Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Martin Goffa – Rémi

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
5

Autora, používajícího pseudonym Martin Goffa, máme spojeného s detektivními romány, v nichž hlavní roli hraje převážně policista Miko Syrový. Knihou Rémi s podtitulem Rozervaný román sáhl autor k poněkud odlišnému tématu, i když ne zase úplně.

 

remiPřezdívka, která dala románu jméno, patří mladému muži, pro něhož není jednoduché najít si v životě smysluplné místo. Snad na něj měla vliv skutečnost, že ho vychovával pouze otec, možná nezvyklé křesní jméno Remek, jež mu otec dal po prvním českém kosmonautovi. Vliv na jeho povahu mohl mít otec se svou iritující neústupností, hendikepující ho v zaměstnání za minulého i současného režimu. 

 

Tvrzení, že rodinné vazby by měly mít vliv na Rémiho nepříliš povedený život, by bylo poněkud odvážné a patří spíš k argumentům obhájců, snažících se jakýmkoliv argumentem ovlivnit výši trestu svého zlotřilého klienta. Rémi se, ať za to mohou jeho rodiče, či je za to zodpovědný sám, dostane do neřešitelné situace. Jako mnoho hrdinů před ním, i on se vydává na cestu. Pouť je odedávna symbolem očištění, dospívání i osvícení. A Rémi, podobně jako každý poutník, plní určitý úkol. Je v lhostejné, jaký úkol musí splnit, je dokonce úplně jedno, že si jej stanovil sám. Úkol je cíl, ale ten není důležitý, podstatná je cesta za ním.

 

Pro čtenáře je však zásadní, že se během těch několika dní seznámí s Rémiho životem a může doufat, že se přiblíží k pochopení, proč se zachoval způsobem, který ho do nešťastné situace dostal. Autor vede příběh dvěma liniemi – deníkem, který si Rémi na své cestě vede, a vyprávěním v er-formě, které se opět velmi úzce a výhradně věnuje tomuto hrdinovi. V tomto ohledu je označení „román“ poněkud zavádějící, absence vedlejších dějů, krátký časový úsek a velmi omezený počet postav a jejich téměř nulový vývoj spíš naznačují, že by mělo jít o novelu.

 

V hlavním proudu děje se čtenář ocitne překotně, spadne do něj doslova po hlavě. Dříve, než stačí pořádně pochopit, co se děje, Rémi má problémy a vypraví se na svou cestu. Teprve pak se pomalu odvíjí jeho předchozí život současně s aktuálním dějem. Ten dlouho není nijak dramatický, podstatné jsou spíše úvahy o postojích Rémiho otce k palčivému problému migrace, umocněné náhodnou účastí na demonstraci, kde v projevu zaznívají podobné názory. V textu nedominuje autorovo vlastní stanovisko, jde spíš o indiferentní konstatování stavu a postojů určité skupiny lidí.

 

Ke konci nastává další nečekaný zlom a stejně jako v prvním případě, není jednoduché se v něm orientovat. K tomuto zmatku přispívá i následující scéna, která je ovšem snová. Naštěstí, jinak by kniha směřovala ještě dále do světa nepravděpodobných dobrodružství, což by rozhodně nezapadalo do dosavadního díla Martina Goffy.

 

Kniha Rémi je prezentovaná jako určitá výjimka mezi ostatními autorovými texty, a to nejen proto, že nebyl vydán Mladou frontou, ale nakladatelstvím Knižní klub. Cítí to tak i spisovatel sám, soudě podle občasného komentáře na sociálních sítích. S tím lze souhlasit pouze do jisté míry, protože hlavní roli opět hraje zločin. Ale zde se autor objede bez vyšetřování, bez detektiva a policie.

 

Pokud shrnu dojmy z knihy Rémi, nejsilnější jsou emoce, útočící na čtenáře z každého odstavce. Záleží na čtenáři, jak mu taková změna vyhovuje, jestli je schopen se s ní vyrovnat. Z mého pohledu schází protiváha tíživým pocitům, občasná komfortní zóna, v níž by si čtenář mohl odpočinout. Bude zajímavé sledovat, kam se tvorba Martina Goffy bude ubírat dále, pokud se autor rozhodne vést ji paralelní linkou podél případů Mika Syrového.


Rémi
Autor Martin Goffa
Ilustrace Barbora Tříletá
Nakladatelství Knižní klub
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 216
ISBN/EAN 978-80-7549-809-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení