním žebříčku? Často ve firmách, u kterých nám pranic nezáleží na tom, co produkují, a v nichž musíme přivírat oči před jejich nekalými praktikami, abychom se nezbláznili? Jak a proč si najít svou rozšířenou rodinu mezi sousedy, zapojovat se do komunitních projektů či společně vychovávat děti? A když už jsme u těch dětí – jak přivést dítě na tento svět s vidinou toho, že ze svobodných svébytných bytostí současný školní systém „vyseká“ poslušné budoucí zaměstnance; lidi, kteří budou mít naučené sklánět hlavy před autoritami a příliš nepřemýšlet?

Jak jistě tušíte, podobných provokativních otázek předkládá Tomáš Hajzler v knize Dobrý život ve stínu konzumní společnosti daleko více. Při hledání odpovědí si bere na pomoc nejen díla nejlepších psychologů, filozofů, podnikatelů, zakladatelů alternativních škol a dalších myslitelů z minulosti i současnosti, ale především své vlastní zkušenosti.

On a jeho rodina mají totiž procestovaný kus světa, kdy se snaží pochopit a nacházet inspiraci ve fungování odlišných kultur. V České republice pak Tomáš a jeho žena Petra zakládají množství komunitních projektů, vedou zodpovědné podnikání, dbají na způsob, jakým jsou vzdělávány jejich dvě dcery, svými nákupy nepodporují korporáty a všechny své zkušenosti se snaží předávat dál. Tam, kde by mnoho z nás pokrčilo rameny, že se jedná jen o bezvýznamnou kapku v moři, pokračují ve svém snažení dál. Aktivně žijí svůj dobrý život.

„Přes zdánlivou ponurost textu, vás však mohu ujistit, že v každé kapitole najdete světlo, jakousi šipku směrem k dobrému životu zde na Zemi. Cítím zodpovědnost vůči našim předkům a potomkům, abychom po těchto šipkách společně vyrazili co nejrychleji k životu.

Situace je vážná, ale v době, kdy jde i druhé vydání této knihy do tisku, na to ještě zbývá čas. Zda a jakou budoucnost budeme mít, záleží na každém z nás, hlavně však na tom, jak dobře se propojíme v sílu, která dokáže prosadit potřebné změny.“

HAJZLER, Tomáš, 2022. Dobrý život ve stínu konzumní společnosti. Praha: PeopleComm, s. 10–11. ISBN 978-80-87917-77-0

Toto píše Tomáš Hajzler v úvodu své knihy, která je plná smutného čtení i naděje. Najdete odvahu přečíst si její stránky a vydat se směrem k dobrému životu i vy?

Autor: Tomáš Hajzler
Název: Dobrý život
Ilustrátor: Valérie Hajzlerová
Nakladatelství: PeopleComm s. r. o.
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: Druhé přepracované vydání
Počet stran: 632
ISBN: 978-80-87917-77-0

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení