Recenze: Knihy pro děti a mládež

Kouzelnický příběh očima zvířete

1 1 1 1 1 (1 hlas)
zaba

Po módní vlně Harryho Pottera se oblíbeným čtením mládeže staly snad všechny knihy s upírskou tématikou. Ale čarodějové se opět vracejí na scénu, tentokrát díky knize Spřízněnci čarodějů od dvojice autorů Adama Jaye Epsteina a Andrea Jacobsona.



knihaPříběh začíná takto: ve Věžovém Mostci žije toulavý kocour Aldwyn a jeho největší nepřítel, nájemný lovec. Kocourovi jde o život a jediné, co mu zbývá, je ukrýt se ve zverimexu. Na tom by snad nebylo nic až tak zvláštního, kdyby ovšem nešlo o prodejnu, kde si mladí čarodějové vybírají svého zvířecího spřízněnce. Aldwyn se tak dostává do Jackových rukou a spolu s dalšími spřízněnci – sojkou Sylvií a žabákem Gilbertem – zažívá nebezpečné dobrodružství, když má svého čaroděje zachránit. Na překonání všech nástrah však dostane pouze tři dny. A čas je nemilosrdný…

Děj se odehrává na více místech fantasy světa, kde vedle sebe v míru žijí lidé a zvířata, stejně jako kouzelníci a nekouzelníci. Každé město se řídí svými promyšlenými pravidly, všechna místa mají své specifické kouzlo. Autoři k jednotlivým stavbám vymysleli zajímavé pověsti, které jsou pro další příběh téměř nepostradatelné.

V knize se nevyskytuje příliš mnoho postav. Nejdůležitější jsou bezesporu již zmiňovaní spřízněnci čarodějů a jejich lidští přátelé neboli patroni. Aby se z učně stal kouzelník na úrovni, potřebuje schopného učitele a právě tím je Kalstaf. Ale nechybí ani vyloženě záporný hrdina, kterým je šedá zaječice, spřízněnec královny.

Příběh je určen především dětem kolem devíti let. Mnoho z nich asi bude poněkud zaskočeno výtiskem s více než 300 stranami, ale jistě je potěší množství obrázků. Všechny jsou sice jenom černobílé, přesto skvěle doplňují text. Někdy se dokonce může stát, že scéna malému čtenáři nebude příliš srozumitelná, ale obrázek děj rychle vysvětlí.

Autoři se nevtíravým způsobem snaží dětem ukázat, jak je důležité přátelství a vzájemná úcta. Zároveň představují složitou rodinnou situaci především na Gilbertových příbuzných. Čas od času dokonce ani neváhají  dětské čtenáře zatěžovat úvahami, co je to vlastně dobro a zlo, jestli je špatně někdy maličko zalhat (vlastně neříct celou pravdu), případně proč se (ne)posmívat druhým. Přestože jsou hlavními hrdiny zvířata, řeší stejné problémy jako lidé.

Kniha je určena především pro otrlejší čtenáře. Autoři si neberou servítky a děj je místy značně drastický a strašidelný.

Ukázka z knihy:


„Kniha okultismu od Drakonia a Skeletona. Vzalas ji z knihovny.“
„To je směšné,“ přispěchal Sylvii na pomoc Gilbert.
„Viděl jsem ji,“ řekl Aldwyn. „Oživila hromadu kostí zaklínadlem z té knihy.“
„To je něco jiného,“ řekla Sylvie. „A vůbec tě to nemusí zajímat.“
„Cože?!“ vykřikl Gilbert. „Tos byla ty? Kdo vůbec jste? Připadá mi, že vás najednou neznám.“
„A taky vím, že skrýváš něco kolem toho náramku, co máš na noze,“ pokračoval Aldwyn. „Nejsi dokonalá. Tak mě nesuď.“

(Epstein, A. J. – Jakobson A.: Spřízněnci čarodějů. Praha: Mladá fronta 2011, s. 252.)

Knihu Spřízněnci čarodějů vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení