Recenze: Knihy pro dospělé

Dívka, která měla všechno

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
oko

To je hrdinka knihy Poslouchej!, která vyšla nedávno v CooBoo. Je to asi nejvýstižnější charakteristika dívky, o které příběh je, a já neodolala a vypůjčila jsem si ho. Pozor, dívky, otevírají se před vámi dveře do světa modelingu.



poslouchejAnnabel byla ještě loni dívka, která měla všechno. Nebo ji alespoň hrála v reklamě. Teď už to zdaleka není taková pravda. Kdo ji nezná, ještě by z ní takový pocit mohl mít, ale ona sama ví, že její život se od základů změnil: nejlepší kamarádka ji opustila, protože se údajně vyspala s jejím klukem, ve škole ji přehlížejí a s modelingem chce seknout stejně jako její starší sestry, jenomže se bojí, jak by to vzala její mamka, a k tomu všemu má jedna ze sester anorexii.

Jenomže žádný průšvih netrvá věčně a na scéně se objeví Owen, účastník kurzu ovládání vzteku, který Annabel vysvětlí, že ani milosrdné lži nebo zatajování věcí, které by někoho mohly rozčílit, není nejlepší řešení. K problému je potřeba se postavit čelem! Copak však něco takového dokáže holka, která se ještě donedávna nechávala ovlivňovat?

Dvě hlavní postavy už jsem naznačila v předchozích odstavcích. Annabel je americká středoškolačka stejně jako polepšený Owen – přesně ten typ kluka, který ženské přitahuje. Annabel je nejmladší z trojlístku modelek, ale jako jediná z nich u něj prozatím vydržela. Nejstarší Kirsten si oblíbila filmařinu a Whitney zatím bojuje s anorexií, takže na další studium nemá náladu. Paní Greenová (matka modelek) působí dojmem ustrašené a psychicky labilní ženy, ale pak je trochu s podivem, že s ledovým klidem bere na vědomí, že další sekretářka jejího muže je těhotná, a dokonce zvládá vtipkování zbytku rodiny o tom, že jejich kancelář je nejplodnější místo na světě. Nebo tím autorka nenápadně potvrdila Owenova slova, že nic není černé, nebo bílé a nemusí to být ani takové, jak se to jeví navenek?

Nikde není přesně řečeno, kde se příběh odehrává, jen jedno je jasné: v nějakém větším americkém městě. Jednotlivá místa se opakují a skoro se zdá, že další kulisy bude čtenářka schopna odhadnout – Annabel se vyskytuje doma, ve škole, na zkouškách módních přehlídek a na focení. Jenomže pak se objeví občerstvení u dálnice, kam ji Owen bere na snídani, a budova místního rozhlasu, kde Owen pracuje.

Přes to všechno by se mohlo zdát, že Annabel je nafoukaný snob, jakým se mohla jevit na začátku. Postupně ale odkrývá i svoje nejtajnější myšlenky a přijímá spíš roli holky, která nemá nic. Často se ve vzpomínkách vrací do minulosti, obvykle k noci, kdy se se svojí kamarádkou rozhádala. V náznacích je od začátku jasné, co se mezi ní a kamarádčiným klukem stalo (ona se s ním opravdu nevyspala!), jistotu však má člověk až několik stránek před závěrem, kdy se Annabel s problémem rozhodne něco udělat.

Ačkoli by to tak nemuselo vypadat, kniha je plná erotiky, a proto je pro holky od patnácti let. Ale co by člověk mohl čekat od dívčího románku?!

Ukázka z knihy:

Hillary, Marnie i já jsme sledovaly, jak prošla i s maminkou kolem nás. Pokračovaly až k Mcmurtyové, která byla na druhém konci místnosti. „To snad není možný, že se tady ukázala!“ pronesla pak Hillary.
„Proč?“ ptala se Marnie. „Co se stalo?“
(…)
„Začala si včera večer s Willem Cashem,“ prohlásila tichým hlasem s výraznou dikcí, určenou pro složité zprávy. „V jeho autě. A Sophie je přistihla.“
„To není možný,“ vytřeštila Marnie oči. „Fakt nekecáš?“
Dessenová, S.: Poslouchej!. Praha: CooBoo 2012, s. 222.

 

Knihu Poslouchej! vydalo nakladatelství CooBoo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení