Recenze: Knihy pro děti a mládež

Čeho všeho se lze dopustit pro záchranu života?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Fantasy série Upíří deníky je slavná po celém světě a to samé je možné říct také o doplňkovém čtení – Stefanových denících. Před čtenářem se otevírá možnost podívat se na události, které předcházely vlastním Upířím deníkům, jak název napovídá – z pohledu mladšího Stefana Salvatora. V srpnu 2013 v této edici vyšel už šestý díl s názvem Spojení.


knihaDamon Salvator je od konce předchozího dílu v rukou svého úhlavního nepřítele Samuela Mortimera, tedy skutečného Jacka Rozparovače. Stefan se svého bratra přes všechna hrozící nebezpečí pokouší zachránit, v čemž mu vydatně pomáhá Cora, sestra novopečené upírky Violet. Upírovi se šťastnou náhodou podaří zachránit Mary Jane, dívku, která se má stát další Rozparovačovou obětí. Nikdo nezná pravý důvod Mortimerova řádění, blíží se však velkolepé odhalení skutečnosti, v čemž hlavnímu hrdinovi pomáhají sirotci-čarodějové. Co se však stane, když se rozhodnou pomoci upírům, svým staletým nepřátelům? Jedno je jisté: děs a hrůza na sebe nenechají dlouho čekat.

Ústřední dvojice postav zůstává ve všech dílech neměnná – jsou jí sourozenci Salvatorovi, které pojí nenávist vůči sobě i vůči svému prokletí. K nim se jako k neodolatelným svůdníkům přidávají ženské postavy. V knize Spojení je to především mladá Irka Cora, pokoušející se zachránit Violet. Je ale takový zázrak vůbec možný? Co když už je Violet natolik zkažená, že o tuhle naději přišla? Proti nim stojí jasně záporné postavy. Už zmíněný Samuel Mortimer doprovázený svými nohsledy. Jakousi spojku pak představují sirotci-čarodějové i jejich mocní ochránci a pomocnice lady Alice.

Základním místem příběhu je stejně jako v předchozím díle rozestavěné londýnské metro. Úkryt tu najde každý, kdo se potřebuje skrýt před spravedlností. Později se přemístí do doků, parků, ale také k proslavenému Tower Bridge, kde se rozhodne o bytí některých postav, nechybí ani opuštěné domy, kde najdou přístřeší všichni potřební. Svým způsobem jde o komplexní pohled na Londýn ke konci Rozparovačova řádění. Proč najednou přestal? L. J. Smith pro to má vlastní vysvětlení…

Čarodějnice, upíři, Jack Rozparovač… Šestý díl Stefanových deníků až nebezpečně připomíná Tajný kruh nebo Říši temnoty od stejné autorky. Čtenáři tak nezbývá, než si klást vtíravou otázku: že by L. J. Smith neměla inspiraci? Vznikl další díl už jenom pro peníze a radost z psaní je nenávratně pryč? O několik stran později se děj opět vrátí do zajetých kolejí. Přestože závěr není vyloženě happyendem, může být čtenář vlastně spokojen…

Ukázka z knihy:

„Já nepiju lidskou krev,“ zamumlal jsem.
„Jak potom chceš přemoct Samuela?“ zeptala se Lavinia a zabodla do mě oči. (…) Říkal jsi, že do téhle bitvy přinesete upíří sílu. Ale když odmítáš krev, odmítáš s ní i sílu,“ prohodila Lavinia.
„Potřebujeme na to jen jednoho upíra, správně? Možná by bylo lepší…“
„Pro mě ne –“ odmítla Lavinia příkře. „Buď se tenhle upír napije Aliciny krve, nebo naše dohoda neplatí.“
(SMITH, Lisa, Jane. Stefanovy deníky – Spojení. Praha: Fragment, 2013. s. 110.)

Knihu Stefanovy deníky – Spojení vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení