Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Kolektiv autorů – Animalium

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Na stránkách knihy Animalium kurátorek Katie Scottové a Jenny Broomové se procházíme po pomyslném muzeu. Místo vycpaných zvířat se můžeme těšit z pohledu na nádherné celostránkové ilustrace živočichů z celého světa, kteří podněcují naši fantazii.


Živočichové jsou rozděleni do jednotlivých tříd. Od vývojově nejstarších bezobratlých, přes ryby, obojživelníky, plazy a ptáky až k savcům. Ke každé třídě náleží také biotop. Animalium není tak podrobné jako encyklopedie zvířat. Popisky tříd i jednotlivých živočichů se kurátorky nesnaží čtenáře zevrubně seznámit se suchými fakty, ale vybírají takové informace, které nás zaujmou a leckdy i překvapí. Věděli jste například, že klaun očkatý žije v harémech o jedné samičce a několika samečcích, a když samička zemře, změní jeden ze samečků pohlaví a nahradí ji?

I my jsme součástí tohoto fascinujícího světa. Člověka kurátorky zmiňují jako vývojový stupeň vyšších primátů, jako by psaly o kterémkoli jiném živočichovi. Naštěstí nebyly cynické, aby ho vyobrazily i na ilustraci, a tak nás spíš potěší, že jsme součástí něčeho tak úchvatného, že nejsme oddělení nepřekonatelnou hranicí výlučnosti.

Upozorňuje na to v úvodu i Dr. Sandra Knappová z Přírodovědeckého muzea v Londýně v environmentálním apelu: „My lidé jsme jen dalším druhem živočichů, stejně jako mouchy, medúzy nebo žirafy – jsme tedy také součástí biodiverzity a sdílíme planetu Zemi se všemi ostatními druhy. (…)  Jen díky různorodým formám života se na Zemi vyskytujeme už tak dlouho – bez nich bychom totiž neměli jídlo, vzduch, a co je možná nejdůležitější, chyběla by nám také představivost. (…) Pro všechny tato zvířata je Země domovem stejně jako pro nás a já doufám, že si všichni dokážeme představit budoucnost, kdy se lidstvo s touhle fascinující přehlídkou živých tvorů naučí opravdu sdílet stejnou planetu. Země je bezpochyby domovem nás všech…“ (str. 5)

V knize téměř nenarazíte na tradiční česká zvířata, naopak se seznámíte s tvory, o jejichž existenci jste možná nevěděli. Ať už z Austrálie nebo z Afriky, Latinské Ameriky, Číny a jiných kontinentů či států. Vždyť svět je pestrý a bohatý na živáčky.

Animalium od nakladatelství Albatros nám dává příležitost objevovat a žasnout, což je jedno z krásných poslání naučných knih nejen pro děti.

Název knihy: Animalium
Autor:  kolektiv
Překlad: Tereza Vlášková
Nakladatelství: Albatros
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 112
ISBN: 978-80-00-04458-3

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení