
Recenze: Svatava Vašková – Coolinářka
- Vytvořeno 6. 1. 2017 1:00
- Autor: Zuzana Tomášková

Rádi vaříte v každém ročním období? A chcete, aby vždy potřebné suroviny byly běžně dostupné v obchodech? Zkuste vsadit na kuchařku Coolinářka food blogerky Svatavy Vaškové, která se během krátké doby dostala na výsluní předních českých autorů blogů o vaření.
Svatava Vašková alias food blogerka Coolinářka začala svůj blog psát na mateřské dovolené. Prostřednictvím autorských fotografií a receptů na něm sdílí svou vášeň pro vaření. V maximálně autentické kuchařce najdete její nejoblíbenější rodinné recepty. Výběr pokrmů mapuje celý rok, a vy tak můžete vařit ze surovin, které jsou právě k dispozici. Máte rádi klasiku, jako jsou kynuté buchty nebo segedínský guláš? Nebo raději něco z moderní kuchyně – exotickou polévku, krevety nebo dezert Pavlova? V kuchařce Coolinářka si určitě vyberete.
Kniha je rozdělena do čtyř částí – jaro, léto, podzim a zima. Vždy si tak můžete pochutnat na pokrmech z čerstvých surovin. Ty jsou běžně k sehnání v obchodech a není nutné pro ně vážit cestu do speciálních podniků se zdravou výživou. K dispozici máte přesně 80 receptů, 20 pro každé roční období. V každé část můžete najít recepty na polévku a hlavní jídla, ale především na moučníky a zákusky. Recepty tak můžete podle libosti propojovat a vytvářet chutná menu. Podtitul knihy – testováno na rodině – navíc o mnohém vypovídá. Je jasné, pro koho je kuchařka Coolinářka určena a koho má rozmazlovat. A je vidět, že Svatava Vašková na svou rodinu nedá dopustit.
Každému receptu je věnována dvoustrana. Na ní naleznete název, suroviny, postup přípravy a velkou fotografii, která láká k vyzkoušení pokrmů. Autorka si velmi zakládá na fotografiích, které jsou z její vlastní dílny. Dbá také na to, aby ilustrace skutečně reprezentovaly daný pokrm a nebyly kvůli hezčímu vzhledu upravovány čímkoliv nepřírodním, jako je tomu zvykem v běžné marketingové praxi. I proto je snadné zamilovat si grafické zpracování této knihy. A samozřejmě nejen kvůli tomu, jak recepty skvěle vypadají, tak i chutnají.
Sympatická autorka čtenářům v kuchařce předkládá recepty, které zahrnují celou plejádu chutí. V knize čtenář nalezne běžná jídla (např. meruňkový koláč s tvarohem), tak i ty exotičtější (kokosové sušenky s lemon curd). Osobně jsem si oblíbila především recept na zapečenou ovesnou kaši s jahodami a kokosem, který používám jako dezert i jako snídaní. A dále jsou úžasnou záležitostí špagety s lososem, které potěší každého jedlíka. Kuchařku Coolinářka bych doporučila všem, kdo si chtějí dobře pochutnat a současně netrávit čas dlouhým vyvařováním a sháněním surovin.
Nejlépe hodnocené články
Soutěže
Aktuality
-
Vlastislav Toman odešel, Hadži zůstává
Ráno 11. května 2022 se na facebookovém profilu Nakladatelství Josef Vybíral objevila smutná zpráva – v nedožitých třiadevadesáti letech odešel dlouholetý (1956-1992) šéfredaktor ábíčka Vlastislav Toman.
Číst dál... -
Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival
Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ... -
I vzplála světlá naděje
Krásný referát -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Diagnózu má každý, jen někteří se života doopravdy zeptali, jakou :-) Někdo ty okamžiky, v nichž ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
a ještě na okraj - i pocit sice lze často vysvětlit rozumově, ale poezie nevzniká ani není vyhledávána ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Odpověděl jsem ve Villonově duchu - skrz protiklad, aniž bych vyloučil původní smysl :-) Zřejmě se ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Nechci Vás sežrat :-) Že ta báseň nemá smysl? Zkuste si poslechnout na YouTube moji zhudebněnou verzi ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
moc děkuju za čtenářák bez vas bych to nedala,jste můj zachránce
Doporučujeme
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...