Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jaroslav Foglar – Chata v Jezerní kotlině

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Na podzim roku 2018 publikovalo nakladatelství Albatros první knihu z pozůstalosti spisovatele Jaroslava Foglara. Hoši od Bobří řeky v novém kabátu nabídli nejen atraktivní ilustrace, ale také nenásilné a zároveň současné době přizpůsobené úpravy jazyka více než 80 let starého textu. Dalším Foglarovým dílem, na něž přišla řada, je Chata v Jezerní kotlině, a hned v úvodu lze prozradit, že ani tentokrát Albatros, spolupracující se Skautskou nadací Jaroslava Foglara (SNJF), nešlápl vedle.

  

chata-v-jezerni-kotlineChata v Jezerní kotlině vypráví příběh kamarádství dvou na první pohled odlišných chlapců. Pavel Zeman je synem světově známého boxera, čestným a zdatným hochem, který se však po rodinné tragédii odstěhuje s maminkou do nevelkého a pro něj neznámého města. Ludva Grygar je bystrý, avšak neduživý snílek spřádající v mysli indiánské příběhy a zapisující je do tajemné knihy. Oba chlapci se sice znají ze školy, ale teprve když se potkají na místě, o kterém si oba myslí, že je navštěvují jen oni, začne se odvíjet příběh jejich kamarádství, nečekaných dobrodružství i nástrah dospívání.

 

Jazyk knihy byl, stejně jako u Hochů, přizpůsoben současnému způsobu vyjadřování. Nijak to však neubralo na atmosféře díla, které se sice může dnešním čtenářům zdát v mnohém naivní, ale zároveň jeho mravní poselství promlouvá se stejnou silou jako kdysi. Děti a dospívající dnešní doby patrně neuchvátí stavění obydlí z krabic od margarínu či mravokárná agitace proti kouření, o jehož škodlivých účincích vědí nejspíš více než Jaroslav Foglar v době psaní knihy. Chtěli byste však, aby se Hugovi Bídníci v příštím vydání odehrávali ve 21. století?

 

Současné vydání Chaty je jedinečné svojí grafickou podobou. SNJF a Albatros oslovili renomovaného malíře Pavla Čecha a – podle názoru recenzenta – nemohli vybrat lépe. Od své samostatné autorské prvotiny O čertovi, vydané roku 2001, se Pavel Čech zařadil mezi úspěšné ilustrátory i autory jedinečných knih, je mimo jiné držitelem ocenění Magnesia Litera. Pro všechny milovníky „foglarovek“, mezi něž Pavel Čech patří, je jen dobře, že na nabídku kývl. Pro knihu vytvořil kolem dvacítky barevných ilustrací a mnohem více černo, či spíše modro – bílých. Zatímco v Hoších komiksově laděné ilustrace Ester Kuchynkové nenásilně přibližovaly hrdiny moderní době, Čechovy malby více odpovídají časům, v níž se příběh odehrává. Navzdory tomu, že nikde v knize není zmíněn ani letopočet, ani událost či osobnost, podle nichž by šlo rámcově určit její časové pozadí, každodenní reálie celkem jasně ukazují na období mezi světovými válkami. Některé ilustrace připomínají legendární podobu Rychlých šípů od Jana Fischera, zápolící boxeři zase malby Zdeňka Buriana. Kdo zná dílo Pavla Čecha, ví, že se v něm snoubí cit pro tajemno, romantiku i pohled dětskýma očima, dávající punc výjimečnosti i zcela běžným věcem.

 

Předchozí věta se vlastně týká i samotné Chaty v Jezerní kotlině. Je to kniha pojednávající o zdánlivě obyčejných věcech, jako jsou přátelství dvou kluků, každodenní dobrodružství a dětská fantazie. Ve skutečnosti však nabízí mnohem víc. Nejnovější vydání děl Jaroslava Foglara nasadila pomyslnou laťku tak vysoko, že bude mít Albatros co dělat, aby ji v té výši s dalšími knihami udržel, natož překonal. Nezbývá než se těšit na příští foglarovku.


Chata v Jezerní kotlině
Autor Jaroslav Foglar
Ilustrace Pavel Čech
Nakladatelství Albatros
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 12.
Počet stran 240
ISBN/EAN 978-80-00-05289-2
Ediční řada Foglarovky

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení