Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Luke Pearson – Hilda a kamenný les

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Slyšeli jste už o Hildě, modrovlasé rozumbradě, která neprožije ani den bez pořádného dobrodružství? Pokud ano, nejspíš ji baštíte i s celým magickým světem okolo, ale její maminka z ní začíná být nervózní.


knihaZatímco ona by se svojí dcerkou ráda trávila víc času, Hilda utíká z domova, kdy jen může. Vidíme, jak vylétá z města na chlupatém žlutém tvorovi se svým věrným Větvíkem, jak zdolává moře připomínající splašky na trouchnivějící lodi, pronásledovaná slizovitými stvořeními, anebo čelí modré vodní příšeře podobající se na Gyaradose z Pokemonů. Autor této nebojácné komiksové holčičky Luke Pearson ji rozhodně nenechá zahálet.

Co je však na jejích dobrodružných výpravách to nejlepší? Právě to, že na ni doma čeká maminka. To se však náhle změní, když se obě nedopatřením dostávají do středu hory nedaleko Trolbergu, města, které známe z předchozích dílů. Kdopak tu asi žije? Hlučná kamenná stvoření, která mají v oblibě rvačky a kterým by se malý křehký člověk nerad dostal před pěsti. Trolové!

Komiksový příběh Hilda vyšel poprvé v roce 2016 a okamžitě zaznamenal obrovský úspěch. Hned po něm následovalo pokračování Hilda se vrací a o rok později držíme v rukou třetí knihu ze série Hilda a kamenný les. Zatímco první dvě knihy obsahují po dvou příbězích z docela odlišných prostředí – z magické hornaté krajiny jako vystřižené ze severské mytologie se musela holčička se svojí maminkou přestěhovat do města Trolberg, když jim jejich dřevěný domek rozšlápl obr. Ve třetí knize najdeme pouze jeden příběh, navíc s otevřeným koncem. Těžko říct, jestli byl tak netrpělivý sám autor, nakladatel nebo čtenáři, ale spěch je znát i ve výtvarném provedení a samotném ději.

Po výtvarné stránce je spěch nejcitelněji znát v pozadí jednotlivých okýnek, která jsou poměrně často prázdná nebo jednotvárná. A od okamžiku, kdy se maminka s dcerkou dostávají do nitra hory, začíná oslabovat i děj. Druhou polovinu knihy charakterizuje hluk, honičky a schovávačky stále dokola a dokola, i když napětí z dramatu pronásledování je už vyčerpané. Nicméně závěr jejich společného dobrodružství je překvapivý a váže na sebe spoustu otázek, kterých se snad Luke Pearson ujme se vším svým vypravěčským umem, hravostí a představivostí, kterou projevil v předchozích dvou knihách vrchovatě.

Co na Hildině příběhu vnímám jako nejcennější, objevuji naštěstí i v Hildě a kamenném lese. Tu nezměrnou touhu zažívat dobrodružství mimo stěny pokoje, nenechat se spoutat nedostatkem představivosti a objevovat. Všude se přece najdou nějací ti nezbední domácí skřítci, dřevění mužíci a mýtická stvoření, vždyť už jen stanování o samotě v dešti je velkým dobrodružstvím nejen pro malé holčičky. A co teprve hledání cesty k srdci své maminky.

Název: Hilda a kamenný les
Autor: Luke Pearson
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 72
ISBN 978-80-7432-853-4

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení