Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: STEIN, Garth – Záblesk světla

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Záblesk světla je knihou Gartha Steina. Kniha není autorův první ani jediný literární počin, za zmínku stojí do 35 jazyků přeložený román The Art of Racing in the Rain (2006), ale také například spisovatelský maraton The Novel: Live! snažící se o podporu gramotnosti. Jeho nejnovější Záblesk světla nám dle anotace slibuje netradiční příběh domu, který dovede s jeho obyvateli mluvit …

 

Záblesk světlaV příběhu se vracíme do roku 1990. Jones Riddell přivádí svého syna Trevora do domu, kde strávil mládí, aby si nechal projít hlavou manželské neshody, ale také aby rozhodl o osudu samotného domu: spolu se svou sestrou mají v plánu jej rozprodat na parcely a z podílů si zařídit hezčí život.

Dům je celý ze dřeva a pomalu se rozpadá. Jonesova sestra Serena v něm přesto žije a stará se o jejich otce postiženého Alzheimerovou chorobou.

Celým příběhem nás provází nejmladší Trevor, který oslaví patnácté narozeniny. V knize postupně dozrává, mění se jeho uvažování a ze všech postav v knize projde asi největší proměnou. Je takovou kombinací extrémně vyspělého dítěte, kterého situace donutila myslet dospěle, ale zároveň obyčejného dospívajícího chlapce, který chce zkusit první pivo a zamilovaně vzhlíží k mladé a krásné tetě Sereně.

Jeho nevtíravá, avšak zvídavá povaha se zalíbí dědečkovi, proto spolu začnou trávit víc a víc času. Dědeček vypráví, jak vidí svou družku po nocích tančit v tanečním sále, Trevora po nocích budí neznámé hlasy, ráno se budí a v dlani nachází dopisy svých předků … a jeho nebojácnost mu umožní zkoumat celý dům, včetně řady utajených místností. Když se dostane na točité schodiště a posvítí si na zeď, záblesk světla způsobí, že uvidí postavu muže. 

Jenže Trevor neuvidí jen jedinou postavu. Do jeho života vstoupí řada duchů – dřívějších majitelů – a začnou vyprávět skutečný příběh domu i svých vlastních osudů, včetně přání, aby dům nikdo nerozprodal, nýbrž aby byl srovnán se zemí. Jedině tak budou duchové propuštěni a budou moct dům opustit. 

Trevor začíná pídit po skutečném záměru tety Sereny, po skutečném původu dědečkovy nemoci … a dostává se stále hlouběji do historie své rodiny, odhaluje dávná tajemství a stojí před nelehkým úkolem: má vyhovět Sereně a přemluvit dědečka, aby podepsal plnou moc, která umožní rozprodání domu, nebo splnit přání duchů a vysvětlit rodině, že je třeba dům nechat srovnat se zemí? 

Přestože jde o příběh s originálním tématem, často se dost vleče: neustálé setkávání se v kuchyni, příliš dlouhé dialogy, ve kterých se mnohdy čtenář nedozví nic podstatného, spíš jimi bude znuděn a bude čekat, kdy přijde něco nového. V celé knize je skutečně málo scén, kdy by alespoň mohl přejet mráz po zádech. Duchové se totiž stávají tak očekávanými členy rodiny, že vás brzy přestane překvapovat, když se objeví. 

Je příjemné sledovat děj prostřednictvím nejmladšího člena, avšak jeho až extrémně vyspělá povaha, stoprocentní nebojácnost a ochota čelit jakémukoliv nebezpečí je často přinejmenším zarážející. Nejeden čtenář se bude ptát: skutečně by toto tak mladý kluk udělal? Nu, pohybujeme se ve fiktivním světě a předpokládejme tedy, že ano. 

První třetina knihy je neskutečně čtivá. Nic nevíte, vklouznete do děje, jakoby vás posadili do auta vedle Trevora a vy s ním cestujete až k domu. Napřed neznáte postavy, neznáte děj … ale postupně se všechno stává rutinním. Možná je to tím, že prostor příběhu je uzavřen v domě a na jeho zahradě, přesněji řečeno v kůlně a na stromě. Pokud se něco odehrává mimo tuto oblast, je to jen naznačeno. V knize jednoznačně postrádám podrobnější popis okolí. Dům je vsazen do krásného prostředí, ale je tak stroze popsáno, že si jej čtenář dovede jen těžko představit. To samé platí o domě samém.

Téměř olejovou plynulost naruší závěr knihy. Čtenář se bezpochyby probudí a zase přijde to, co provázelo začátek knihy – čtivost, zábava, děj, napětí a v neposlední řadě hořkosladký konec.

Příběh je bezpochyby neotřelý svým námětem, ale otázkou zůstává, jak Záblesk světla ohodnotit? Čtenáři, kteří mají rádi tematiku rodinných zápletek, řešení sporů, hádky, lži, ale také pravdu, zlobu a usmíření, ti si zajisté přijdou na své. Zamilují si Trevora a budou jeho urputnému snažení nadšeně fandit. Obávám se ale o čtenáře, kteří čekají na způsob, jak s nimi bude dům hovořit, protože duchové se stávají jistou samozřejmostí. Nestraší, aby dohnali lidi k šílenství, nýbrž protože se jinak ukázat nedovedou. Jsou to tedy ve své podstatě duchové dobří, jen zoufalí, protože se chtějí dostat ven. 

Tak komu v závěru Trevor pomůže?

Název: Záblesk světla

Autor: STEIN, Garth. 

Přeložila Jana KORDÍKOVÁ

Praha: Ikar, 2016. 

1. vydání

ISBN 978-80-249-3161-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení