Recenze: Odborná literatura

Co vše potřebujete vědět, než zaboříte ruce do hlíny

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
c

 Ještě než otevřete knihu Potraviny z vlastní zahrady od Richarda Gianfrancesca, dozvíte se, že vás čeká jednoduchý návod jak pěstovat ovoce, zeleninu, bylinky a další rostliny. Velkým kladem této publikace je právě tato jednoduchost, přehlednost a srozumitelnost, a přesto i velké množství důležitých informací. Kniha se tak stává skvělým pomocníkem každého, jak zkušeného zahrádkáře, tak začátečníka.


cRichard Gianfrancesco trpí vášní pro zahradničení už od dětství a deset let se trvale věnuje výzkumu zahradničení. Jeho slovům vycházejícím ze zkušeností tedy můžeme věřit. Knihu rozdělil do čtyř základních oddílů – Kde, co a jak pěstovat a jakým způsobem vypěstované plodiny uskladnit. Tyto oddíly jsou dále rozděleny na kapitoly, které napomáhají orientaci. V prvním oddíle se dozvíme, jaký typ zahrady zvolit a jak ji správně připravit před sázením. Pomoci nám může i detailní obrázkové schéma s postupem bod po bodu. Přínosný je dozajista také seznam plodin, které bychom neměli, nebo naopak mohli pěstovat pohromadě.

Ve druhém oddíle najdeme adresář stovek druhů zeleniny a salátů (kořenová a listová zelenina, lusky a plodová zelenina, košťálová, cibulová a řapíkatá zelenina, bylinky), ovoce (ovocné stromy, drobné ovoce, dužnaté exotické ovoce) a ořechů. U každého druhu plodiny můžeme najít ihned pod titulkem hodnocení pomocí systému hvězdiček, díky kterému se dozvíme, jak je plodina výhodná z hlediska ceny, náročnosti na péči a uskladnění. Dále nás autor zasvětí do obecné charakteristiky plodiny, kde je nejvýhodnější ji pěstovat, jaké existují druhy a odrůdy, jak nejlépe připravit pro plodinu půdu, jaké ji můžou napadat škůdci a choroby a jak se proti nim bránit, jak plodinu sklízet a uskladňovat a k čemu se hodí v kuchyni. Na pravé straně stránky poté nalezneme doporučené odrůdy a ve sloupečku kalendář – tedy přehled období, kdy plodinu vysévat, jakou potřebuje teplotu, jak ji zalévat a pečovat o ni, kdy očekávat plody a kdy začít sklízet. Informace jsou odlišené přehledně tabulkami, barvami a doprovázené ilustrativními fotografiemi, které mají vždy svůj účel.

Ve třetím oddílu na nás čeká způsob, jakým o plodiny pečovat. Autor začíná od základů, tedy jaké zvolit vůbec náčiní, jak nakupovat rostliny, jak na plevel, na kompostování a jak bojovat proti škůdcům a nemocem. Poradí s prořezáváním a tvarováním ovocných stromů a jak rostliny hnojit.

„Chcete-li založit zeleninovou zahrádku, budete muset vynaložit nějaké investice. Výdaje můžetesnířit, vypěstujete-li si většinu rostlin ze semen. Nicméně pokud máte zahrádku velkou tak akorát na dvě tři rostliny, nevyplatí se vám kupovat celý sáček semen. Chcete-li pěstovat ovoce, tady budou náklady ještě vyšší, ale pokud nakoupíte ve správném ročním období a správné fázi růstu, rostliny se dobře aklimatizují a odmění se vám v následujících letech.“

(GIANFRANCESCO, Richard. Potraviny z vlastní zahrady. Praha: Mladá Fronta, 2013, str. 204)

V posledním, čtvrtém oddílu, se již dostáváme na konec naší snahy, a to k samotné sklizni. Je pochopitelné, že v určitém období budeme plodinami zavaleni, zatímco v jiném by nám vlastní suroviny přišly vhod. Naštěstí existuje mnoho metod, jak si plodiny uchovat. V knize najdeme návod na zavařování, sušení, mražení, tvorbu džemu nebo želé a jak ovoce a zeleninu konzervovat. Na závěr v knize nalezneme souhrnné informace o setí plodin – hloubku výsevu, spon, vzdálenost mezi řádky, kdy plodiny zasít a kdy je sklízet. Přiložený je i rychlý přehled s charakteristikou každé plodiny pro snadnější rozhodování, co pěstovat, a trochu nadbytečná mapa odolnosti rostlin podle pásem.

V knize Potraviny z vlastní zahrady najdete vše, co byste o pěstování potřebovali vědět, ale nejen to. Kniha pohladí po duši jistě každého zahrádkáře krásnými fotografiemi a širokým záběrem, díky kterému nebude muset informace shánět po desítkách knih, ale jen v této jediné.

Knihu Potraviny z vlastní zahrady vydalo nakladatelství Mladá Fronta

Soutěže

Aktuality

  • Jaký byl 31. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě?

    Všichni vědí, jaký vliv měl v minulém roce koronavirus na kulturu v České republice, ostatně zasažen byl celý svět. Mohlo by se tedy zdát, že zrušení knižního veletrhu je jen drobností. Ale z drobností sestává celý život, takže lidé, kteří mají k takovým akcím vztah, to pociťují jako tvrdý zásah.

    Číst dál...  
  • Znovu začínáme

    Milí čtenáři,

    naše krátká odmlka se chýlí ke konci, stejně jako léto a prázdniny. Od 28. 8. 2021 začnou opět pravidelně vycházet recenze, nejprve s trochu menší frekvencí, ale ta se velmi brzy zvýší, protože plány našich vydavatelství vypadají velmi zajímavě a jistě bude co číst a čem psát. Doufám, že jste léto využili k odpočinku, pokud ne v zahraničí, jak jsme si v poslední době zvykli, tak aspoň na krásných místech u nás. K odpočinku patří také četba a pokud vás něco zaujalo, chtěli byste se o svůj čtenářský zážitek podělit s ostatními a našli odvahu k tomu, abyste zkusili napsat recenzi, ozvěte se nám na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Třeba se z toho vyvine zajímavá spolupráce.

    Těším se na nové setkání s vámi.

    Jiří Lojín

    Šéfredaktor

     

     

     

Nové komentáře

Doporučujeme

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení