Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: James S. A. Corey – Popel Babylonu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Nakladatelství Triton vydalo v pořadí šestý díl knižní série Expanze s titulem Popel Babylonu. Autorské duo Daniel J. Abraham a Tyler C. Franck (vystupující pod pseudonymem James S. A. Corey) představuje vesmír, ve kterém po útoku na Zemi panuje chaos. James Holden a jeho posádka lodi Rosinanty se snaží přispět k ustálení poměrů. Tato knižní série je současně předlohou k seriálu The Expanse.



Posádka vesmírné lodi Rosinanty přežila otřesy, ke kterým došlo na Zemi, Marsu i v Pásu. Ačkoliv se James Holden opět setkal s Naomi, Alexem a Amosem, je obtížné se ze shledání radovat. Po útocích Svobodné flotily se výrazně změnily sféry vlivu ve sluneční soustavě a Země se stala nehostinným místem k životu. Posádka Rosinanty v čele s Jamesem Holdenem se snaží podpořit zbývající členy legitimních vlád. Zdá se ovšem, že jakýkoliv čin je příliš bezvýznamný na to, aby mohl zlepšit katastrofální situaci. Navíc je nebezpečný vůdce radikálů Marco Inaros stále na svobodě a neřekl své poslední slovo.

Kdo už nějakou dobu čte Expanzi, zvykl si na určitý charakter textu. Kapitoly jsou psané v er-formě a popisují situaci vždy z pohledu postavy, jejímž jménem je kapitola nadepsaná. Autoři si většinou vybrali čtyři hrdiny. Mezi vybranými nikdy nemohl chybět James Holden, jeho kapitoly nechybí ani v tomto díle. Na rozdíl od předešlých knih ale narostl počet osob, které podávají svůj pohled na děj. Tomu úměrně se ale snížil prostor, který jednotlivé postavy dostaly. Tito vypravěči jsou převážně postavy známé z předešlých dílů, a tak se čtenář setkává se starými známými a může se přesvědčit, jak se jim vede. Dítě, které ve třetím díle podnikalo své první krůčky, se nyní blíží do puberty. Je tak naznačeno, kolik času uteklo od začátku celého konfliktu. Některé postavy taktéž seznamují se změnami poměrů po útocích. Popisována je tak například mizérie na Zemi a nástup radikálů na Ganymédu.

Další změnou oproti předešlým knihám je obšírná reflexe postav. Ty na stránkách knihy přemýšlí, představují svou životní situaci, co je vede k jakým rozhodnutím. A jelikož hrdinové mají více prostoru k přemýšlení, ubyly akční pasáže. Názory jsou to ale leckdy zajímavé:

On tím opravdu nemyslel mě. Vážně ne. Protože já pro něj představuju člověka, a vyzáblíci z Pásu… jako by nebyli lidé. Měla jsem přátele na Pelle. Opravdové přátele. Lidi, se kterými jsem vyrostla. Lidi, na kterých mi záleželo. A které jsem měla ráda. Jsou taky takoví. Nezabíjejí lidi, ale Pozemšťany, Marťany. Prašáky. Přičáplíky." (Str. 109)

Jak je vidno, přistupují autoři kreativně k jazyku a neváhají vymyslet hanlivé přezdívky, kterými se obyvatelé sluneční soustavy častují. Ostatně svou kreativitu dokazují i při pasážích, ve kterých mluví lidé z Pásu. Do textu jsou někdy kurzívou vložené výrazy pocházející například z němčiny a španělštiny. Tato jazyková kreativita ale není u pánů nic nového, stejně jako intertextualita (zmíněna je Bílá velryba).

Autoři rozšířili posádku Rosinanty a odchýlili se od struktury předešlých dílů. Přesto pro mě byla kniha zklamáním. Je pěkné chápat vnitřní pochody postav, nicméně se kamsi vytratila akce. Kniha mi místy přišla až nudná. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že autoři natahují děj, aby měli náplň do dalších knih. Doufám, že pánové pošlou posádku v následujícím dílu do dalších bitev, nejen na politická jednání.


Popel Babylonu
Autor James S. A. Corey
Překlad Jana Rečková
Nakladatelství Triton
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 432
ISBN/EAN 978-80-7553-397-5
Ediční řada Trifid

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení