Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Alexandra Andrews – Pseudonym

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Pseudonym je jméno, které mohou používat slavné osobnosti, aby ukryly svou pravou identitu. Někteří touží po klidu a nechtějí být konfrontováni fanoušky. Jiní se bojí životní změny, která by nastala po jejich odhalení. Kniha Pseudonym autorky Alexandry Andrews vypráví o osudu jednoho takového pseudonymu.  Vydalo nakladatelství Domino.


knihaHlavní hrdinkou knihy je Florence Darrowová pracující jako asistentka v redakci jednoho newyorského nakladatelství. Stále ale ve svém nitru doufá, že jednou bude celosvětově známou spisovatelkou. Když dostane možnost spolupracovat s autorkou, která píše pod pseudonymem Maud Dixonová, neváhá ani minutu a kývne. Skutečné jméno autorky znají na světě jen dva lidé – její agentka a teď už i Florence. Co se ale stane, když Maud nečekaně zmizí? Florence musí myslet na svůj život a na své pohodlí. Co se ale stane s pseudonymem, který už nikdo nepoužívá? Florence se musí novému úkolu postavit čelem a vyřešit zdánlivě jednoduchý problém. Jak má světu oznámit, že někdo zmizel, když vlastně ani neexistuje? Jak má jednat, aby neměla z tohoto záhadného zmizení problémy?

Florence je chytrá mladá žena. Svůj život žije celkem obyčejně a skromně. V New Yorku se potkává jen s pár lidmi, občas zavolá své matce a jen zřídkakdy se rozhodně vydat na rande. Její matka ve Florence věří a neustále jí mantru o dokonalé mladé dámě opakuje. Florence ale nechce žít pod tlakem a tíhou, které na ni matka uvalila. Sama je se svým osudem spokojená, ale neustálé matčino nabádání ji nutí se zamýšlet nad tím, jestli by si nezasloužila něco víc, lepší život. A když dostane možnost, tak po něm sáhne. Vždyť i ona přece může být šťastná a trochu si užít, dokud je mladá. Co bude muset obětovat a čeho se bude muset vzdát, aby takový život získala?
Kniha je psána z pohledu Florence, což dává možnost se do hlavní hrdinky vžít a být nejen u toho, co zažívá v životě, ale i u toho, co prožívá uvnitř sebe. Co ji vede k tomu, co dělá? Co se jí honí hlavou, když mluví se svým nadřízeným?A jaký nápad dostane, když se se svou novou zaměstnavatelkou ocitá v Maroku? I na tyto otázky dostane čtenář odpověď, když si přečte napínavou knihu plnou zajímavých zvratů Pseudonym.

Pseudonym doporučuji všem milovníkům dobrých thrillerů. Postavy jsou uvěřitelné a člověka snadno vtáhnou do děje. Bonusem je zajisté prostředí New Yorku i další destinace, Maroka. Autorka kromě poutavého příběhu nabízí čtenáři i popisné pasáže, které umožní zasnít se a užít si pocitu, že pobývá na daném místě s postavami. Oceňuji, že si autorka s popisnými pasážemi dala takovou práci, aby čtenář sledující osud hlavní hrdinky mohl mít pocit, jakoby stál na rušné ulici v New Yorku nebo spolu s ní ochutnával cizokrajné jídlo v Maroku. Kniha tedy nabízí nejen dobrý příběh, ale i chuť a vůni nepoznaných dálek.

Autor    Alexandra Andrews
Název Pseudonym
Překlad    Alena Byrne
Nakladatelství    Domino
Místo vydání    Praha
Rok vydání    2021
Vydání    1.
Počet stran    336
ISBN    9788074985164

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení