Recenze: Knihy pro děti a mládež

O třetím svazku Českého roku, ale nejen o něm

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
listy

Před třiceti lety spatřil světlo světa čtyřdílný skvost – Český rok v pohádkách, písních, hrách a tancích, říkadlech a hádankách. Jedinečný soubor sestavili etnograf, folklorista, hudebník, scenárista, režisér, kameraman a fotograf Karel Plicka společně s etnografem, spisovatelem a malířem Františkem Volfem. Díky nim se můžeme projít církevním i hospodářským rokem našich předků, připomenout si říkadla a rozpočitadla, naučit se pěkným písničkám (noty nechybějí) a přečíst si známé i polozapomenuté pohádky. Poklady české a moravské lidové slovesnosti ilustracemi doplnil Karel Svolinský.



knihaMyslím si, že všichni dříve narození se někdy s alespoň jedním svazkem této řady potkali. Byla jsem přesvědčena, že takto náročnýprojekt už nenajde nakladatele. Vidíte, mýlila jsem se, našel se. Tohoto skvostu se ujala Mladá fronta a nyní je zase kompletně k mání – právě vyšel poslední svazek, Podzim. Všechny jeho díly začínají na patitulu varováním. V podzimním stojí:

Kdo tu knihu ukradne a nevrátí,
tomu se nos vzhůru dirkama obrátí.

Jak příhodné a důležité. Jsem přesvědčena, že nebýt této hrozby, mnohému by se z knihovny publikace ztratila. Po tomto důležitém nápisu už vstoupíme do babího léta, které voní zrajícím ovocem, ptáci se houfují k odletu, sedláci orají pole, pasáčci se zahřívají u ohýnků a pečou brambory. Pak navštívíme les a vzdáme hold jeho darům, připomeneme si školní docházku, čas dušičkový, u kamen přečkáme podzimní plískanice, abychom se přes babiččino vypravování a doprovodili rekruty na vojnu a nakonec se veselili na hodech a posvíceních.
Velmi cenné jsou verze některých říkadel, které se liší podle oblastí.

Á bé cé dé,
kočka přede,
kocour motá,
pes počítá,
kolik nití
do desíti.
…říkávalo se v Čechách, Na Moravě veršovali jinak…

Á bé cé dé,
kočka přede,
kocour motá
a pes čítá,
jé há í ká,
odral býka,
nasolil ho
do škopíka,
vé x ypsilon,
snědl vdolek se sýrom!

A takto bych mohla pokračovat – každý si najde verše, které znával, rozpočitadla, která kdysi uměl a koledy, z kterých umí odrecitovat menší či větší část. Je krásné, že nakladatelství velkoryse vydalo celý soubor v téměř nezměněné podobě a s nezměněným významem: jako ucelenou sbírku české a moravské lidové slovesnosti, zdroj inspirace, oživovač paměti a databanku písniček, pohádek a říkadel. Za to patří Mladé formě veliký dík.

Autoři: Karel Plicka, František Wolf
Ilustrace: Karel Svolinský
Název: Český rok v pohádkách, písních, hrách a tancích, říkadlech a hádankách. Podzim
Nakladatelství: Mladá fronta, 2011

Knihu Český rok. Podzim vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení