
Recenze: Pavlína Berzsiová – Dnes nepeču! Mám pro vás 200 dezertů, které připravíte bez trouby
- Vytvořeno 24. 2. 2016 2:00
- Autor: Zuzana Tomášková

Posezení s kamarádkami. Rodinná oslava. A pokažená trouba. Horor, nebo výzva k vyzkoušení něčeho nového? Zkušená cukrářka Pavlína Berzsiová ví, jak potěšit chuťové pohárky všech přítomných. A o své umění se podělila s milovníky sladkých dezertů ve své svěží kuchařce Dnes nepeču!
Kdo by nechtěl dopřát svým blízkým v neděli nebo při slavnostní příležitosti nepečené dobroty, jako je dortíček do skleničky, lanýže s brandy či domácí broskvový sorbet? Přichystané dezerty můžete využít nejen při hostině, ale i při lenošení u vody, na výletu nebo jako sladký dárek pro vaše přátele. Na výběr je víc než dvě stě receptů. A že je doopravdy z čeho vybírat.
Pavlína Berzsiová, autorka receptů, je viceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, v oboru působí 30 let a také jej vyučuje. Na kontě má kuchařku Velká domácí cukrářka, která na základě ohlasů čtenářů vyšla už i v druhém vydání.
Dnes nepeču! je svěží kuchařka s hravými a lákavými ilustracemi. Stačilo prolistovat a byla jsem ztracena ve světě nových chutí a radostí. Obrázky přímo vybízejí k okamžitému vytažení kuchyňského náčiní a vzhůru do (ne)pečení! Také považuji knížku za dobrý zdroj inspirace, když si chcete udělat radost nějakou laskominou a zároveň se vám nechce strávit příliš času chystáním. Většinu dezertů připravíte opravdu rychle. U dortů třeba nemusíte péct korpus, stačí rozlámat sušenky, smíchat je s mlékem a máslem a voilà. Sladký základ je tu.
Kuchařka je rozdělená do několika barevně označených kapitol – slavné a zapomenuté, hříšné a zdravé, velkorysá pozdní snídaně neboli brunch, na den zamilovaných, rozehrajte dětem oslavu, odpolední dýchánek, léto se zmrzlinou, sbaleno na výlet, když se sejde rodina a slaví, udělejte radost dárky „k sežrání“ a co nepeču s kamarádkami.
Pokyny jsou přehledné, psané výstižným jazykem bez zbytečného slovního balastu. Jednotlivé recepty většinou zaberou půl stránky nebo i méně. Občas na čtenáře vyskočí okénko s radami, které může využít i při přípravě jiných receptů. Také si může rozšířit obzory pomocí malých okýnek zvaných slovníček či sladké školení.
Podle mě se jedná o velmi zajímavou kuchařku, která může k „pečení“ přilákat i ty, kteří neradi tráví čas mícháním těsta. A to nejen kvůli krásné grafice a obalu, díky kterým je vidět, že nejenom autorka, ale i celá redakce si s knížkou vyhrála. Obecně považuji tuhle sbírku nápadů za zajímavou alternativu k pečeným sladkostem. Vypadají lákavě. Jsou jednoduché. A ocení ji jistě nejen milovníci dezertů, ale třeba i studenti s nefunkční troubou nebo nevybavenou kuchyní.
Berzsiová, Pavlína. Dnes nepeču! Mám pro vás přes 200 dezertů, které připravíte bez trouby. Vyd. 1. Praha, Slovart, 2015, 192 s. ISBN 978-80-7529-104-2
Nejlépe hodnocené články
Soutěže
Aktuality
-
Vlastislav Toman odešel, Hadži zůstává
Ráno 11. května 2022 se na facebookovém profilu Nakladatelství Josef Vybíral objevila smutná zpráva – v nedožitých třiadevadesáti letech odešel dlouholetý (1956-1992) šéfredaktor ábíčka Vlastislav Toman.
Číst dál... -
Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival
Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ... -
I vzplála světlá naděje
Krásný referát -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Diagnózu má každý, jen někteří se života doopravdy zeptali, jakou :-) Někdo ty okamžiky, v nichž ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
a ještě na okraj - i pocit sice lze často vysvětlit rozumově, ale poezie nevzniká ani není vyhledávána ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Odpověděl jsem ve Villonově duchu - skrz protiklad, aniž bych vyloučil původní smysl :-) Zřejmě se ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Nechci Vás sežrat :-) Že ta báseň nemá smysl? Zkuste si poslechnout na YouTube moji zhudebněnou verzi ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
moc děkuju za čtenářák bez vas bych to nedala,jste můj zachránce
Doporučujeme
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...