Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Štěpán Javůrek – Chaloupky

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Dva mladí muži z českého vnitrozemí a dvojí motivace pro stěhování do pohraničí, kde se většina obyvatel hlásí k německé národnosti. Pro jednoho nutnost zabezpečit rodinu, pro druhého touha po dobrodružství. Na příběhu malé osady z podkrušnohoří ukazuje Štěpán Javůrek kus českých dějin s jejich světlými i stinnými stránkami. Co špatného se může stát na místě s tak idylickým názvem jako jsou Chaloupky?



Dva nerozluční kamarádi František a Florián se z různých pohnutek za první republiky přestěhují z Rakovníka do pohraničí na českou stranu Krušných hor. I přesto, že žijí na československém území, převládá v obci německé obyvatelstvo. Zpočátku se soužití jeví jako bezproblémové, ale s nástupem vzdouvající se vlny nacionalismu, která se z německé strany přelije velmi rychle, začíná docházet k drobným půtkám a slovním výměnám. Neskončí to však jen u nich, ale napětí graduje spolu s tím, jak se čím dál hlasitěji ozývají požadavky na domov v Říši. Podivná doba odhalí charaktery jednotlivců a někteří z nich dokáží strhnout na svoji stranu davy. Nikdo z Čechů se mezi Němci už necítí bezpečně a ti, kteří si v životě v drsné krajině dříve pomáhali, dnes stojí na opačné straně barikády.

Smíšená manželství představují problém střídavě pro jednoho z partnerů, protože někdy je výhodnější být více Němcem a někdy zase více Čechem. Za určitých okolností dochází k jisté toleranci, což se netýká mimomanželského svazku, kdy Němka uteče od manžela k Čechovi. Ač oficiálně provdaná, žije s mladším svobodným mužem, což by představovalo třaskavou kombinaci i za běžného stavu, natož v neklidné době druhé světové války. Rita je hlavní průvodkyní příběhem o vzletu a pádu jedné malé vesničky v pohraničí, ze které do dnešních dnů zbyly jen ruiny. Jediné co zbylo a trvá dál, je drsná krása horské přírody, která nebere ohledy na vládnoucí strany a režimy.

Štěpán Javůrek ve své knize zpracovává velmi populární téma, kterého se chopila řada autorů před ním. Někteří jej pojali více fakticky, někteří se pustili do románové podoby s imaginárními hrdiny, což je i případ Chaloupek. Obec se kdysi skutečně na březích říčky Rolavy rozkládala, ale nakolik jsou reálné postavy hlavních hrdinů, ví jen autor sám.

Autor čtenáři neposkytuje příliš prostoru pro představivost. Karty jsou od počátku rozdané jasně a charaktery postav rozděleny na padouchy a dobré duše. Ty jsou vykreslovány jako lidé nebojácní, pravdomluvní, vřelí, s dobrým srdcem,… A jejich opak jako lidé proradní, úlisní, pomstychtiví,… Aby bylo od počátku jasno a nevznikaly pochyby, víme, s kým máme tu čest už od první strany, což čtenáře okrádá o jistý prvek napětí, kdy se vztahy lehce zamíchá jen démon alkohol.

Ač je příběh sepsán mladým mužem, styl psaní překvapí a místy se jedná o regulérní červenou knihovnu, kterou bychom spíše očekávali od ženské autorky. Ústřední motiv představuje příběh velké a čisté lásky rámovaný historickými událostmi pohnuté první poloviny dvacátého století.

Snad se autor neurazí, ale mnozí z dříve narozených čtenářů respektive čtenářek jistě při četbě Chaloupek vzpomenou na legendu české literární tvorby pro ženy Vlastu Javořickou. Styl Štěpána Javůrka překvapivě vykazuje s její tvorbou shodné rysy a Chaloupky tak pasuje na knihu, kterou si zamiluje početná skupina čtenářek očekávajících od literatury únik z všední reality do říše fantazie a pohádek pro dospělé.

Název knihy: Chaloupky
Autor: Štěpán Javůrek
Nakladatelství: Moba
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2021
Vydání (1., 2. atd.)2. upravené (Moba první)
Počet stran: 285
ISBN/EAN 978-80-279-0041-1

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení