Recenze: Knihy pro dospělé

Jak zvládnout bezproblémovou komunikaci v problémových situacích

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

V nakladatelství Grada vyšla nová kniha o komunikaci Jak komunikovat chytře. Možná nad tím jen pokrčíte rameny a zaměříte svou pozornost jinam. Vždyť příruček o tom jak, s kým, kdy komunikovat vyšlo a vychází stále dost a dost. Monografie německých autorek Marion Recknagel a Heike Rohmann-van Wüllen vám však poradí jednoduché tipy a triky, jak zvládnout náročnou a obtížnou komunikaci s partnerem, se kterým míváte komunikační problém.



knihaTato útlá knížka vám v osmi kapitolách ukáže, jak se chovat v situacích, kdy v komunikaci s jakýmkoliv partnerem náhle vyvstane tzv. „komunikační blok“ – tedy situace, kdy si s partnerem nerozumíte, kdy je vaše vzájemná komunikace neúspěšná, ať se snažíte oba jakkoliv, kdy jste na něj alergičtí a reagujete podrážděně na cokoliv, co partner řekne nebo udělá, a své chování vůči němu nejste (prozatím) schopni změnit.

Autorky vám během jednotlivých kapitol vysvětlí, proč komunikační blok vzniká. Nejedná se totiž ani tak o problém věcné stránky rozhovoru, ale o náš vztah k tomu, s kým komunikujeme. Podle autorek je velmi důležité si v první řadě uvědomit, že každý vnímáme svět ze svého vlastního, ryze subjektivního hlediska. Neexistuje žádné špatně, nebo dobře. Na všechny účastníky komunikace působí spousta filtrů jako předsudky, podobnosti a rozdíly mezi komunikátorem a komunikantem a samozřejmě to, co od dané komunikace očekáváme. Také musí každý z nás vzít na zřetel fakt, že pokud chceme v naší komunikaci s druhými něco zlepšit, musíme začít u sebe. Zlepšit svůj přístup k druhým, být otevřenější, doopravdy druhému naslouchat a především mluvit na rovinu. Tedy stranou zbytečné „diplomatické fráze“. Což samozřejmě neznamená, že by měla být z komunikace vymýcena slušnost!

Ve druhé kapitole autorky sestavily žebříček chování, které nás na druhých nejvíce vytáčí. Od partnera, který neposlouchá, co říkáme, který se s námi snaží manipulovat, ze kterého musíme páčit každé slovo, nebo který naopak mluví tolik, že my sami nemáme šanci se ke slovu vůbec dostat, až po takové, které nemůžeme vystát a kteří nemohou vystát nás. V dalších pěti kapitolách pak autorky jednotlivé situace rozebírají a nabízí možnosti jejich řešení. Zároveň vše dokládají na příkladech a názorněji vám vše vysvětlí i dva přátelé Emil a Karel, kteří vás budou knihou doprovázet. Dozvíte se, proč k ošemetným situacím v rámci komunikace dochází, jak na ně reagovat a úspěšně je zvládnout. Pochopíte, že komunikace je o dvou či více diametrálně odlišných lidech, jejichž způsob vnímání světa je ovlivněn převažujícím smyslem – vnímáme tedy vizuálně, auditivně, kinesteticky, olfaktoricky či gaustoricky a i podle toho volíme svá slova. A nakonec vás v osmé kapitole čeká celkové shrnutí toho, co jste si přečetli. Nejdůležitější rady jsou shrnuty do pár bodů, díky kterým bude vaše komunikaci s „problémovým“ partnerem jednodušší.

Kromě vysvětlování, nabízení řešení a dalšího máte také možnost si vyzkoušet praktická cvičení, která autorky na stránkách své knihy přináší. Vypište si i vy, co vám na komunikačních partnerech nejvíc vadí, jaké jsou vaše pozitivní a negativní vlastnosti při rozhovorech, vyzkoušejte, jaké je vaše vnímání. Poučte se i vy, jak s grácií a bez zbytečného rozčilování zvládnout komunikaci s partnerem, se kterým si nerozumíte. 

Knihu Jak komunikovat chytře vydalo nakladatelství Grada

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení