
Recenze: Samin Nosratová – Sůl, tuk, ocet, žár
- Vytvořeno 3. 10. 2021 1:00
- Autor: Michaela Babíková

Znáte ten pocit, kdy vám knihovnička přetéká nejrůznějšími kuchařkami, ale přesto nejste se svým kulinářským uměním spokojení? Vaříte přesně podle receptů, ale výsledkem jsou kolikrát spíše mdlé a nezajímavé pokrmy? Nebo prostě jen trávíte čas v kuchyni rádi a chtěli byste se ve svém umění zdokonalit? Ať už je váš vztah k vaření jakýkoli, v žádném případě neuděláte chybu, pokud sáhnete po knize Sůl, tuk, ocet, žár aneb Jak dobře vařit od Samin Nosratové. Je totiž něčím mnohem víc, než běžnou kuchařkou.
Než si povíme více o knize samotné, pojďme se podívat na její autorku. Samin Nosratová je Američanka s íránskými kořeny. Působí jako kuchařka, učitelka a spisovatelka. Její profesionální dráha kuchařky odstartovala v roce 2000, kdy začala pracovat v restauraci Chez Panisse. A právě tam, obklopena mistry ve svém oboru, postupně pronikala do tajů skvěle připravených jídel. Zatímco přicházely první vzestupy a pády, Samin pochopila, že tajemství všech vynikajících kuchařů tkví v ovládnutí pouhých čtyř zásadních prvků. A jak správně tušíte, jsou jimi právě sůl, tuk, ocet a žár.
Své poznatky shrnula Samin Nosratová v objemné knize, která vyšla v dubnu 2017 a okamžitě se stala bestsellerem. Jak uvádí nakladatelství LEDA, které knihu Sůl, tuk, ocet, žár vydalo v českém překladu: Nejméně 20 významných deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018 a získala cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám.
A není se čemu divit. Ve skutečnosti se totiž jedná o jakousi učebnici vaření, která vás všechno naučí pěkně od píky. Druhou část knihy sice tvoří konkrétní recepty, ale mnohem důležitější je ta první. V ní autorka neskutečně čtivým a lehce pochopitelným způsobem vysvětluje, jak správně vařit a používat jednotlivé ingredience. Po osvojení si těchto zásad byste měli být schopni v kuchyni zdárně experimentovat zcela bez receptů.
Vše, co potřebujete, je naučit se podle zvolených surovin správně pracovat se solí, která zvýrazňuje chuť, a s tukem, nositelem chuti, který zároveň ovlivňuje výslednou konzistenci jídla. Nepostradatelný je také ocet, či přesněji řečeno vše, co vnáší do jídla jiskru kyselosti a pomáhá tak chutě vyrovnávat. A co by to bylo za vaření bez žáru – magického zdroje změn, díky kterému se ze syrového stane vařené, z tekutého tuhé, z měkkého pevné, z plochého nakynuté a z bledého zlatavé.(NOSRATOVÁ, S. (2020). Sůl, tuk, ocet, žár.Přel. A. Slavíková Hesounová, V. Hesounová, Voznice: LEDA, s. 134.)
Ani trochu nepřeháním, když knihu Sůl, tuk, ocet, žár označím za tu nejlepší publikaci o vaření, se kterou jsem se dosud setkala. Je plná zajímavých, užitečných a často překvapivých informací. A co je nejlepší, vše je podáno nesmírně čtivou a vtipnou formou. Samin Nosratová má totiž talent nejen na vaření, ale také k vyprávění. Opomenout nelze ani ilustrace Wendy MacNaughtonové, které jsou důležitou součástí knihy. Svižným a vtipným způsobem doplňují podané informace a pomáhají k jejich zapamatování.
Název: Sůl, tuk, ocet, žár
Autor: Samin Nosratová
Překlad: Alžběta Slavíková Hesounová, Vlasta Hesounová
Ilustrátor: Wendy MacNaughtonová
Nakladatelství: LEDA, spol. s r.o.
Místo vydání: Voznice
Rok vydání: 2020
Vydání: První
Počet stran: 480
ISBN/EAN: 978-80-7335-644-6
Ediční řada: –
Aktuality
-
Svět knihy 2023 vrcholí. Sobota 13. května očima návštěvníka knižního veletrhu
Pražské Holešovice oživil ve dnech 11.–14. května mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Tak jako vždy nabídl besedy s autory, autogramiády, přímé setkání s českými i světovými spisovateli a také bohatý doprovodný program. Letos se veletrh nesl ve znamení tématu Autoři bez hranic, ať už se jednalo o hranice států, hranice kulturní nebo sociální. Zelenou měl každý autor, který je umí překročit.
Číst dál... -
Na Černé louce v Ostravě opět proběhne knižní festival
Ostravské výstaviště v březnu opět přivítá knižní nakladatele, novináře, spisovatele a tisíce milovníků knih. Ve dnech 3. a 4. 2023 proběhne na Černé louce Knižní festival Ostrava.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Daniel Defoe – Robinson Crusoe
:D -
Evžen Boček: „Zatuhnul jsem v 19. století“
Pri citani vsetkych siestich casti Aristokratky som sa vynikajuco pobavil, nieco nove naucil a vsetkym ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
Velmi moc děkuji za zápisky zítra mám mít čtenářský deník a knížku jsem ani neotevrela velmi moc ... -
Matematika základ života
Dík za kritické poznámky. Pokusíme se opravit. JH -
MUSTREAD podle Gatese a nejprestižnějších deníků. Co je tak skvělého na Sapiens?
Kniha obsahuje nepravdivá tvrzení a naprosto nelogické závěry. Knihu hodnotím jako škvár bez ... -
Páté jablko promlouvá
Román Páté jablko mne zajímal už proto, že mne s příběhy postav spojoval sad a obchod, který měli ... -
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Tento román jsem viděla několikrát zpravovaný jako film, ovšem netušila jsem že Robert umírá. To ... -
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ...
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...