Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Amy Harmonová – Meč a ptáček

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Meč a ptáček je prvním dílem stejnojmenné dvoudílné série žánru young adult. Jde o příjemné čtení se zajímavým námětem, které dává slovům obrovskou moc a váhu, přičemž jejich vyřčení dokáže mnohé.


knihaNeboť slovo je živé a mocné. Ostřejší než jakýkoliv dvousečný meč.
Proniká až na rozhraní
duše a ducha
kotí a morku,
a rozsuzuje touhy
i myšlenky srdce.
(HARMONOVÁ, Amy, 2019. Meč a ptáček. Praha: Yoli, s. 7. ISBN 978-80-7617-377-4.)

Jde o jednoduché, ale zároveň milé fantasy dílo, které je plné magie a nespravedlnosti. Nechybí v něm ani láska a boj dobra proti zlu. Meč a ptáček jistě zaujme nejen sympatickými hrdiny, kterým je už přes dvacet let, ale i nevšedním námětem nebo třeba nevtíravými romantickými prvky. Příběh je opravdu čtivý a zároveň umí zahřát na duši.

Hlavní hrdinka je naivní, plachá nezkušená dívka, která se narodila s velkým darem, jenž se stal i jejím prokletím – jedinci, u kterých se projeví nadání, jsou totiž v jejím světě bez milosti zabíjeni. Skřivánek tímhle způsobem přišla o matku, která jí před smrtí odejmula hlas, aby dceru udržela v bezpečí. Němá dívka tak žila obyčejným prostým životem zcela přehlížená. Do té doby, než ji samotný nový král zatáhne do problémů. Dívce se otevírá zcela nový svět, který poprvé zatouží poznat.

Kniha umí mile překvapit svou jedinečností a lehkostí, s jakou je napsána. Na knize je znát, že autorka je zkušená. Amy Harmonová sepsala hned několik mezinárodních bestsellerů. Odmalička věděla, čím se chce živit, a šla si za svým snem. Je zjevné, že má spisovatelský dar, který dělá z jejích knih něco neobyčejného.

Meč a ptáček je oddechovým čtivem, ve kterém nechybí mapa celé země Jeru. Taktéž obsahuje slovníček výslovnosti, který by se hodil i do většiny ostatních zahraničních děl. Mnohdy si lámu hlavu nad výslovností některých cizích jmen, ale v případě tohoto příběhu neexistují pochyby – Jeru se čte jako [džerú], Boojohni jako [búdžaní] atd. Tento slovník je prostě skvělým pomocníkem.

Hlavní hrdinka je křehká květina – jemná, plachá, mdlá, ale zároveň paličatá a lačná povědění. Byla příjemnou změnou, protože poslední dobou jsou hrdinky v příbězích pro mládež vykreslovány jako schopné bojovnice, mnohdy vražedkyně, nebo alespoň sebevědomé svůdnice, prostě silné ženy, které se ničeho neleknou. Skřivánek je jiná. Je něžná, dobrosrdečná a nebojí se přiznat, že má strach. Díky tomu byla hrdinka více uvěřitelná než postavy z jiných knih daného žánru.


Na čtenáře nečeká žádný akcí nabitý dramatický trhák. Na druhou stranu obdrží jednoduchý, pomalu plynoucí pohádkově laděný příběh, který vypráví o vzkvétající lásce mezi němou prostou dívkou s utajenou mocí a nevrlým králem. Vztah mezi hlavními hrdiny byl ukázkový a v podstatě nemám, co téhle fantasy knize vytknout. Od postav přes námět až po styl vyprávění odvedla autorka skvělou práci, pochválit musím i českého překladatele Ondřej Kronicha, který zachoval knize její jedinečné kouzlo.

Ukázka:
Necítila jsem žádnou bolest. Jen tlak. Tlak a smutek. Neuvěřitelný smutek. Moje dcera zůstane sama se svým obrovským darem. Nebudu ji schopná chránit. Cítila jsem, jak mi krev vytéká z těla nad ni, přitiskla jsem rty k jejímu uchu a povolala jsem slova, která reprezentovala každou živou věc. „Polkni, dcero, vtáhni je, ta slova, která leží na tvých rtech. Zamkni je hluboko uvnitř své duše, skryj je, dokud nepřijde jejich čas vyrůst. Zavři ústa před silou, neproklínej, neléči, dokud nenastane ona hodina. Nebudeš mluvit a nebudeš vyprávět, nebudeš volat nebesa ani peklo. Budeš se učit a budeš vzkvétat. Ticho, dcero. Zůstaň naživu.“ (Tamtéž, s. 14–15.)


Meč a ptáček
Autor Amy Harmonová
Překlad Ondřej Kronich
Nakladatelství Yoli
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 304
ISBN/EAN 978-80-7617-377-4
Ediční řada Kroniky Meče a ptáčka

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení