Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Markéta Hejkalová – Dům pod náměstím

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Za Markétou Hejkalovou je vidět obrovské množství práce. Vydává knihy, překládá je, organizuje havlíčkobrodský knižní festival, je s podivem, že si najde čas na vlastní literární práci. Její dílo v oblasti beletristické i faktografické je velmi bohaté. Nejnovější kniha má název Dům pod náměstím a vydalo ji nakladatelství Host.

  

dum-pod-namestim2Nový román patří do skupiny literárních textů, které mapují události minulého století a osudy určité skupiny lidí, ve většině případů členů jednoho rodu. V současné době je tato literatura velmi oblíbená a poměrně častá. Markéta Hejkalová však k této tématice přistupuje originálním způsobem a prvkem, který prochází celým textem, není rodina, ale dům. Lze říct, že dům se stává titulním hrdinou.

 

I když se děj románu převážně odehrává v minulém století, jak jsem se už zmínil, jeho záběr je mnohem větší. Kromě přesahu do současných časů dělá autorka zpočátku exkurz do 17. století, kdy se o něm objevily první zmínky, sleduje, jakými proměnami procházely jeho nebytové prostory, což ústí do důležitého okamžiku, v němž se v přízemí objevuje obchod s potravinami a později i kavárna v prvním patře. Těžiště textu je právě v těchto prostorech.

 

Dům je vnímán jako pozorovatel, který – pokud čtenáři cosi sděluje – komunikuje v ich-formě. Alespoň zpočátku, protože s přechodem do současnosti zhruba ve dvou třetinách knihy se vypravěčkou stává Anežka Knopová. Změna v osobě vypravěče je poměrně nečekaná, ale má svou logiku, protože Anežka přenáší děj podstatným způsobem mimo město, v němž dům stojí, i mimo naši zemi. Ve své vysokoškolské práci naopak spojuje některé významné obyvatele domu i osobnosti, které měly na běh historie podstatný vliv.

 

Vlkovští – tak autorka nazvala rodinu, která zanechala v domě nejvýraznější otisk. Odtud přízvisko obchodu, fungujícího téměř po celou dobu v přízemí. Jak tomu často bývalo, přízvisko nezmizelo ani v době, kdy se obchod stal obětí znárodnění. Ale proč se o tom tak podrobně rozepisuji: Markéta Hejkalová pro svůj román má jako předlohu skutečný konkrétní dům, konkrétní kavárnu. Zcela samozřejmě změnila jména, určitě i nějaké jiné reálie, jisté však je, že výklad v té době nezdobila figura vlka a místo vycpané vlčí hlavy v kavárně zdobí tu reálnou hlava losa.

 

Markéta Hejkalová je zkušená spisovatelka a její texty jsou přístupné a velmi dobře čitelné. Koncepce románu Dům pod náměstím je však poněkud komplikovanější, zejména kvůli složitým vztahům mezi jednotlivými hrdiny. Těch je v románu poměrně dost, což je samozřejmě dáno střídáním majitelů i nájemníků domu. Jejich osudy jsou často velmi dramatické, zejména ty, které se udály v době druhé světové války a pak za minulého režimu, který často negativním způsobem ovlivňoval jejich životy. Pokud se týká současnosti, zmiňuje se v knize i covidové epidemie.

 

Na stránkách Vaseliteratura.cz si můžete přečíst recenze těchto knih Markéty Hejkalové:

 

Rudé paprsky severního slunce (recenze zde

Měj mě rád/a (recenze zde

Divné dny: Láska v pěti novelách (recenze zde)  

Andělé dne a noci (recenze zde)

 

Název: Dům pod náměstím

Autor: Markéta Hejkalová

Nakladatelství: Host

Vydání: 1.

Rok vydání: 2022

Počet stran: 256

ISBN 978-80-275-1252-2

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení