Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Maggie Brookes – V lásce a válce

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Třicátá léta minulého století se nesla ve znamení krize, nástupu fašizmu a počátku druhé světové války. Událostí, které si lidstvo nepřeje znovu zažít, přesto dělá vše pro to, aby neštěstí opakovala. O jedné z takových etap pojednává kniha Maggie Brookes V lásce a válce.


knihaFašistický převrat ve Španělsku vedený generálem Frankem patřil k nejkrvavějším obdobím této země. Zatímco Hitler a Mussolini dokázali ovládnout své země jednoznačněji, ve Španělsku se část národa proti nastupujícímu režimu rozhodně postavila a dlouhou dobu odolávala generálovým vojskům. Známým fenoménem té doby byla pomoc interbrigadistů z mnoha míst světa. Asi nejznámější knihou, věnující se tomuto období, je Komu zvoní hrana Ernesta Hemingwaye. Knihu Maggie Brookes nelze s tímto dílem srovnávat –, tím nechci porovnávat jejich kvality – ale autorka z ní částečně čerpala, jak uvádí v seznamu použité literatury. Maggie Brookes byla žurnalistkou, než se vydala na cestu tvorby beletrie, a její práce tomu odpovídá. Je pro ni důležité vycházet z různých pramenů a nad nimi vystavět příběh. Proto kromě Hemingwayovy knihy čerpá zejména z dalších dokumentů.

Hlavní hrdinkou je anglická dívka Lucy, která se vydává do Španělska na pomoc uprchlíkům před občanskou válkou. Její pohnutky nejsou zprvu tak jednoznačné, protože hlavním motivem její cesty je přivést své přátele – bratry Murryovy – zpět domů. Ti se vydali do Španělska, každý však na jinou bojující stranu. Tom k interbrigadistům, Jamie k Frankovým vojskům.

Román se tak věnuje lásce, kterou Lucy cítí k oběma bratrům (nesmíme si však představovat něco na způsob červené knihovny „mezi dvěma muži“), a utrpení uprchlíků, zejména žen a dětí, které se pokouší zmírnit různé humanitární akce. Lucy pracuje v organizaci kvakerů. V současné době, kdy na různých místech světa je kvůli ozbrojeným konfliktům mnoho trpících uprchlíků, je téma románu velmi aktuální. Pro nás o to aktuálnější, že válka na Ukrajině je opravdu velmi blízko a bezprostředně se nás týká.

Lucy otevřeně sympatizuje s republikány, bojujícími proti Frankově režimu, přestože se zvěrstva děla na obou stranách a úlohu generála Franca vnímají Španělé nejednoznačně. Autorka se však především soustředí na to, aby čtenáři přiblížila osud žen a dětí, těch nejzranitelnějších v konfliktech. A také jak důležité je nezavírat před tímto stavem oči.

Kniha zachycuje období od roku 1936 do 1938, to znamená, že Evropu teprve čeká druhá světová válka, v níž zemřou milióny dalších lidí, válka, která měla lidstvo poučit.

Román V lásce a válce je jistým způsobem ženským pohledem na důsledky války a na způsob, jakým pomáhat. V autorčině světě nejde o prvoplánové hrdinské skutky, ale o trpělivou pomoc, mravenčí každodenní práci, na kterou se často zapomíná. Proto ve své knize připomíná pomoc kvakerů jako skupiny, ale také jednotlivých konkrétních lidí. Román je proto zajímavý nejen z hlediska literárního, má v sobě napětí i lásku, ale i z hlediska historického, které může čtenáře poučit o faktech, o nichž třeba neměl tušení.

Název: V lásce a válce
Autor: Maggie Brookes
Nakladatelství: Domino
Vydání: 1
Rok vydání: 2023
Počet stran: 392
ISBN 978-80-7498-640-6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení