Recenze: Odborná literatura

Recenze: Martina Hladjuk – Mamachef: radost v kuchyni

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Blíží se čas vánočních svátků a vy chcete udělat někomu radost vizuálně krásnou kuchařkou. Nebo vás láká představa, že v jedné knize budete mít výběr skvělých receptů z různých kuchyní. Nebo znáte autorku z Masterchefa a sledujete její blog. Důvodů, proč si vybrat k přečtení i vaření zrovna kuchařku Mamachef: radost v kuchyni Martiny Hladjuk může být více. Který je ten váš?

  

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé foodblogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu!

 

Autorka Martina Hladjuk si již v dětství zamilovala jídlo a jejím snem bylo vlastnit restauraci. Od toho na čas v dospívání odešla, aby se ve 23 letech vrhla na blogování o jídle. Časem se přihlásila do soutěže MasterChef a skončila na osmém místě. Založila poté s kamarádkami blog Mamachef, kde sdílí se čtenáři své recepty. Nenechte se mýlit, není to vaření pro děti. Jen spojuje dvě já Martiny Hladjuk – mámy a kuchařky.

 

Když jsem si vybírala kuchařku, tahle mi padla do oka jako první. Na některé kuchařky mi totiž stačí se jen dívat, abych z nich měla dobrý pocit. Nemusíte ani vařit, stačí jen listovat. A vrnět blahem. A tohle kuchařka Mamachef: radost v kuchyni naprosto splňuje.

 

Ale teď vážně. Kuchařka obsahuje tři hlavní části: malá jídla, hlavní jídla a sladká jídla. V závěrečné části Martina Hladjuk také sdílí v kostce své know-how z foodstylingu. Zkušenosti k tomu má bohaté. Sama je také autorkou většiny fotografií. A fotografie pro ni není jen koníčkem, ale i prací.

 

Autorka do knihy vybrala to nejlepší z různých kuchyní. Najdete zde italská jídla, indická, thajská, švédská i mexická. Dezerty se neomezují jen na recepty s čokoládou a oříšky, ale najdete tu různé kombinace chutí i způsobu přípravy. Na své si tak přijde každý. Martina Hladjuk se také zaměřuje na kvalitu a původ potravin, takže vám hned ze začátku doporučí, které suroviny zakoupit a kde.

 

Náročnost receptů se pohybuje od nízké po střední. A tak se vám snad nestane, že byste trávili nad plotnou hodiny a zoufale přemýšleli, co s pokrmem dál, aby se povedl. V knize Mamachef: radost v kuchyni také najdete různé kulinářské vychytávky – např. jak neslepit gnocchi nebo za jaké teploty šlehat bílky. Autorka také nabízí řadu variací, jak si daný pokrm obměnit a vyhrát si s ním.

 

U každého receptu najdete také kousek autorčina příběhu. Například u pečení pizzy se dozvíte něco o příchodu jejího potomka na svět. U přípravy sýrových tyčinek se zase něco o její narozeninové oslavě. Díky tomu je čtení živé a autorka se stává milou průvodkyní a kamarádkou, která vás jen tak mimochodem zasvěcuje do přípravy vybraného pokrmu. 

 

Kuchařka je pastvou pro oči. Přiznám se, že při servírování jídla si moc nehraju s detaily. Většinou jsem ráda, že moučník chutná, a s tím, jak je ozdobený, si hlavu moc nelámu. Díky Mamachef: radost v kuchyni jsem zjistila, jak snadné a zajímavé může být zdobení jídla. K ozdobení polévky můžu například použít parmazánové chipsy, bazalkové pesto, kousky sušených rajčat a čerstvou rukolu. Nebo využít více barevných druhů mrkve i její nať. Je to svým způsobem umění fotit a zdobit jídlo tímto stylem. Vypadá to krásně, a povznáší to kuchyni o stupeň výš. 

 

Myslím, že tato kuchařka zcela naplňuje význam slova „Jíme i očima.“ A kdo váhá s koupí, ať si ji jen prolistuje a bude ztracen. Připravím si raději houbové bagetky s camembertem, nebo zvolím dýňový krém s pečeným česnekem a chlebovými chipsy, vyzkouším sladkokyselé kuře s ananasem, nebo si udělám britský páj s hovězím na černém pivě? Sama nevím. Je tu tolik možností, co si na sobotní oběd uvařím. Ale vím, že to bude stát za to.

 

 

 Název: Mamachef: radost v kuchyni

Autor: Martina Hladjuk

Nakladatelství: CPRESS

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2020

Vydání: 1.

Počet stran: 160

ISBN: 978-80-264-3283-8

 

Soutěže

Aktuality

  • Jaký byl 31. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě?

    Všichni vědí, jaký vliv měl v minulém roce koronavirus na kulturu v České republice, ostatně zasažen byl celý svět. Mohlo by se tedy zdát, že zrušení knižního veletrhu je jen drobností. Ale z drobností sestává celý život, takže lidé, kteří mají k takovým akcím vztah, to pociťují jako tvrdý zásah.

    Číst dál...  
  • Znovu začínáme

    Milí čtenáři,

    naše krátká odmlka se chýlí ke konci, stejně jako léto a prázdniny. Od 28. 8. 2021 začnou opět pravidelně vycházet recenze, nejprve s trochu menší frekvencí, ale ta se velmi brzy zvýší, protože plány našich vydavatelství vypadají velmi zajímavě a jistě bude co číst a čem psát. Doufám, že jste léto využili k odpočinku, pokud ne v zahraničí, jak jsme si v poslední době zvykli, tak aspoň na krásných místech u nás. K odpočinku patří také četba a pokud vás něco zaujalo, chtěli byste se o svůj čtenářský zážitek podělit s ostatními a našli odvahu k tomu, abyste zkusili napsat recenzi, ozvěte se nám na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Třeba se z toho vyvine zajímavá spolupráce.

    Těším se na nové setkání s vámi.

    Jiří Lojín

    Šéfredaktor

     

     

     

Nové komentáře

Doporučujeme

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení