Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sally Symes a kolektiv – O spaní před spaním

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Hledáte knihu pro své děti, kterou by mohly číst a prohlížet, když jdou na kutě? Pak už nemusíte pátrat dál. Brněnské nakladatelství Host vydalo O spaní před spaním od renomovaného britského vydavatelství naučné literatury pro děti Britannica Books. Početný kolektiv autorek a ilustrátorek v čele se Sally Symesovou v ní mísí zásadní fakta o lidském spánku s přehršlí zajímavostí o čemkoliv, co se spaní týká.


knihaNa prvním místě je potřeba upozornit, že je kniha určená opravdu čtenářům navštěvujícím první stupeň základní školy či dětem, jimž čtou před spaním jejich blízcí. Ostatně původní název 5-Minute Really True Stories for Bedtime napovídá, že nepůjde o zrovna dlouhé a hutné čtivo. Většinu prostoru zabírají pestrobarevné ilustrace, jež děti jistě zaujmou a pomohou jim informace lépe vstřebat a uložit do paměti.

Zároveň však titul knihy i text na deskách vyvolávají dojem, že je publikace primárně zaměřená na lidský spánek, jeho význam či metody jak usínat a spát lépe. Ostatně hned první kapitola se jmenuje Proč spíme? a dává tak vzpomenout na stejnojmenný bestseller Matthew Walkera (naše recenze zde). Tato více než tři roky stará naučná kniha, jež není vždy jednoduchým čtivem, je dodnes natolik populární, že ji literární web Databáze knih zařadil do svého žebříčku nejčtenějších knih roku 2021. Přesněji řečeno ji tam zařadili uživatelé těchto stránek, kteří si mezi sebou nadále doporučují Walkerovu knihu, jež bez přehánění pomohla tisícům lidí vést zdravější a spokojenější život. Možná nyní v duchu jásáte, že někoho napadlo převést tuto sice populárně-naučnou, ale přece jen vědeckými termíny prošpikovanou, publikaci do verze pro děti, aby pochopily význam spánku a naučily se, jak z něj co nejvíce vytěžit. Je-li tomu tak, radujete se nadarmo.

O spaní před spaním sepsaly čtyři autorky a dalších deset ilustrátorek do ní přispělo svými povedenými kresbami. Bohužel se jim v tomto počtu nepodařilo zachovat jasnou a logickou strukturu díla. O spaní před spaním působí, jako by se autorky snažily použít cokoliv, co se alespoň vzdáleně pojí s tématem, aby zaplnily co nejvíce stran. Samotnému lidskému spánku z pohledu blahodárnosti pro tělo a mysl je v takřka dvousetstránkové knize věnována ani ne desetina prostoru, jenž navíc převážně vyplňují ilustrace. Ten zbytek skáče od témat jako spánkové rekordy, nevšední postele, spaní na moři i ve vesmíru, lidé s nočními povoláními či jak funguje zimní spánek zvěře po všechno možné o noční obloze a vesmírných tělesech.

Hlavní devízou knihy je líbivá grafická stránka, jíž nijak nevadí střídání autorek ilustrací, protože se jejich kresby zásadním způsobem neliší a nenarušují celkový dojem. Další silnou stránkou je ohromné množství zajímavostí o všem možném a nemožném. Nejedná se většinou o zrovna zásadní zjištění, ale mnohdy jsou překvapivá a ulpí v paměti. Nebo snad víte, jaké postele se našly v Tutanchamonově hrobce, jak se chrání kachny spící v řadě, kolik decibelů má nejhlasitější chrápání nebo proč se medvěd v průběhu zimního spánku nepokálí?

Sečteno a podtrženo,  O spaní před spaním je krásnou a poučnou knihou pro děti od pěti let, která nabízí malým čtenářům spoustu informací z mnoha vědních oborů jako biologie, astronomie, historie, zoologie či neurologie. Samotnému spánku nevěnuje zdaleka tolik pozornosti, kolik byste patrně čekali, a tak je stále na dospělých, aby dětem vysvětlili význam spánku a naučili je pravidla spánkové hygieny. Ostatně před spaním je dobré číst a O spaní před spaním je kniha, která je na to (jako) dělaná.

Název knihy: O spaní před spaním
Autor:  Sally Symes a kolektiv
Překlad: Petr Štádler
Nakladatelství: Host
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Počet stran: 192
ISBN: 978-80-275-0835-8
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení