Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Leigh Bardugo – Šest vran

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Spisovatelce Leigh Bardugo vyšla v České republice poprvé kniha s názvem Griša – Světlo a stíny, která byla úvodním dílem knižní série Griša. Kniha Šest vran se sice odehrává ve stejném světě, příběh se ale nezaměřuje pouze na jednu grišu. Hlavními hrdiny je šestice náctiletých, kteří spojili své síly ve snaze vniknout do zdánlivě nedobytné pevnosti a zajistit si tak pohádkovou odměnu.

 

sest-vranKaz Brekker přišel do Ketterdamu jako naivní chlapec a dostal ve městě lekci a nový smysl života. Mladík žil pouze pro pomstu a s dostatečným kapitálem by mohl svého cíle dosáhnout rychleji. Proto neváhal a přijal skvěle placenou zakázku na vysvobození vědce ze zdánlivě nedobytelné pevnosti. Ani obávaný Kaz, důstojník gangu Gaunerů, ale nedokázal sám proniknout do pověstného Ledového paláce. Mladý zločinec proto přibral dalších pět osob, s jejichž pomocí chtěl obávané hradby překonat. Cestu do pevnosti zkomplikovala nečekaná úskalí, ale i vztahy mezi jednotlivými členy týmu.


Kniha je psána v er-formě. Kromě první a poslední kapitoly je každá kapitola vyprávěna z pohledu jednoho z šesti hrdinů. Postavy tak mohou předat svůj pohled na svět, případně retrospektivně vyprávět svoji minulost. Vzpomínání na věci minulé je pro šest vran důležité. Každý prožil příkoří, které ho poznamenalo a podepsalo se tak na jeho charakteru a pohnutkách. Takto například vzpomíná Inej:


Ta žena jí přikázala podržet lucernu a v jejím světle si zkoumavě prohlížela každičkou část jejího těla – zuby, prsa, dokonce nohy. […]
Otočila se k ní zády, aby s námořníky uzavřela obchod, a Inej tam zůstala stát s rozepnutou blůzou a sukní vykasanou k pasu a křečovitě si tiskla ruce na prsa. Viděla měsíc třpytící se na hladině zátoky. Skoč, napadlo ji. Cokoliv tě čeká na dně moře, bude lepší než to místo, kam tě tahle ženská odvede. Ale neměla odvahu. (Str. 165)


Každý ze šestice má svá trápení, ale i specifické dovednosti. Autorka si dala záležet s popisem hlavních hrdinů, liší se svým charakterem, ale i vzhledem. Nejsou dokonalí a mají své chyby. Trochu prvoplánově působí vzplanutí vášní mezi postavami.Postavy se nejen zamilovávají, ale i vraždí. Jedná se tak o surovější první díl knižní série, než byla kniha Griša – Světlo a stíny. Ostatně příběh Šesti vran se má odehrávat pár let po Griše, pro čtenáře ovšem není nutné znát příběh této série.


Šest vran využívá spisovatelka k detailnějšímu popisu světa, který stvořila ve svém předešlém díle. Postavy pocházejí z různých zemí a baví se o své domovině, životech a zvyklostech. Někdy používají slova připomínající skutečné jazyky (např. němčinu). Bardugo také neváhala a stvořila specifické slovní obraty pro své zločince:


„Žadný slzy,“ houkl Jesper a hodil pušku Rottymu.
„Žádnej funus,“ zahučel zbytek Gaunerů jako jeden muž. Znamenalo to něco jako „hodně štěstí“. (Str. 29)


Jak je z ukázky patrné, nespisovná řeč odpovídá prostředí, ve kterém se postavy pohybují.


Toto fantasy mě překvapilo surovostí. Hlavní zápletka pojednává i o problému v reálném světě, o drogách. Jedná se tak o mírně násilnější young adult fantasy. Uvítala bych ale, kdyby se autorka tolik nevyžívala ve zkaženosti Ketterdamu. Mnoho prostoru získává i představení postav, proto se šestice vydává na výpravu zhruba až na straně 118. Nuznost města Ketterdamu, stejně jako utrpení jednotlivých hrdinů už autorka popsala, takže by se příští díl mohl více orientovat na samotný příběh, nikoliv na představení postav.


Šest vran
Autor Leigh Bardugo
Překlad Julie Žemlová
Nakladatelství Fragment
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 384
ISBN/EAN 978-80-253-3315-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení