Komiksy

Komiksy: Jason Aaron – Muži hněvu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Akční antihrdinské komiksy jsou stále častějším sortimentem českých komiksových luhů a hájů (připomeňme např. úspěšnou sérii Punisher nebo Hitman), milovníci tohoto typu „bublinové tvorby“ se nyní navíc mohou radovat z novinky, kterou nedávno českým čtenářům přineslo nakladatelství Crew. Jde o knihu Muži hněvu, pod kterou se podepsal Jason Aaron, proslavený zvláště díky drsné řadě Skalpy, a zkušený kreslíř Ron Garney soustředící se hlavně na superhrdinské komiksy (např. JLA, The Amazing Spider-Man, Captain America aj.).



Muži hněvuCílem této ostřílené dvojky bylo vytvořit drsnou jižanskou story, která by měla být – slovy J. Aarona – tím „nejtemnějším a nejhnusnějším“ z jejich tvorby. Dá se říct, že se jim to vcelku podařilo. Příběh je temný, respektive krvavě zbarvený od samého začátku až do konce. Nic pozitivního v příběhu ani v charakteru postav nehledejte, vše se totiž nese na notě brutality, řetězci násilných činů a špatného konce pro všechny zúčastněné.

Hlavním leitmotivem příběhu je prokletí děděné z otce na syna. Každý mužský člen rodiny Rathů totiž jednoho krásného dne prolije cizí krev, ať jde o zloděje ovcí nebo o mladou rodinu s batoletem, které je spolu s rodiči nemilosrdně utopeno v bažině. Vše se točí kolem postaršího nájemného zabijáka jménem Ira Rath, který dostane novou zakázku. Má zabít vlastního syna, který si to rozlil u místní mafie. A vzhledem k tomu, že jde o profesionála, zakázku bez mrknutí oka přijme...

Hlavní postava vám k srdci nijak nepřiroste. Je téměř bez emocí, připomíná chodící kus kamene, který střílí na všechno, co se mu dostane do cesty. A na mušce má nyní svého potomka, kterého chce nemilosrdně odprásknout. S takto černobílou perspektivou jsem se dlouho nesetkala; o to překvapivější je budoucí zvrat v chování tohoto antihrdiny, který nastane ve chvíli, kdy ho o život téměř připraví vlastní krev... Tento přerod nastává poněkud nelogicky, čímž podle mě spíše celému příběhu škodí. Ostatně logických chyb v celém příběhu je víc, mezi nimi je to např. přílišná heroizace hlavního antihrdiny, nezájem místní policie o kriminální činy v okolí nebo neschopnost mafie vypořádat se s jedním – s prominutím – už starým páprdou oslabeným navíc smrtelnou nemocí i několikadenní střílečkou.

Hlavní dějová linka je několikrát narušena flashbacky, v nichž je osvětlována smutná historie rodiny Rathů. Jde o jediné ozvláštnění, jinak je dějová kostra značně stabilní a – bohužel – i předvídatelná. Už dopředu tušíte, jak vše dopadne, a tak si závěrečnou pointu téměř vůbec nevychutnáte, jen se z povinnosti přesvědčíte, že je to skutečně tak, jak jste si mysleli...

Tyto nedostatky alespoň trošku vyvažuje zdařilá kresba. Vyniká zvláště jednoduchostí v tazích, kterými přesto dokáže být vše vystiženo. Zručnost R. Garneyho je viditelná zvláště na zobrazení samotného starého Ratha, jehož tvář sice působí nehybně, ale ve skutečnosti bravurně odráží několik emocí pro něj vlastních, jako je odhodlání zabít nebo bolest. 

Charakteristice postav napomáhají i jazykové prostředky, z nich je to užívání vulgarismů nebo nespisovných prvků (zvláště krácení samohlásek, zúžené formy koncovek nebo časté užívání dvojhlásky ej, např.: velkej starej chlap). Z hlediska jazyka musím upozornit na pár pravopisných chyb, které unikly korektorovi; ve třech replikách by měla být doplněna čárka, a to jednou před spojkou a pokud (Dožil se osmdesáti tří let a pokud je známo, nikdy neprolil další kapku krve.) a dvakrát před spojkou jak (To byl správnej způsob jak odejít. (...) To pro chlapa tvýho typu není hezkej způsob jak odejít, co?).

Komiks Muži hněvu sice nepatří mezi to nejlepší z americké akční školy, nicméně pokud máte rádi tvorbu J. Aarona, neměli byste si tuto novinku ujít. Díky tomu si můžete udělat ucelenější obrázek o Aaronově komiksovém světě plném hněvu a násilí.  

Muži hněvu
Muži hněvu

Muži hněvu
Autor Jason Aaron
Překlad Štěpán Kopřiva
Ilustrace Ron Garney
Nakladatelství Crew
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Počet stran 136
ISBN/EAN 978-80-7449-369-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení