Recenze: Knihy pro dospělé

Když Harry potkal Molly

1 1 1 1 1 (1 hlas)
krajka

Zdá se vám tento název jako vystřižený z červené knihovny? Tak to se vám zdá správně. Kniha Neslušná sázka, kterou vydalo nakladatelství Ikar jako svou novinku v lednu letošního roku, se řadí po bok romantických příběhů, kde se od počátku dá předvídat, jak to všechno vlastně dopadne.

 

knihaNázev, který jsem použila pro svou recenzi, je originálním názvem knihy. Euromedia Group využila pro knihu poměrně komerčnější znění „Neslušná sázka“. Podstatu knihy i romantický příběh vyjadřují oba tyto názvy. Hlavními hrdiny jsou sir Harry Traemore a lady Mary Molly Fairbanksová. Od dětství se nenávidí. Proto když osud svede jejich kroky dohromady a oni se potkají v zájezdním hostinci, nejsou z toho nijak nadšení. Ale protože jim osud chystá spoustu překvapení, jejich společné kroky směřují k velkému dobrodružství.

Námětem knihy je typický romantický příběh, který zaujme čtenářky červené knihovny. Harry je smyslný rošťák, kterého nelze nenávidět, i když ho doprovází dramatická minulost, lady Molly je dokonalá mladá dáma s trochu silným temperamentem, který není snadné zkrotit. A protože ji osud zahnal do úzkých, musí se podřídit a vydávat se za falešnou milenku sira Harryho, aby mu tak pomohla vyhrát sázku. Autorka dokázala postavy vykreslit velmi barvitě a čtenář si k nim dokáže během čtení vytvořit vztah. Cítí jejich emoce, prožívá změny, které se s nimi dějí a které tvarují jejich povahu.

Kieran Kramer je zkušená americká autorka, která touto knihou otevřela sérii příběhů o nemožných starých mládencích, avšak pro české čtenářky je Neslušná sázka její první knihou. Nakladatelství Ikar tak zařadilo na pulty knihkupectví novinku, která si jistě získá své fanoušky převážně mezi ženami všeho věku, které touží uniknout reálnému světu a ponořit se do romantiky a lásky. Jakou bude mít tato kniha odezvu, ukáže teprve čas, přesto si dovolím předvídat úspěch. Nejen díky inteligentnímu humoru a svižnosti, díky níž se čtenář ani chvilku nenudí, ale také díky tomu, že kniha se jistě brzy dočká pokračování.

Autorka se inspirovala romantickými příběhy Jane Austenové a navazuje tak na její tradici. Dokonce v knize zmiňuje její Emu. Cituje také významné autory, jako je William Shakespeare nebo Walter Scott. Rozvíjí na pozadí romantického loveckého sídla uprostřed divoké přírody příběh, ve kterém je zpečetěno několik lidských osudů. Knihou Neslušná sázka se autorka zařadila mezi oblíbené autorky, jako je Barbara Cartland, Johanna Lindseyová nebo Elizabeth Lowell a mně nezbývá než popřát jejím čtenářkám příjemnou zábavu. 

Knihu Neslušná sázka vydalo nakladatelství Ikar

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení