Recenze: Odborná literatura

Recenze: Tadeáš Šíma – Na kole přes Afriku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Tadeáš Šíma, mladík pocházející z jihočeských Prachatic (a kromě jiného i absolvent Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, houbař, fotbalista, zahradník, tahač kabelů, vynálezce, kuchař, prodavač, uklízeč, štukatér, myč oken, milenec, výrobce svíček, sládek, dirigent, soudce, gynekolog…), vyrazil v roce 2016 na kole do Afriky. Po mnoha dnech strávených v sedle kola dojel z rodného města až do Barcelony, kde nastoupil na loď směřující do Tangeru, severomarockého města ležícího u Gibraltarského průlivu. Odtud pokračoval, opět na kole, směrem na jih. V Rabatu, hlavním městě Maroka, jej přepadla skupina čtyř mladých banditů, kteří jej připravili o jeho jednostopé vozidlo i vůli pokračovat dál v cestě. Tady, v jednom z marockých „královských měst“, tudíž jeho cesta skončila.


knihaTadeáš Šíma se však svého dětského snu nevzdal a následující podzim se do Afriky vrátil s novým kolem (které nakonec pokřtil jménem Zebra). A dobře udělal. Tři roky po svém návratu do Afriky tak mohl dát vzniknout vynikající knize s názvem Na kole přes Afriku a podtitulem Z Prachatic až do Kapského města, kterou nyní na pulty knihkupectví a knihoven přineslo vydavatelství Host.

Čtivě napsaná kniha čtenářům prozradí, jak vypadalo autorovo putování z Maroka až do Kapského města vedoucí podél západního pobřeží Afriky. Celá cesta trvala 7 měsíců, byla dlouhá 650 třešnáků (jak dlouhý je jeden třešnák se čtenář dozví na straně 42) a vedla, kromě již zmiňovaného Maroka, i přes Mauritánii, Senegal, Gambii, Mali, Burkinu Faso, Ghanu,Togo, Gabon, Kongo, Cabindu, Demokratickou republiku Kongo, Angolu, Namibii, a nakonec i Jihoafrickou republiku.

Tadeáš Šíma se v knize s humorem sobě vlastním podělí o zajímavosti, které jej na cestě potkaly. Povypráví o lidech, které poznal, o saharském písku, větru a pouštních dunách, srážce s velbloudem či o násadě od krumpáče, kterou s sebou vezl, nebo o andělech, kteří vždy chodí ve dvou a nikdy neřeknou ani slovo. V knize se čtenáři dozví i to, zda její autor potkal v pralese vysněného slona a co zjistil o tmě, které se odjakživa bál.

Jednotlivá dobrodružství, která Tadeáš Šíma na své cestě přes africké hory, pouště, savany i tropické lesy zažíval, jsou popsaná poutavě. Nezaprodávají se lacinému humoru a častokrát čtenáři poskytnou i námět k zamyšlení. Autor se totiž ve svém textu nebojí otevřít i vážná témata.

Vyprávění rozdělené do šestnácti kapitol je doplněno jednoduchými černobílými, ale zato vtipnými kresbami, za jejichž vznik můžou čtenáři rovněž vděčit Tadeáši Šímovi. Na přední a zadní předsádce knihy navíc čtenáři naleznou hodně zjednodušenou mapu Afriky (rovněž práce autora), která však umožní každému se znalostmi geografie základní školy udělat si lepší představu o tom, kudy přesně autor putoval.

Na první pohled by se mohlo zdát, že v dnešní době je již český trh s humoristickými cestopisy přesycen díky Ladislavu Ziburovi a jeho knihám. Věřím však, že když čtenáři sáhnou po knize Na kole přes Afriku, uvědomí si, že nějaké to místo na dobře napsaný cestopis se u nich ještě najde. A pokud by někdo měl tohle místo vyplnit, je to určitě právě Tadeáš Šíma se svou knihou o afrických dobrodružstvích.

Název knihy:    Na kole přes Afriku
Autor:     Tadeáš Šíma
Nakladatelství:     HOST
Místo vydání:    Brno
Rok vydání:     2020
Vydání:     1.
Počet stran:     328
ISBN:     978-80-275-0271-4

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení