Komiksy

Vítejte v prokleté zemi

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Britská komiksová scéna to na našem knižním trhu nikdy neměla jednoduché. Ojediněle se sice objevilo několik knižních alb, ale podobně jako knižní vydaní francouzského komiksu se u nás nesetkala s úspěchem. A tak se na dlouhou dobu stal jediným zdrojem britské komiksové scény magazín Crew. A pokud mluvíme o britské komiksové scéně, mluvíme především o nakladatelství 2000AD.



komiksO nakladatelství, které podobně jako Crew začínalo vydáváním magazínu stejnojmenného názvu a ve kterém začínali téměř všichni autoři, který dnes ve světě komiksu něco znamenají: Alan Moore (Strážci, Liga Výjimečných), Neil Gaiman (Sandman), Garth Ennis (Preacher, Boys), Mark Millar (Wanted – Mrtvý nebo živý, Kick-Ass: Nářez), Grant Morrison (Akrham, Invisibles) nebo Warren Ellis (Transmetropolitan, Planetary). Je to asi hlavně proto, že pokud je něco, čím by se dala britská komiksová scéna kolem 2000AD charakterizovat, tak je to značná tvůrčí svoboda. Ať už z hlediska kresby nebo scénáře je tato tvorba daleko méně svázaná konvencemi než třeba scéna americká, z které si také často utahuje.

A právě s tímto nakladatelstvím začal magazín Crew spolupracovat a jeho čtenáři se tak mohli seznámit s některými nejslavnějšími tituly, jako byl Soudce Dredd, Sláine nebo Sinixter & Dexter. Ačkoliv došlo k vydaní několika alb v edici Modrá Crew, jednalo se převážně o krátké příběhy a až teprve nedávno se na našich pultech objevily první dva rozsáhlejší tituly obsahující starší příběhy nejslavnějších postav tohoto nakladatelství: drsná sword and sorcery Sláine: Válečníkův úsvit a post-apokalyptické science-fiction Soudce Dredd: Prokletá země. A právě tomu posledně jmenovanému bych se v tomto článku chtěl věnovat podrobněji.

Takže vítejte ve světe Soudce Dredda. Amerika je už dávno v troskách a jediné, co z ní zbylo, je několik mega-měst roztroušených po vyprahlé radioaktivní pustině, která je důsledkem atomových a biologických válek. Spolu se starým světem zanikly i staré autority a poslední prezident odsoudil sám sebe zmáčknutím tlačítka odpalujícího atomové rakety. Nový svět je řízen Soudci, geneticky upravenými lidmi, kteří jsou policisty, soudci a vykonavateli rozsudku v jedné osobě a starají se o to, aby zákon a pořádek fungoval i v tomto tvrdém světě. V této knize se s tímto světem budete moci seznámit prostřednictvím dvou rozsáhlých příběhů, které doplňuje několik příběhů kratších.

Tím prvním je titulní Prokletá země, ve které je soudce Dredd vyslán na záchrannou misi. Do mega-city two, rozprostírající se na východním pobřeží, pronikl z vnějšku biologický virus, měnící jeho obyvatelstvo na vražedná monstra, pro které se stal lidský mozek tím nejsladším ovocem. Neinfikovaný zbytek obyvatelstva pomalu začíná podléhat masám krvelačných zabijáků a jedinou nadějí je pro ně vakcína, kterou je potřeba doručit z mega-city one. A tak se soudce Dredd s malou skupinkou bojových droidů, několika dalšími soudci a jedním pašerákem vydává na nebezpečnou cestu radioaktivní pustinou prokleté země, ze západního na východní pobřeží, aby zachránil mega-city two před jistou zkázou. Tento příběh docela přesně vystihuje to, co jsem zmiňoval již v úvodu tohoto článku: fantazii se meze nekladou. Soudce Dredd a jeho skupinka to na své cestě rozhodně nemá jednoduché a musí se utkat s mnoha nástrahami, jako jsou třeba radioaktivitou posilněné krysy, krvelační dinosauři z genetických zábavních parků, kteří se po válce vrátili ke starému způsobu života, telepati, mutanti nenávidící všechno lidské nebo armáda válečných droidů, kteří zůstali v poušti ještě od dob poslední lidsko-robotí války a pro které tato válka nikdy neskončila. Je to klasický epický dobrodružný příběh, který skvěle funguje jako úvod do světa Soudce Dredda.

Kresebně se na něm podílel Mike McMahon a především úžasný Brian Bolland. Počítejte s plnými celostránkovými kresbami, u kterých budete možná muset zpomalit tempo čtení, abyste si je mohli pořádně prohlédnout.

To platí i pro další příběh Den, kdy zemřel zákon!, který byl mimochodem také předlohou pro celovečerní film, ve kterém Dredda hrál Sylvester Stallone. Jak už to ale u takových filmů bývá, z tohoto příběhu zůstala jenom základní kostra a všechno ostatní šlo k šípku. Ale na druhou stranu je potřeba říct, že natočit tento příběh by bylo asi nemožné. Posuďte sami: jsme opět v mega-city one. Dredd byl falešně obviněn z vraždy šíleným soudcem Calem a je vyhoštěn, aby mu nestál v cestě. Tajně se však vrací zpátky, aby očistil svoje jméno. Tam, kde se film vydal cestou klasického akčního stallonovského spektáklu, komiks zvolil zcela jinou cestu. Ačkoliv jeho dramatická linie není zpochybňována, celý příběh provází značné množství bizarních fórků, satiry a parodie, které jsou pro britský komiks typické. Některé scénky, jako například když je za zástupce nejvyššího soudce vybrána Calova akvarijní rybička, mají až monthy pythonovský rozměr a v klasickém americkém sci-fi celovečeráku nemají co dělat. Pokud jde o kresbu, je ještě pestřejší než v prvním příběhu, protože tady přibylo hned několik dalších výborných kreslířů.

Tyto dva příběhy tvoří převážnou část knihy a jsou doplněny několika krátkými příběhy, ze kterých bych se chtěl zmínit aspoň o výborném Monstru DNA, který si typicky britským stylem utahuje z klasického Frankensteina.

Asi jedinou vadou této knihy je její epizodičnost, která je daná tím, jak byl komiks původně vydáván časopisecky po kapitolách, takže na začátku každé kapitoly vás čeká krátká rekapitulace předchozího děje. Ale to se dá přežít. Já osobně doporučuji číst po kapitolách, pak vám tento komiks vydrží i dva měsíce. Ale i když se jej  rozhodnete přečíst na jeden zátah, rozhodně nad ním strávíte několik příjemných hodin. A za tu cenu, bych řekl, je to jeden z nejdostupnějších komiksů na našem trhu. Tak mu držme palce, ať se mu daří a ať se dočkáme dalších zajímavých titulů tohoto nakladatelství, jako je třeba hororový Leviathan nebo dobrodružné sci-fi Nikolai Dante.

il


Komiks Soudce Dredd: Prokletá země vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení