Recenze: Odborná literatura

Recenze: Andrej Drbohlav – Psychologie masových vrahů

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
tyle=

Andrej Drbohlav v roce 2013 uchvátil odborníky i širokou veřejnost knihou Psychologie sériových vrahů. Děsivá tematika zaujala nejen fakty, kterými byla kniha doslova nabitá, ale i čtivým jazykem. V roce 2015 na úspěšnou knihu navázal Psychologií masových vrahů s podtitulem Příběhy temné duše a nemocné společnosti.

 

Andrej Drbohlav je psychopatolog a behaviorální patolog. Studiu masových vrahů, jejich podnětů, motivů a příčin jejich chování se věnoval velice pečlivě a pročetl velké množství dokumentace, než začal vůbec psát. Jeho kniha tak shrnuje výsledky dlouhodobé práce a přináší nejen odborný výklad myšlení a konání masových vrahů, ale i jednotlivé příklady – příběhy, kterými se autor přibližuje opět i k běžnému čtenáři. Na své si znovu přijdou odborníci i laikové.

Kniha je rozdělena do několika částí, které obsahují jednotlivé kapitoly. V první části autor vysvětluje základní definice masových vražd a drží se převážně v odborné rovině. Následuje vysvětlení tzv. mýtů, které se k masovým vrahům váží: Od kolika obětí mluvíme o masové vraždě? Je možné masovým vraždám předcházet? Ve třetí části se autor stále ještě drží odborného jazyka. Vysvětluje zde tzv. subtypy masových vrahů, stejně jako v části následující, kde popisuje jednotlivé komplexy, patologické fenomény vývoje. Jak se dělí? Jaké mají rysy? U šesté části se konečně dostává k jednotlivým případům, které už mohou oslovit širší veřejnost. Čtivým, avšak stále odborným jazykem nás autor seznamuje s masovými útoky na školách, s genocidou, jako masové vrahy zde předkládá Stalina i Hitlera. V osmé části pak představuje vybrané příklady masových vražd, následují masové vražedkyně, napodobitelé fiktivních příběhů (např. Dextera) a napodobitelé skutečného zločinu. Na závěr se autor zabývá tím, proč takové bestie, jakými masoví vrazi bezpochyby jsou, učarují některým ženám a ty je následně obdivují a milují. Co je to za ženy? A nechybí ani slavné nevyřešené případy, kde si na své přijdou i milovníci Jacka Rozparovače.

Možná si řeknete, že masoví a sérioví vrazi myslí podobně a tak zde nebude ke čtení nic nového. Opak je pravdou. Autor vysvětluje, že masoví vrazi jinak myslí, jinak konají, často na konci svých činů ukončí i vlastní život. Působí na ně jiné podněty než na vrahy sériové, po svém činu neutíkají a zpravidla to bývá dáno tím, že nemají žádný další vražedný úkol. Masoví vrazi svůj čin zpravidla vykonají najednou a tím dosáhnou svého cíle. Ostatně, přečtěte si sami, jako to s jejich psychologií, duší a s jejich myšlením vlastně je.

Svým obsahem je kniha stejně děsivá a fascinující jako Psychologie sériových vrahů. Co mě na knize zarazilo, je grafika obálky. V původní nabídce Grady totiž měla novinka mít velmi podobný obal jako její mladší sestra, jen v opačných barvách – červené čtverce v černém obdélníku na červeném pozadí. Autoři obálky upustili nejen od tohoto ladění, ale dokonce pozměnili typ písma na obálce, což mě mrzí. Takhle knihy nevypadají, že je jejich tematika tolik podobná a doplňující se. Navíc – a to platí o obou knihách – tato práce by si jistě zasloužila tvrdou vazbu. Je to kniha obsáhlá, do ruky poměrně těžká a měkká obálka v brožované vazbě snadno povolí.

Pokud vás zajímá tematika masových vražd a jejich vykonavatelů, myšlení těchto vrahů a jejich celková psychologie, nebo si jen chcete přečíst příběhy některých lidských bestií, určitě po knize sáhněte. Na své si přijdou milovníci detektivek a thrillerů, kteří se zde dozví mnoho zajímavostí, stejně jako odborníci. Andrej Drbohlav zde opět odvedl vynikající práci a věřím, že jeho kniha bude stejně oblíbená, jako ta první.

DRBOHLAV, Andrej. Psychologie masových vrahů: příběhy temné duše a nemocné společnosti. Vydání 1. Praha: Grada, 2015, 311 stran. Psyché (Grada). ISBN 978-80-247-5599-1.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení