
Moderní návrat do kuchyní našich babiček
- Recenze
- Vytvořeno 7. 5. 2013 3:00
- Autor: Pavla Huřťáková
- Zobrazeno: 1507

Kdo z nás si pamatuje spižírnu či sklep u babičky? A vybavíte si, jak vypadal? Já ano – babiččinu „špajzku“ si představím velmi lehce. Vidím plátěné sáčky plné sušených hub a jablek, na policích stojí vyskládané láhve domácích kompotů, zavařenin a marmelád, na zemi vidím sklenici plnou uskladněných vajec. A za oknem její kuchyně vidím květináče plné bylinek, možná ne těch právě moderních, ale pro českou kuchyň typických. Moderní způsoby zpracování a uchování surovin nám přibližuje kniha Konzervování a zavařování od Dicka a Jamese Strawbridgeových.
A nebojte se, je určena úplným začátečníkům. Začne nás velmi pozvolna obeznamovat s různými způsoby uchování potravin, jakými jsou zavařování, sušení, zamrazování, také nám poví, jak uchovat ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé. Následují podrobné návody i s recepty. Samozřejmě, ne všechno bychom u babiček našli, protože autoři nezapomínají, že kniha je určena především mladým čtenářům, proto se zde dočteme, jak připravit ovocné octy, bylinkové oleje, bylinky naložené v octě, ale, a to pozor, najdeme zde i návody na výrobu domácích alkoholických nápojů.
Jeden z receptů jsem už i vyzkoušela a nemohu se dočkat, až prozkoumám další, ale to si musím počkat, až přijde zeleninovo-ovocná sezona. Tak pokud jste zvědaví, podělím se s vámi o ten vyzkoušený.
Kozí sýr s kuličkami růžového pepře
Pokrájejte kozí sýr na větší kusy, a to tak, aby na každém byl vnitřek i kůra. V pánvičce na smažení pražte minutu nebo dvě kuličky pepře a fenyklová semínka a sejměte je ze sporáku, hned jak začnou vydávat vůni, ale ještě se nestačila zbarvit. Do mísy nalijte olej a přidejte teplá fenyklová semínka a kuličky pepře a dobře promíchejte. Sýr opatrně přemístěte do sterilizované sklenice o obsahu 500 ml. … Sklenici nakloňte a nalijte do ní olivový olej s kořením. Sýr by měl být olejem zcela zakrytý. … Neotevřený sýr vydrží až dva týdny.
(STRAWBRIDGE, Dick a STRAWBRIDGE, James. Konzervování a zavařování. Praha: Metafora, 2013. s. 70.)
Přiznávám, že kozí sýr miluju, ale takto ochucený byl ještě lepší a doslova se po něm zaprášilo. Musím udělat další láhev.
Knihu mohu vřele doporučit každému, kdo chce zkusit sám vyrobit něco, co by jeho blízkému chutnalo. A nemusíte mít doma zahrádku, stačí přeci dojít na trh, nebo, přinejhorším, i do supermarketu. Nezbývá, než vám popřát hodně chuti do experimentování, protože se opravdu vyplatí.
Knihu Konzervování a zavařování vydalo nakladatelství Metafora
Nejlépe hodnocené články
Soutěže
Aktuality
-
Vlastislav Toman odešel, Hadži zůstává
Ráno 11. května 2022 se na facebookovém profilu Nakladatelství Josef Vybíral objevila smutná zpráva – v nedožitých třiadevadesáti letech odešel dlouholetý (1956-1992) šéfredaktor ábíčka Vlastislav Toman.
Číst dál... -
Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival
Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.
Číst dál...
Nové komentáře
-
Prašina
no tatop kniha se mi zdála taková temná já mám ráda temno ale pořádně nedávala smysl nedokázala jsem ... -
Milník v žánru fantasy
Já jsem zrovna jeden z těch, co zná z fantasy všechno a nic ho nepřekvapí - teda ne že bych jí tolik ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Mám rád Fischerův překlad, ale krásný je i překlad Loukotkové. Můžete se přesvědčit v knize Navzdory ... -
Tropy: Obrazná pojmenování v užším smyslu
:D jen škoda, že to nenapsal o 6 dní dřív, potom by to bylo přesně 2 roky... jinak dobrá stránka ;-) ... -
I vzplála světlá naděje
Krásný referát -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Diagnózu má každý, jen někteří se života doopravdy zeptali, jakou :-) Někdo ty okamžiky, v nichž ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
a ještě na okraj - i pocit sice lze často vysvětlit rozumově, ale poezie nevzniká ani není vyhledávána ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Odpověděl jsem ve Villonově duchu - skrz protiklad, aniž bych vyloučil původní smysl :-) Zřejmě se ... -
François Villon: Já u pramene jsem a žízní hynu
Nechci Vás sežrat :-) Že ta báseň nemá smysl? Zkuste si poslechnout na YouTube moji zhudebněnou verzi ... -
Jan Neruda – Povídky malostranské
moc děkuju za čtenářák bez vas bych to nedala,jste můj zachránce
Doporučujeme
Knihy
Z čtenářského deníku
-
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.
Číst dál... -
Drašar
Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.
Číst dál...