Komiksy

Máte chuť na domácí zapékánky?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tyle=

Kdopak ví, na co odkazuje název dnešní recenze? Milovníci díla Jeffa Smithe a vůbec vyznavači kvalitních fantasy komiksů mají už určitě odpověď na jazyku. Zapékánky jsou totiž oblíbenou potravou krysáků, přihlouplých a zpravidla velice krvelačných tvorů, kteří obývají svět komiksové série Kůstek. Nedávno vyšla již čtvrtá kniha v bravurním českém překladu Michaela Bronce, na kterou se dnes podíváme blíže. 



komiksPo roce jsme se opět dočkali dalšího pokračování neuvěřitelného dobrodružství, jež si podmanilo milovníky fantasy literatury vůbec. Za sebe mohu říci, že to bylo čekání plné utrpení; Kůstek se zařadil mezi mé oblíbené komiksy, takže roční rozestup mezi další knihou je poněkud frustrující. Nicméně stále platí, že trpělivost přináší růže. A u čtvrtého díl mohu říci, že toto přísloví určitě platí, protože kniha je opět stejně, dokonce místy i více zábavná než předchozí. Kniha v sobě obsahuje opět dva původní díly, a to knihu s podnázvem Ostrozub, vládce východního pomezí a druhou s podnázvem Starcova jeskyně

Jak napovídá podnázev knihy i samotná obálka, do Smithova komiksového světa přibude nová postava. Je to velký horský lev, který je samozvaným vládcem rozsáhlé oblasti, jež je okupována krysáky. Všude zuří válka, kterou rozpoutal Králpes se svými poskoky a zejména tajemná postava zvaná Černá kápě, která se snaží přivést pět k životu hrozivého Pána kobylek. Jeho přivolání do světa živých by znamenalo zkázu světa, proto proti němu vzniká odboj vesničanů v čele s neohroženou babičkou Ben. Na druhé straně údolí se odvíjí příběh dvou Kůstků, Švandy a Ferdy, kteří spolu s malým krysáckým mládětem Barnabášem, posumími bratry a dalšími zvířátky musí čelit různým hrozbám, mezi nimi hlídkám krysáků i Ostrozubovi,  a také příběh krásné Trnky a Podfy Kůstka, kteří se snaží dostat k babičce Ben, aniž by byli sežráni krysáky nebo jinými potvorami. A jak to bývá, cesty páně jsou nevyzpytatelné, takže osudy některých postav se propojí a jiné jdou naopak jinou cestou, než jak bychom předpokládali.

Ve čtvrté knize je odhalena řada tajemství z předchozích dílů. Zejména nás čeká překvapivé odhalení, kdo se skrývá pod Černou kápí a také jakou roli má sehrát Podfa Kůstek v nemilosrdné hře Pána kobylek. Neschází řada napínavých scén, v nichž se budete bát o život svých oblíbených hrdinů. Navíc vás čeká zcela šokující závěr, který vás přivede k šílenství při představě, že na pokračování budete muset zase čekat několik měsíců. 

Kresba zůstává nezměněna. Černobílé líbivé obrázky opět upomínají na oblíbené animované seriály pro děti. Smith střídá opět jednodušší vyobrazení těch dobrých, tj. zvláště krásné Trnky i trojice Kůstků, s detailnějším prokreslením záporáků a také dějiště jejich příhod. Nejvíce vás asi zaujme jeho hra stínů, kdy jediná černá šmouha ve vás nabudí pocit strachu z blížícího se nebezpečí. A ano, černá šmouha většinou opravdu značí, že za vámi stojí obrovský horský lev nebo (v lepším případě) horda o něco menších krysáků.

Sečteno, podtrženo, čtvrtá kniha je skvělým pokračováním už tak výborných předchozích dílů. Pokud tedy už ve své knihovničce máte první tři díly Kůstka, nezapomeňte si pořídit i tento, který za nimi nestojí nijak pozadu. Komiks vřele doporučuji i těm, kteří zatím neměli tu čest seznámit se se sérií Kůstek blíže; v tom případě byste ale měli začít číst pěkně od první knihy, abyste pochopili všechny souvislosti a užili si promyšlený příběh s řadou překvapivých zápletek, něžného humoru a originální kresby.

Komiks Kůstek 4: Ostrozub, vládce východního pomezí vydalo nakladatelství Crew

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení